Соціум

Про музей з новим обличчям

Про відкриття оновленого музею Проскурівського підпілля ми вже інформували читачів. Нині дещо розповімо про його історію і деякі особливості нової експозиції. Про це наша розмова з начальником міського управління культури і туризму, депутатом міської ради Альбіном Тарчевським.

Про відкриття оновленого музею Проскурівського підпілля ми вже інформували читачів. Нині дещо розповімо про його історію і деякі особливості нової експозиції. Про це наша розмова з начальником міського управління культури і туризму, депутатом міської ради Альбіном Тарчевським.

— Альбіне Станіславовичу, чим було викликане оновлення музею Проскурівського підпілля?
— Хмельничани повинні пам’ятати відкриття цього музею у 1994 році — на честь річниці визволення міста й області від німецько-фашистських загарбників. Довгий час героїчні сторінки Проскурівського підпілля залишалися майже невідомими широкому загалу, навколо них було чимало суперечливих чуток, думок. Спонукала цьому і недостатня офіційна інформація ще радянських часів. Але на початку 1990-х років ця інформація значно поповнилася, з’явилися спогади учасників підпілля, література про цей період історії нашого міста, відкрилися деякі архіви. Так виник цей не великий, але справжній музей. Будиночок, де у роки війни діяла явка підпільників і де розташувався новий музей, потребував капітального ремонту. З його необхідністю виникла ідея оновити музейні експозиції.

— Чим оновлені експозиції відрізняються від поперед-нього вигляду?
— Якщо пам’ятаєте, старі експозиції відтворювали помешкання років окупації, вона відповідала стану самого будинку. Але він старів, старіли і його обстановка, і виставлені матеріали. Отож логічним було все це оновити, надати оновленої та доповненої експозиції сучаснішого вигляду. Для цього був запрошений відомий у місті художник і дизайнер Володимир Карвасарний, який робив проект музею ще в 1994 році. Тобто, це також був логічний крок.
На жаль, якось масштабніше доповнити музейні матеріали не вийшло, їх просто немає, багато документів років окупації не збереглось. Але дещо знайти вдалося. До речі, підбірку нових матеріалів передав музею міський голова Сергій Мельник. Це оригінали деяких документів про діяльність Проскурівського підпілля.

Оновлена експозиція старими і новими матеріалами розповідає про героїку тих років, життя і подвиг підпільників, діяльність партизан на Поділлі, про визвольні бої Червоної армії, бійців, які звільняли наше місто від фашистів. Є й цікаві відеоматеріали, зокрема документальний фільм Олександра Матросова “Петро плюс Марія” про подвиг Петра Семенюка і Марії Трембовецької, їхнє життя та героїчну загибель.
У формуванні експозиції взяла добровільно участь така цікава людина, як Леонід Западенко. Загалом, вважаю, підхід у створенні проекту та його реалізації був цікавий, змістовний, хоча розповісти щось нове про підпілля було важко. Але це вдалося.

— Хто безпосередньо реалізовував проект реконструкції музею?
— Ця справа була доручена виробничій фірмі “Закриничне”, якою керує Віктор Красовський. З бюджету міста на ремонт приміщення й оновлення експозиції було виділено 116 тисяч гривень. Усі, хто працював над реконструкцією музею, поставилися до цього відповідально, працювали з натхненням, творчо. Відчувалося, що цей дотик до героїчної сторінки історії міста зберігає і зміцнює священну пам’ять про подвиг учасників Проскурівського підпілля — наймасовішого і найдовшого у часі за весь період Великої Вітчизняної війни формування в нашій країні.

Приємно і показово, що паралельно з цим музеєм у місті утворився ще один — на громадських засадах. Завдяки відомій людині, ветерану Павлові Кудінову у приміщенні колишнього ЖЕКу №8 створено музей 17-ї дивізії — як своєрідний музей військової слави нашого міста.

Будемо відповідно координувати діяльність обох музеїв для патріотичного виховання нашої молоді, глибшого пізнання історії та збереження пам’яті про подвиги минулих поколінь заради миру і щастя рідної України.
Запрошую всіх хмельничан, юних і старших за віком, відвідати оновлений музей Проскурівського підпілля та вшанувати пам’ять його героїв. Ніщо в героїчній історії міста не повинно забутися і ніхто не буде забутий.

Підготував Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *