Соціум

Диво, коли портрети оживають

У культурному житті міста відкрилася нова знакова сторінка і нарешті у нас з’явилася галерея мистецької еліти — своєї, подільської. Виставку з 20 портретів провідних митців краю презентувала цього тижня обласна бібліотека для юнацтва. Її автор, Олена Янчук, присвятила ці роботи 20-літтю Незалежності України.

У культурному житті міста відкрилася нова знакова сторінка і нарешті у нас з’явилася галерея мистецької еліти — своєї, подільської. Виставку з 20 портретів провідних митців краю презентувала цього тижня обласна бібліотека для юнацтва. Її автор, Олена Янчук, присвятила ці роботи 20-літтю Незалежності України.

Живописні автопортрети молодої художниці — уславлені в новітній історії нашої держави імена: Микола Балема, Марія Ясіновська, Фатіма Чергіндзія, Микола Довгальов, Іван Рожко, Леонід Диса, Лариса Власенко, Олександр Болгарчук, Наталя Молдован, Олександр Долоянц та інші відомі майстри співу, художнього слова, музики й пензля. З цими видатними митцями, справжніми й заслуженими зірками Поділля Олену Янчук пов’язують особиста дружба і спільна робота: в обласному театрі імені М.Старицького та обласній філармонії. “Я писала портрети тих людей, яких дуже люблю і поважаю, кого найбільше пізнала як особистість”, — сказала вона на урочистому відкритті своєї виставки. Дійсно, кожен з цих портретів — яскрава і багатогранна призма, крізь яку чітко проглядається ставлення майстрині до обраного героя, відтворення його внутрішнього світу, масштабу особистої постаті. Для перших відвідувачів цієї галереї, студентів та учнів, побачення з живописними образами стало неабияким відкриттям. Але справжнє диво очікувало їх згодом, коли ці портрети раптом ожили і написані олівцем та фарбою герої з’явилися перед очима глядацького залу.

Мабуть, для них самих уся побачена галерея стала відкриттям, а тому сплеску щедрих почуттів не було меж. Відтак дарунок художниці не міг залишитися без належної відповіді. Оживлені портрети віддячили найдорожчим — душею. Золоті голоси Поділля солісти філармонії Микола Довгальов, Фатіма Чергіндзія, Олександр Болгарчук — піснею, актриса драмтеатру Лариса Власенко — поетичними рядками, Іван Рожко — високим режисерським словом. Це була не лише щира подяка колег з мистецької родини, це була данина таланту.

Випестувався цей талант у міській художній школі, набував майстерності в Одеському художньому училищі, шліфувався у співпраці з Миколою та Богданом Мазурами, Олександром Долоянцем, зростав і вдосконалювався наполегливою працею в майстернях театру та філармонії. Показово, що один із портретів галереї — першої вчительки з художньої школи Тетяни Лучко, яка знайомила майбутню художницю з азами живопису, а ще — привчала до творчого підходу. Як згадував Іван Рожко, головний режисер філармонії: “Олена малювала мене і просила при тому, щоб я читав вірші, — хотіла бачити мене у творчому натхненні”. З таким же підходом, щоб якомога краще розкрити й показати найяскравіші риси особистості, писалися Оленою Янчук усі її роботи.

Побачити їх означає доторкнутися до високого мистецтва, відчути красу і багатство Подільського краю — творців його культури, носіїв Божого таланту.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *