Соціум

Задля розвитку краю

Унашому місті відбувся Форум із мобілізації ідей проектів до плану реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки. Власне, новий довгостроковий документ було затверджено на черговій сесії обласної ради тижнем раніше. Однак, Стратегія регіонального розвитку визначає лише головні напрямки, у яких, на думку її розробників, має рухатись область у найближче десятиріччя. Для втілення документа у життя потрібен чіткий план дій. Відтак робоча група, яка працювала над створенням стратегічного документа, взялася за розроблення плану реалізації вищезгаданої Стратегії на найближчі чотири роки.

Аби максимально врахувати погляди та ідеї щодо розвитку області всіх верств населення, до мозкової атаки долучили представників влади, бізнесу, громадських організацій, науковців. У роботі форуму також взяли участь експерти проекту ЄС “Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні”. Під час заходу оголошено конкурс про збір ідей проектів до плану реалізації Стратегії, представлено регламент та формат їх подачі, поінформовано про порядок відбору.

“Участь у розробці плану реалізації Стратегії може взяти хто завгодно, будь-яка фізична чи юридична особа, — заявив під час заходу експерт проекту ЄС Юрій Третяк. — Головне, що вимагається від представлених проектів, — це узгодженість фінансових ресурсів, часу (не більше чотирьох років на їх впровадження) та можливості їх реалізації. Проектні ідеї повинні стосуватися одного з заходів Стратегії регіонального розвитку”. Ще одне, на чому наголошували експерти: запропоновані ідеї не повинні передбачати отримання прямої вигоди від їх реалізації конкретною юридичною чи фізичною особою. Їх метою має стати підвищення добробуту конкретного міста, району чи території області загалом або розвиток певної галузі, наприклад, малого і середнього бізнесу.

Під час заходу вже пролунали перші ідеї інвестиційних проектів. Зокрема, щодо створення кластерів в агропромисловому комплексі. Оформлені відповідно до вимог проекти приймаються головним управлінням економіки облдержадміністрації. Збір ідей від всіх активних та бажаючих взяти участь у побудові майбутнього Хмельниччини триватиме до 16.00 3 червня. Після цієї дати робоча група знову збереться для розгляду та відбору найкращих проектних ідей, які увійдуть до плану реалізації Стратегії і будуть профінансовані протягом 2011-2014 років.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *