Соціум

Доступ до інформації відкрито

Відома істина твердить: “Хто володіє інформацією, той володіє світом”. Однією з необхідних складових для побудови демократичної держави є відкритість суспільно важливої інформації. Доступність інформації дасть змогу швидко реагувати на загрозливі ситуації, сприятиме захисту прав людини, відкритості та прозорості роботи влади.

Відома істина твердить: “Хто володіє інформацією, той володіє світом”. Однією з необхідних складових для побудови демократичної держави є відкритість суспільно важливої інформації. Доступність інформації дасть змогу швидко реагувати на загрозливі ситуації, сприятиме захисту прав людини, відкритості та прозорості роботи влади.

З травня набрав чинності Закон України “Про доступ до публічної інформації”, який регламентує можливості доступу громадян до публічних відомостей. Положеннями цього Закону передбачено порядок звернення, термінів та можливостей отримання такої соціально важливої інформації. Для громадян України цей доступ є рівним та безкоштовним.

Минулої п’ятниці в облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена реалізації в нашій області Закону України “Про доступ до публічної інформації”, за участю голови громадської ради при обл-держадміністрації Юрія Резнікова, консультанта патронатної служби при голові ОДА Марини Вінер, заступника голови обласної організації “Комітет виборців України” Тетяни Зеленко, а також представників місцевих ЗМІ.

Раніше згідно з Законом України “Про звернення громадян” відповідь на свій запит людина могла отримати за місяць, відповідно до нового Закону цей термін скорочується до п’яти днів, а в окремих випадках — до 48 годин. Але, якщо відповідь на запит міститиме велику кількість матеріалів і вимагатиме додаткової роботи відповідальних осіб, справа може розглядатися протягом 20 днів.

За словами Марини Вінер, нині на сайті облдержадміністрації є достатня кількість інформації про те, куди слід звертатись, як оформлювати свій запит, аби потрібна інформація надійшла у відповідний термін найзручнішим для людини способом. “Запит на інформацію слід формулювати якомога лаконічніше та конкретніше, вказавши, яким чином найкраще надати відповідь — поштою, телефоном чи електронним листом. Уся інформація надається безкоштовно, виняток становить лише оплата за копіювання матеріалів у великому обсязі”, — пояснила вона.

Юрій Резніков відзначив, що інформація не буде надаватися тим особам, які під час оформлення запитів забули вписати свої реквізити або ж побажали залишитись анонімами. “Не буде оприлюднюватись інформація, яка має обмежений доступ, оприлюднення якої може завадити суспільним інтересам або нести загрозу національній безпеці тощо. Обмежений доступ мають і конфіденційні дані, таємні, котрі містять державну, професійну, таємницю слідства, та службові, до яких належать внутрішнє листування, проекти рішень тощо”.

Тетяна Зеленко презентувала журналістам результати нещодавнього всеукраїнського моніторингу, основним завданням якого було проаналізувати стан реалізації Закону України “Про доступ до публічної інформації”. “За результатами моніторингу, Хмельниччина одна із перших областей в Україні, яка у відповідний термін та у достатньому обсязі розмістила всю необхідну інформацію на сайті ОДА щодо можливостей доступу до публічної інформації”, — відзначила вона.

За місяць дії Закону в ОДА надійшло 11 запитів. Наразі проводиться робота щодо напрацювання механізмів покращення роботи з надання відповідей запитувачам. Планується також, що згодом на сайті ОДА також будуть розміщуватися звіти щодо найбільш запитуваної інформації.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *