Соціум

Лев Бірюк: “Тільки разом, у єдності ми — сила”

Яка ситуація нині у Верховній Раді, якими бачаться з її стін найрезонансніші події суспільно-політичного життя країни — про це розмова з народним депутатом України, бютівцем Левом Бірюком, яку ми розпочали з оцінки ситуації навколо судового процесу над Юлією Тимошенко.

Яка ситуація нині у Верховній Раді, якими бачаться з її стін найрезонансніші події суспільно-політичного життя країни — про це розмова з народним депутатом України, бютівцем Левом Бірюком, яку ми розпочали з оцінки ситуації навколо судового процесу над Юлією Тимошенко.

— Арешт та утримання Юлії Володимирівни за ґратами у СІЗО, як і сама так звана “кримінальна справа” проти неї, завели діючу владу у глухий кут. Ми попереджали з самого початку, що ця справа є нічим іншим, як банальним політичним процесом над єдиним реальним лідером опозиції, який має в країні не паперову чи диванну підтримку серед мільйонів громадян — патріотів країни, а є справжнім серйозним конкурентом діючій владі і який, що головне, зможе реально перемогти на наступних виборах. Це також розуміє і діюча влада, яка порушила проти неї надуманий судовий процес, а задля перестраховки посадила її в СІЗО. Інших методів боротьби з політичними опонентами вони не знають.
Здається, нині там розуміють, що, як кажуть, “дали маху”, що Тимошенко необхідно звільняти. Але як? Якщо це просто так зробити, треба визнати, що вони самі вчинили злочин, порушивши надуману справу проти лідера опозиції, щоб вона, діюча влада, фактично визнала себе політичним банкрутом. Який вихід для влади? Знайшли. Провладні політичні сили, як і окремі представники опозиції, подали до Верховної Ради України законопроект, згідно з яким вносяться до чинного Кримінального кодексу зміни, де, зокрема, за економічні злочини не нестимуть кримінальної відповідальності. Іншими словами, у разі прийняття даних змін Юлію Володимирівну у зв’язку зі скасуванням (зміною) статті, по якій її судять, а також за відсутністю достатньої кількості доказів і, як наслідок, за непідсудністю звільнять. Таким чином, чинна влада спробує хоча б якось вийти з того глухого політичного кута, у який вона себе загнала.

— У всіх ще нині на слуху події 20 вересня під стінами Верховної Ради. Що скажете з цього приводу?
— Так, внесення урядом у парламент проекту Закону України “Про гарантії держави щодо виконання судових рішень”, яким скасовувалася всупереч нормам і вимогам Конституції України майже 16 соціальних пільг, серед яких були і чинні пільги для ветеранів бойових дій в Афганістані та чорнобильців, природно викликали в суспільстві і, в першу чергу, серед зазначених категорій наших співгромадян величезне обурення та супротив. Те, що відбувалося під стінами Верховної Ради 20 вересня, свідчить, що чинна влада вчергове потрапила в капкан, який сама ж підготувала для свого народу, а народу (у даному випадку — ветерани Афганістану та чорнобильці) в черговий раз дав жорстку, потужну відсіч.
До речі, думаю, хмельничанам буде цікаво дізнатися про те, яку ж позицію з цього питання займав народний депутат України, афганець Олександр Буджерак, який без долі сумніву та докорів совісті впевнено тиснув кнопку “за” — за скасування чинних пільг своїм нібито побратимам. Як кажуть, коментарі тут зайві, тож сподіваюся, що і обласна, і наша міська організації ветеранів-афганців дадуть належну оцінку цьому його вчинку.

— До речі, які враження від святкування Дня рідного міста?
— Найкращі, радий також, що напередодні було відкрито у нас скульптурну композицію “Віра Надія Любов”, до якої я також маю певний стосунок. Адже приблизно рік тому я звернувся до голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи з тим, щоб підтримати цей мистецький проект народних художників Миколи та Богдана Мазурів. У той час на головній площі нашого міста, на місці колишнього пам’ятника Леніну, до демонтажу якого я причетний, багато років знаходився відомий “чорний квадрат”. Тож дуже добре, що наше місто й область завершили цей мистецький проект, який, не сумніваюся, стане окрасою обласного центру та нашого краю.

— Дякуємо за розмову і співпрацю з газетою, Леве Васильовичу!
— Зі свого боку, всім читачам газети “Проскурів”, жителям нашого міста, області хочу побажати здоров’я, успіхів, терпіння та запевнити, що разом ми здолаємо труднощі, бо тільки у єдності наша сила.
Хочу також подякувати всім хмельничанам, які підтримували та підтримують Юлію Тимошенко і вірять у неї.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *