Соціум

Послання надії від “Правової країни”?

Як ми вже повідомляли, минулого четверга відбулася конференція представників різних регіонів країни, які беруть участь у програмі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Правова країна” у рамках так званої шостої квартальної зустрічі, що відбулася на базі Хмельницького університету управління і права.

Як ми вже повідомляли, минулого четверга відбулася конференція представників різних регіонів країни, які беруть участь у програмі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Правова країна” у рамках так званої шостої квартальної зустрічі, що відбулася на базі Хмельницького університету управління і права.

Представники проекту з української та американської сторін у ході цієї розмови-дискусії здійснили обмін думок з багатьох питань доступу до правосуддя і правової обізнаності в Україні, зокрема, і в контексті практики безоплатної правової допомоги, яка існує в нашій державі. Відзначалися насамперед позитивні наслідки відповідного закону, прийнятого парламентом, який регулює безоплатну правову допомогу. Виступаючі-представники проекту Ірина Топал, Еллен Сіц, Дон Сандерс, Світлана Слабінська, Олександр Вінніков, начальник управління юстиції області Неля Продан та інші окреслили значне коло проблем, які необхідно вирішити на шляху як реалізації проекту “Правова країна”, так і в дотриманні вимог законодавства про безоплатну правову допомогу малозабезпеченим українцям.

Дуже слушними були висновки одного з керівників цього проекту з американського боку Дона Сандерса, який з висоти свого тридцятирічного досвіду діяльності у цій сфері висловив ряд суттєвих зауважень на адресу України, а точніше щодо законодавчої практики в нашій країні у царині безоплатної правової допомоги. Він зазначив, що, втілюючи її на практиці, ми тим самим “думаємо про своє майбутнє” і тут не обійтися “без певної координації державних та приватних секторів”.

Якраз у поєднанні цих секторів, як засвідчила дискусія на конференції, нині виникають найбільші проблеми через відсутність необхідної фінансової бази, невідпрацьованої нормативної бази тощо. Хоча заразом учасники проекту продемонстрували і немало прикладів своєї успішної діяльності, яку підтримує USAID у різних регіонах країни. Нагадали учасники конференції і про своє “професійне свято” — День безоплатної юридичної допомоги, який відзначається 21 травня, обмінялися думками про особливості своєї роботи з державними органами влади, громадськими правозахисними об’єднаннями краю, вишами, спільнотами правників та пресою.

Тож, якщо аналізувати результати цієї конференції лише у контексті того, що вже зроблено проектом “Правова країна”, то слід визнати його неабиякі здобутки в Україні і, мабуть, Дон Сандерс мав повне право наголосити на “меседжі надії”, який подає нам цей проект.

А от щодо тих суспільно-політичних реалій, у яких перебуває нині наша країна на фоні тієї судової та правової сваволі, що панує нині в нашій державі, то цей проект та діяльність USAID виглядають, даруйте за подібну суб’єктивну думку, лише як альтруїзм, від якого годі чекати найближчим часом реальних результатів у зміні ситуації в країні з правовою допомогою. Хоча недарма мовиться, що дорогу осилить той, хто йде, і, мабуть, добре, що поруч із нами на цьому шляху є подібні демократичні інституції та, зокрема, проект USAID США.

Б.ДЕМКІВ
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *