Соціум

Олексій Іванов: “Зниження тарифів на водокористування не варто чекати. Треба вчасно платити…”

Приводом для цього інтерв’ю з директором міського комунального підприємства “Хмельницьк-водоканал” Олексієм Івановим послужили дзвінки до редакції на тему оплати послуг за водопостачання та водовідведення, які надає це підприємство. Дехто з наших читачів відверто запитував про те, чи варто їм платити за воду за існуючими тарифами, бо, мовляв, з Києва йдуть сигнали, що тарифи будуть переглядатись і навіть понижуватися. Власне, з відповіді на це запитання ми і розпочали розмову з Олексієм Георгійовичем, звичайно, значно розширивши її тематику, добре розуміючи, що водоканал — це не лише тарифи на воду…

Приводом для цього інтерв’ю з директором міського комунального підприємства “Хмельницьк-водоканал” Олексієм Івановим послужили дзвінки до редакції на тему оплати послуг за водопостачання та водовідведення, які надає це підприємство. Дехто з наших читачів відверто запитував про те, чи варто їм платити за воду за існуючими тарифами, бо, мовляв, з Києва йдуть сигнали, що тарифи будуть переглядатись і навіть понижуватися. Власне, з відповіді на це запитання ми і розпочали розмову з Олексієм Георгійовичем, звичайно, значно розширивши її тематику, добре розуміючи, що водоканал — це не лише тарифи на воду…

— А ви знаєте, — зауважив з усмішкою він, — багато-хто справді вважає, що наше підприємство замикає свою роботу лише на кількох подібних функціях, забуваючи, що водопостачання міста — це цілий комплекс завдань, насамперед, виробничого характеру.

А щодо тарифів, то зауважу, що хмельницький тариф на воду є найнижчим в Україні і ми його, як ви знаєте, зберегли на рівні 2007 року. На запитання: чи будуть вирівнені ці тарифи в країні загалом, то, наскільки ми знаємо, на урядовому рівні йдеться про те, щоб задіяти тут єдину методологію його формування у вигляді середнього тарифу по державі, з різницею десь у 10 відсотків. Хмельничанам можу лише повторити: наші тарифи були і будуть оптимальними — цього постійно прагне і міська влада, і наше підприємство також, тож платити за водопостачання споживачам треба вчасно і в повному обсязі.

— Але не секрет, що якраз через нинішню тарифну політику в державі на комунальні послуги водоканал несе серйозні збитки. Бо, з одного боку, уряд зобов’язує Національну комісію регулювання енергетики України (НКРЕУ) покривати вам різницю у тарифах з огляду на собівартість ваших енергетичних затрат на водопостачання, а з іншого, бачимо, що саме уряд дає можливість цій комісії підвищувати тарифи, скажімо, тим же енергетикам, які нині вас заганяють у борги. Чому, скажімо, на урядовому рівні не задіяти прямий механізм покриття цих боргів, зокрема, енергетикам через НКРЕУ?
— Останнє питання точно не до мене, хоч справді, НКРЕУ заборгувало “Хмельницькводоканалу” на покриття вартості різниці тарифів понад вісім мільйонів гривень, а ми винні енергетикам лише 3,6 мільйона.

— Але ж ви з “Хмельницькобленерго” нині мусите судитися, зрозуміло, за їх позовом. Може, справа тут у тому, що наші енергетичні компанії — це вже давно роздержавлені структури, з кращими можливостями для лобіювання своїх тарифів, в тому числі на урядовому рівні, а ви залишаєтеся комунальним підприємством, яке за будь-яких обставин зобов’язане якісно і вчасно забезпечувати водопостачання міста. Не секрет і те, що з подібними збитками, перебоями з надходженням компенсаційних коштів будь-який бізнес уже зруйнувався б.
— Добре, що ви це розумієте, і добре, що це розуміють міська влада і наш колектив. Додам, що у цих складних умовах ми ще й розвиваємося, постійно зміцнюючи матеріально-технічну базу. Щодо згаданої вами невідповідності у тарифній політиці, то вона очевидна, адже лише у першому кварталі енергетики підвищили тарифи на свої послуги на 20 відсотків, а ми змушені тримати попередній рівень своїх тарифів. Здавалося б, енергетики повинні розуміти, що наші їм борги мають принципово інше походження, аніж, скажімо, свідоме порушення водоканалом своїх договірних зобов’язань, але, не дивлячись на це та на запевнення уряду, що там відрегулюють подібні недоречності, ми нині змушені захищати свої інтереси в судах. До речі, з розумінням ставляться до цих наших проблем газівники. Зазначу, що іншим нашим партнерам — тепловикам держава борги по різниці тарифів списує без затримки.

Та попри все це ми працюємо, не допускаючи зривів водопостачання, і навіть, якщо у нас трапляються нештатні ситуації, місто не повинне їх помічати. А на підтвердження того, що наше підприємство не стоїть на місці, зазначу, що нині ми вдосконалюємо мережу водопостачання, зокрема у Ружичній, Лезневому. Так, подали воду для чотирьох садово-городніх товариств у тій же Ружичній, вдосконалили свої водопостачальні комунікації на вулицях Вокзальній, Транспортній та ряду інших, не кажучи вже про постійні роботи на Чернелівці…

— До речі, як нині виглядає ситуація з освоєнням державних та місцевих коштів, виділених на будівництво другої черги Чернелівського водогону?
— Здійснюється завершальний етап тендерної процедури, яку проводить обласне управління комунального господарства. На цьому етапі роль спеціалістів водоканалу обмежувалася функцією технічного консультанта, хоч ми добре розуміємо, що експлуатація водогону ляже згодом цілком на наше підприємство, як, зрештою, й участь у контролі за його спорудженням.

— Ми недарма казали, що пересічний городянин не знає структури вашого підприємства, а вона насправді дуже складна і вбирає в себе цілу низку потужних виробничих підрозділів, наприклад, нібито непрофільну для вас будівельно-монтажну дільницю чи власну бригаду дорожників.
— І не тільки. Та, мабуть, добре, що рядові городяни цього не знають, бо це вже специфіка нашої роботи. Адже справді маємо і свій парк спеціалізованої техніки, який налічує до 100 одиниць, у нас у підпорядкуванні і своя енергетична мережа, на балансі якої нині 43 трансформаторні підстації, понад 150 кілометрів електромереж, гордимося своїм аварійно-ремонтним підрозділом, електронщиками й зокрема механічним цехом, де нині виготовляємо для своїх потреб найскладніші замовлення, маємо власні очисні споруди, чого у ряді обласних центрів немає, обслуговуємо понад 100 гектарів власної території. Словом, “Хмельницькводоканал” — це дуже серйозний і відповідальний виробничий організм, а не лише структура, яка опікується контролем за сплатою населенням послуг за водокористування. Хоча і ці обов’язки ми також здійснюємо, адже не секрет, що проблема боргів населення залишається у нас дійсно серйозною. З цією метою, зокрема, впровадили першими серед комунальних підприємств і так званий стіл замовлень, здійснюємо профілактичну, роз’яснювальну роботу та багато інших заходів, аби хмельничани були для нас надійними партнерами. Бо, як відомо, ніщо не береться нізвідки, як, зрештою, і вода у наших оселях.

— Тож спробуємо, Олексію Георгійовичу, через нашу газету ще раз закликати хмельничан платити вчасно за водокористування й наголосимо, що ці тарифи в нашому місті, які є одними з найнижчих в Україні, вочевидь ніхто не зменшить.
— Думаю, хмельничани у переважній своїй більшості розуміють ці проблеми, вирішення яких безпосередньо впливає на нашу щоденну роботу, адже йдеться тут, насамперед, про фінансування усього, що ми робимо. Зі свого боку, можу лише наголосити, що наш колектив добре усвідомлює свої обов’язки перед міською громадою.

Розмовляв Б.Демків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *