Соціум

Пам’яті Ференца Ліста

2011-й був особливим для професійних музикантів і шанувальників високого мистецтва, оскільки Всесвітня організація ЮНЕСКО оголосила 2011-й роком Ференца Ліста.

2011-й був особливим для професійних музикантів і шанувальників високого мистецтва, оскільки Всесвітня організація ЮНЕСКО оголосила 2011-й роком Ференца Ліста.

Мандруючи Європою, Ференц Ліст гастролював і в Україні, де на одному із сольних концертів зустрів кохання свого життя…

Про ці та інші події з життя і творчості видатної особистості розповідали викладачі теоретичних дисциплін дитячої музичної школи №1 Олена Кулакова та Наталя Бзот. Розповідь про сім’ю маленького Ференца, феноменальні піаністичні здібності хлопчика-вундеркінда, визнання його таланту знаменитим Людвігом Бетховеном, перші тріумфи і перші втрати перенесли слухачів в епоху ХІХ століття, де відбувалось формування і становлення майбутнього генія.

Незвичними і дивовижними є окремі факти з біографії Ференца Ліста: хворобливе дитинство на межі буття і смерті, унікальний піаністичний дар, який упродовж декількох років навчання у визнаних викладачів досягнув небувалого розквіту і дав можливість молодому піаністу стати одним із найславетніших музикантів світу.

Сучасники відзначали магічний вплив таємничої постаті Ніколо Паганіні на Ференца Ліста, адже саме виконання видатного віртуоза скрипки вразило і надихнуло Ліста на те, щоб досягнути у фортепіанному мистецтві виконавських висот Паганіні.

Особлива сторінка біографії Ференца Ліста — особисте життя композитора. Його кохані Марі д’Агу та Кароліна Вітгенштейн мали значний вплив на світогляд і діяльність митця. Завдяки Марі д’Агу Ліст знайомиться з видатними письменниками і поетами, які жили в Парижі. Відвідуючи аристократичні салони, Ліст спілкується з Гектором Берліозом та Фредеріком Шопеном. Саме Марі д’Агу запевнила Ференца в тому, що він може бути не лише піаністом, а й композитором.

З Кароліною Вітгенштейн, княгинею з України, Ференц Ліст створив у Вейморі затишну домівку, але мріям про щасливе життя не судилося здійснитись: зрілий період життя митець присвятив композиторській творчості та педагогічній діяльності.

Лектори збагатили свою розповідь цікавими відеоматеріалами: у виконанні видатних піаністів сучасності звучали фортепіанні твори Ференца Ліста, був показаний фрагмент художнього фільму, в якому роль Маестро зіграв Святослав Ріхтер.

Окрасою вечора став виступ випускника фортепіанного відділу, а нині учня спеціалізованої школи при Київській національній музичній академії ім. П.Чайковського Антона Дрозда, який натхненно виконав трансцендентний етюд (етюд підвищеної складності) Ференца Ліста фа-мінор.

Тетяна Чигрин, викладач дитячої музичної школи №1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *