Соціум

Вчитися треба… просто неба

Унікальний проект молодіжної самоосвіти стартував у Хмельницькому минулої п’ятниці. У центрі міста, посеред парку імені Тараса Шевченка, розпочав своє навчальне літо Вуличний університет. Його слухачі після завершення навчання не отримають дипломів про освіту, але здобудуть головне — знання.

Унікальний проект молодіжної самоосвіти стартував у Хмельницькому минулої п’ятниці. У центрі міста, посеред парку імені Тараса Шевченка, розпочав своє навчальне літо Вуличний університет. Його слухачі після завершення навчання не отримають дипломів про освіту, але здобудуть головне — знання.

Хлопці з червоними стрічками випускника на оголеному торсі та дівчата у шкільній формі мовчки чіпляли на плечі одне одному оголошення “Куплю/продам диплом”. Папірці розлітались у різні боки, падали додолу… Таким перформансом організатори заходу — “Діти кризи” та Незалежна студентська профспілка “Пряма дія” намагалися привернути увагу громадськості до проблем сучасної освіти.

“Нині навчання у вищих навчальних закладах перетворилось у постійне ЗАвчання, тупе повторення слів викладача, котрий більше схожий на банкомат: бубонить одне і те ж, доки в нього не всунуть гроші”, — звернувся до слухачів один із ініціаторів акції Денис Панкратов. На його переконання, університетські знання не дають нічого для особистого розвитку молодої людини. “Що це за система освіти і що це за суспільство, котре підтримує таку систему?” — запитував лідер молодіжної організації “Діти кризи”. Розібратись у ситуації, що склалася в освіті, має допомогти саме Вуличний університет. На лекціях під відкритим небом будуть ставитися під сумнів міфи та стереотипи, що панують у суспільстві. Таким чином молоді люди намагатимуться вивчати дійсність і найголовніше — змінювати її.

Згідно з вуличноуніверситетсь-ким розкладом, який був написаний крейдою прямо на плитці під ногами, темою першої лекції стала лібертарна педагогіка. Лектор Федір Устинов намагався пояснити своїм ровесникам, чому вільна педагогіка є кращою за традиційну і чому її не поспішають впроваджувати у вітчизняній освіті. “Викладач не повинен бути суб’єктом навчання, а студент — пасивним об’єктом цього процесу. Будь-яка освіта має бути рівноправним діалогом”, — вважає Федір Устинов. Після цієї півгодинної лекції у слухачів, які сиділи на лавочках і просто на землі, виникло чимало запитань та міркувань. І лектору довелось (за правилами тієї ж таки вільної педагогіки) вислуховувати всі зауваження присутніх і відстоювати свою позицію. У результаті цих диспутів виокремилося ще чимало питань, які стануть темами наступних лекцій, зокрема, 25 червня буде обговорюватися тема неолібералізму.

Другою “парою” Вуличного університету стали заняття з вуличного театру — так звані флеш-моби. Присутні розбились на декілька груп і кожна з них отримала завдання розіграти провокаційну сценку прямо серед вуличного натовпу. Хтось пропонував перехожим власноруч переносити будівлю слідчого ізолятора з центру міста, інші імітували побиття людини просто на вулиці, учасники ще однієї групи, вишикувавшись у колону, слідували за довільно обраними перехожими з проханням не обертатись… Різноманітні реакції перехожих і були метою цього театрального експерименту. Організатори обіцяють науково опрацювати їх і незабаром оприлюднити висновки своїх досліджень.

“Розклад Вуличного університету вже сформовано до кінця літа, — розповідає один із організаторів Федір Устинов. — Лекторами майбутніх лекцій будуть і студенти, і викладачі, причому не тільки з Хмельницького, а й гості з інших міст — Чернівців, Києва, Кам’янця-Подільського”. За його словами, хмельницький проект Вуличного університету — унікальний в Україні. Щось подібне існує хіба що у Сімферополі, але він більш розважального напрямку. Хмельничани ж планують обговорювати тільки серйозні теми: політекономію, соціологію, сучасне мистецтво, філософію і проводити майстер-класи з соціологічних досліджень, журналістики тощо.

“Вуличний університет — це самоосвітня практика. Знання, здобуті таким чином, не припадатимуть пилом, а поповнюватимуть багаж освіченої людини”, — переконаний Федір Устинов.

Цілком випадково серед слухачів опинився, як виявилося згодом, і голова господарського суду Хмельницької області Сергій Крамар. “Це чудово, що молодь цікавиться такими серйозними темами, влаштовує обговорення під відкритим небом, — вважає він. — За такою молоддю — майбутнє”.

Лекції Вуличного університету відбуватимуться упродовж літа щосуботи о четвертій пополудні. Наступного разу, 11 червня, у його рамках буде презентовано новий випуск літературно-художнього видання “Про STORY”, присвяченого освоєнню міського простору. Семінар з практичної соціології вестиме гостя зі Львова Юлія Гілевич.

Поспілкуватися з цікавими людьми, дізнатися для себе щось нове і все це на свіжому повітрі — що не кажіть, але таки чудова альтернатива “традиційному” (з пляшкою пива абощо) відпочинку для молоді.

Анастасія Сімашова
Фото Сергія АНІСЬКОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *