Соціум

Хмельниччина отримала свій бюджет: з протестом опозиції, але без проблем

У 2012 рік Хмельниччина увійшла з головним своїм кошторисом — в останній четвер грудня сесія облради на позачерговому пленарному засіданні затвердила бюджет краю. Передувала цьому напружена робота як головного фінансового управління обласної державної адміністрації, так і постійних комісій обласної ради. Відтак у пришвидшеному режимі ще до новорічних свят з’явився жаданий фінансовий документ, за яким житиме наш регіон.

У 2012 рік Хмельниччина увійшла з головним своїм кошторисом — в останній четвер грудня сесія облради на позачерговому пленарному засіданні затвердила бюджет краю. Передувала цьому напружена робота як головного фінансового управління обласної державної адміністрації, так і постійних комісій обласної ради. Відтак у пришвидшеному режимі ще до новорічних свят з’явився жаданий фінансовий документ, за яким житиме наш регіон.

Щоправда, не весь депутатський корпус узяв участь у його розробці та ухваленні. Фракція ВО “Батьківщина” майже у повному складі відмовилася голосувати за проект бюджету і не з’явилась у сесійній залі. Замість себе її депутати розклали на рядах своєї фракції велике сіре полотнище з гаслом “Юлі — волю!”, а свою позицію виклали у заяві, яку розповсюдили у кулуарах сесії. Отож за обласний кошторис віддали голоси 62 обранці з фракції Партії регіонів, Народної партії та “Фронту змін”. Проти нього кнопками системи “Віче” висловились лише два представники ВО “Свобода”, які таким чином підтримали колег з опозиції, хоча їхній протестний виклик на своїх кріслах не розклали.

“Сірий” демарш соратників Юлії Тимошенко був викликаний декількома причинами. Фракція ВО “Батьківщина” вважає неприйнятною позицію, згідно з якою “у непростий для Хмельниччини час більше як на три мільйони гривень, відповідно до розрахунків Кабінету міністрів, збільшується фінансування апарату обласної ради”. Натомість у заяві відзначається, що “фінансування освітньої галузі зменшується майже на 30 мільйонів гривень, а наявність у проекті бюджету нерозподілених видатків свідчить про певну закритість процесу”.

Щодо основних цифр бюджету нинішнього року, то вони такі: обсяг доходів загального фонду складатиме 2,365 мільярда гривень — з урахуванням збільшення місцевих бюджетів на 115,3 мільйона. Дотація з державного бюджету розрахована у сумі 604,6 мільйона, субвенція — у 1,28 мільярда. Тобто, Хмельниччина залишається дотаційним регіоном, незважаючи на передачу певних функцій з боку держави.

Характерно, що у загальному фонді передбачається профіцит у 32 мільйони гривень, який складатиметься з передачі коштів зі спеціального фонду.

Визначає новий бюджет і трансферти для міста Хмельницького на соціальні потреби: 547,4 мільйона з обласної скарбниці та 225,7 мільйона з державної.

Як зауважив начальник головного фінансового управління ОДА Сергій Пенюшкевич, представляючи сесії проект бюджету, в першому кварталі цього року передбачається уточнення бюджету держави, відповідно певні зміни відбуватимуться і в статтях обласного кошторису.

За відсутності головної опозиційної фракції з критикою проекту фінансового документа виступати було нікому, за винятком свободівця Ігоря Сабія. Але його голосу було недостатньо проти ухвальних закликів регіоналів Леоніда Гураля, Михайла Войтюка і Світлани Лукомської. Приєднався до них і народник Віталій Олуйко, за словами якого “прийняття бюджету — це завжди розподіл розчарувань”. Він запропонував надавати більшу фінансову підтримку комунальним ЗМІ, які “мають активніше популяризувати діяльність органів місцевого самоврядування”. Показово, що цей заклик був одразу й реалізований. За поданням однієї з постійних комісій, сесія проголосувала за підтримку обласної газети “Подільські вісті”, керівництво якої має розробити відповідну програму фінансування її редакції. Учасників пленарного засідання з прийняттям бюджету привітав народний депутат України, голова обласної організації Народної партії Василь Шпак. Разом з ним у сесійній залі після довгої перерви перебував його парламентський колега Олександр Буджерак.

Цікаво, що до схвальників проекту бюджету приєднався і бютівець Юрій Пливанюк. Щоправда, згодом у післясесійних кулуарах представники ВО “Батьківщина” запевнили, що “зрадника” вже через годину не буде ні у фракції, ні в їхній партії.

До речі, про кулуари. Серед депутатів і журналістів була розповсюджена інформація голови обласного відділення Антимонопольного комітету України Віталія Олуйка щодо результатів “вивчення документації з конкурсних торгів на закупівлю робіт “будівництво другої черги Чернелівського водогону”. Інформація засвідчила, що “ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції при проведенні конкурсних торгів не виявлено”.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *