Соціум

Ціни на продукти харчування знову кусаються?

Нині цінова ситуація на споживчих ринках України є не дуже втішною, хоча все ж спостерігається сезонне падіння цін на більшість овочів та фруктів. Але деякі продукти харчування, які є основними у раціоні українців, продовжують зростати у ціні, натомість купівельна спроможність людей не змінилась на краще.

Нині цінова ситуація на споживчих ринках України є не дуже втішною, хоча все ж спостерігається сезонне падіння цін на більшість овочів та фруктів. Але деякі продукти харчування, які є основними у раціоні українців, продовжують зростати у ціні, натомість купівельна спроможність людей не змінилась на краще.

Нещодавно Державний комітет статистики оприлюднив офіційну інформацію щодо рівня інфляції в Україні за серпень цього року. Так, дефляція в Україні в серпні порівняно з липнем 2011 року становила 0,4%, проти грудня минулого року — 4,1%, а рівень інфляції у серпні цього року порівняно з минулорічними показниками становив 8,9%, у січні-серпні цього року — 9,4%.

За статистичними даними, у період з серпня 2010-го до серпня цього року значно зросли ціни на соціально важливі продукти харчування та послуги. Зокрема, подорожчання торкнулося безалкогольних напоїв, які зросли у ціні на 8,3% проти минулорічного показника — 8,4% та на продукти харчування — на 8% проти 8,3%, хліб та хлібопродукти подорожчали на 17,9% проти 18,3%, зокрема хліб подорожчав на 16,4% проти минулорічних 13,6%, м’ясо та м’ясопродукти — на 10% проти 3,9%, риба та рибні продукти — на 8% проти 4,7%, молоко, сири та яйця — на 9,6% проти 3,5%, молоко — на 5,5% проти 6,8%, сир — на 10,9% проти 7,1%, масло та жири зросли у ціні на 13,1% проти 7,6%, масло вершкове подорожчало на 8,9% проти 12,6%, олія соняшникова зросла у ціні на 24,6% проти минулорічних 18,5%.

Не обійшла хвиля подорожчання й ринок фруктів, ціни на які подорожчали в середньому на 3,5%. На фоні загального збільшення вартості продуктів харчування ціни на овочі знизилися на 20,3%. Так, цьогоріч картопля подешевшала на 16,7% порівняно з минулорічним показником, який становив 21,9%. Ціна на цукор в загальному зросла на 11,2% проти 7,1% минулого року.

Справжні українські господині знають, де і що можна придбати дешевше та навіть виграти на якості продуктів, тож поспішають закуповуватись на продуктові ринки.

Цьогорічний урожай картоплі порадував багатьох українців, тож ціни на продуктових ринках на неї невисокі та коливаються від 2 гривень. Цибулю можна придбати за ціною 2,50-3,50 грн., капуста вартує 1,50-1,80 грн., помідори 2-5 грн.

Аби зварити повноцінний український борщ господиням ніяк не обійтися без свіжого м’яса, кілограм якого (філе) на ринку нині коштує 70 гривень. Незамінним на столі у нас також і сало, яке можна придбати за ціною від 20 гривень.

Молокопереробні підприємства пропонують споживачам молоко за ціною від 6 гривень, сметану від 8 до 10 гривень.

Коливання цін на соціальний хліб поки що немає та й чиновники обіцяють, що найближчим часом він не дорожчатиме.

Зважаючи на минулорічний ажіотаж з гречкою, якої на прилавках магазинів було обмаль, віднедав- на (з нового врожаю) ситуація з крупою покращилася, нині її можна купити за ціною 10-12 гривень за кілограм.

Тож, аби раціон навіть узимку був повноцінним, варто зробити запаси деяких продуктів харчування, зокрема овочів та фруктів. Окрім того, останнім часом у нашому місті знову відновили свою роботу сільськогосподарські ярмарки, де хмельничани можуть придбати продукти та інші товари за цінами виробника.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *