Соціум

Депутатський день з екологічним та юридичним аспектами

Робоче засідання міської ради, яке відбулося нинішнього вів-торка, складалося з питань у двох площинах: щодо санітарного та екологічного стану міста, а також з юридичного навчання депутатського корпусу. Перші питання планувалися завчасно за графіком роботи міської ради, а другі з’явились у порядку денному робочого засідання за пропозицією самих депутатів. Натомість участь у депутатському вівторкові взяла лише третина обранців, а до прикінцевих питань виявили інтерес взагалі тільки дев’ятеро з них. Між тим послухати й обговорити почуте їм було про що.

Робоче засідання міської ради, яке відбулося нинішнього вів-торка, складалося з питань у двох площинах: щодо санітарного та екологічного стану міста, а також з юридичного навчання депутатського корпусу. Перші питання планувалися завчасно за графіком роботи міської ради, а другі з’явились у порядку денному робочого засідання за пропозицією самих депутатів. Натомість участь у депутатському вівторкові взяла лише третина обранців, а до прикінцевих питань виявили інтерес взагалі тільки дев’ятеро з них. Між тим послухати й обговорити почуте їм було про що.

Інформація про хід виконання Програми охорони довкілля міста Хмельницького на 2011-2015 роки, з якою депутатів ознайомив начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександр Райчук, була ними оцінена як докладна. У ній детально йдеться про численні програмні заходи, до участі в яких були залучені комунальні підприємства, управління освіти, молоді та спорту, культури і туризму, громадські організації. На виконання цих заходів торік було витрачено 46,7 мільйона гривень — 20% усіх коштів з міського, обласного та державного бюджетів, запланованих на цю Програму. Задіяні вони були на покращення якості атмосферного повітря, екологічної освіти, стану водних ресурсів, знешкодженню та утилізації відходів. Левову частку спільного фінансування склали кошти на будівництво другої черги Чернелівського водогону — 39 мільйонів гривень. Витрати на екологічну освіту сягнули 99,7 тисячі гривень, охорону атмосферного повітря — 5,7 мільйона гривень, утилізацію відходів — 103,9 тисячі.

Розлога деталізація виконання програмних заходів від численних зауважень і пропозицій однак не вберегла. Так, Олександр Кудінов звернув увагу охоронців довкілля на незаконне будівництво на території парку ім. М.Чекмана об’єкта торгівлі, яке вже нанесло чимало шкоди зеленим насадженням та парковому газону. На підтвердження цього він представив фотодокази. Ними охоронці довкілля були щиро здивовані, на що Олександр Кізляр змушений був зауважити про відсутність належного взаємозв’язку між різними структурами міськвиконкому. Відтак, за протокольним дорученням секретаря міської ради Валерія Лескова, це будівництво має бути заборонене, демонтоване, а зелений газон відновлений порушником. Зоя Пархомець закликала посилити роботу з підприємцями, котрі забруднюють територію навколо своїх об’єктів, а Костянтин Чернилевський порадив більше уваги приділяти екологічному вихованню школярів. Свої зауваження висловили також Наталя Романовська, Людмила Бойчук, Олександр Симчишин, Віктор Паламарчук, В’ячеслав Мороз, Володимир Гончарук, Віталій Діденко. Наступне робоче засідання депутати вирішили провести з виїздом у парк ім. М.Чекмана, щоб наочно оглянути його стан та благоустрій.

Між тим докір на свою адресу почули і вони. Екологи поскаржилися на неадекватну реакцію декого з депутатів-підприємців щодо зауважень про засміченість територій навколо їхніх підприємств та погане їх прибирання. А ще вони звинуватили місцеву організацію ВО “Свобода” у незаконному обклеюванні стовпів, парканів та дерев своїми листівками, котрі “місто добряче засмічують”. Реакція свободівців не забарилася, як висловився Віталій Діденко: “Клеїли, клеїмо і будемо клеїти. Чому всі претензії лише до нас, а не до тих, хто розмальовує місто похабщиною і різними гаслами типу “Юлі волю!”?” Щодо цього Валерій Лесков порадив працівникам управління складати адміністративні протоколи на кожне порушення свободівцями з подальшим штрафуванням їхньої організації.

На цьому спілкування екологів з обранцями завершилось, а засідання продовжилось ознайомленням з роботою КП “Спецкомунтранс”. Його керівник Антон Федощук докладно проінформував про здобутки та проблеми свого підприємства. Так, уперше за кілька останніх років торік воно мало позитивний фінансовий результат, було подолано чимало попередніх негативів. Водночас підприємству не вистачає обігових коштів, значна частина автотехніки у зношеному стані, є потреба в оновленні матеріальної частини. Проблемою залишається небажання мешканців приватного сектора укладати угоди про вивезення сміття і відходів, ситуація з засміченням території речового ринку після нічної торгівлі, перевантаження контейнерів сміттям, яке завозять жителі навколишніх сіл. Але найбільшою є проблема сміттєзвалища, яке необхідно розширити. А ще — рівень загальної культури населення, котре не дбає належним чином про довкілля і зовнішній вигляд міста. Директору КП “Спецкомунтранс”, який віднедавна його очолив і, за словами заступника міського голови Ірини Ковальчук, зумів досягти непоганих результатів, депутати порадили вдосконалити організацію роботи своїх підлеглих та подбати про оптимізацію штатного розкладу.

Завершилося засідання юридичним навчанням. Депутати ознайомилися з порядком формування тарифів на житлово-комунальні послуги та утримання будинків і прибудинкових територій, а також з положеннями Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *