Соціум

Впровадження енергозберігаючих технологій — справа дорога, але потрібна для енергобезпеки міста

Хмельницький вже готується до наступного опалювального сезону. Комунальні теплопостачальні підприємства проводять плановий ремонт обладнання, перевіряють магістральні тепломережі, а також займаються енерго-збереженням. Наша розмова з директором МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимиром СКАЛІЄМ.

 

 

Хмельницький вже готується до наступного опалювального сезону. Комунальні теплопостачальні підприємства проводять плановий ремонт обладнання, перевіряють магістральні тепломережі, а також займаються енерго-збереженням. Наша розмова з директором МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимиром СКАЛІЄМ.

 

— Володимире Михайловичу, підготовка до нового опалювального сезону триває вже місяць. На чому зосереджено зусилля в цьому сезоні?
— Плани підприємства на 2011 рік узгоджено з трьома програмами: соціально-економічного та культурного розвитку міста Хмельницького на 2011 рік, реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2010-2014 роки, затвердженими міською радою та програмою Модернізації комунальної теплоенергетики Хмельницької області на 2010-2014 роки, а також рішенням виконкому міської ради, в якому визначені першочергові заходи з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2011-2012 років. Серед головних пріоритетів підприємства: впровадження енергоефективних заходів, які сприятимуть зменшенню використання паливно-енергетичних ресурсів. За останні три роки в модернізацію теплового господарства було вкладено 38 мільйонів гривень. З них 11,4 млн. грн. — для заміни 9 км теплових мереж із застосуванням попередньо ізольованих труб, що дає можливість економити 900 тисяч метрів кубічних газу на рік. На поточний рік також заплановано заміну 1,5 км трубопроводів у двотрубному вимірі. Впровадження енергозберігаючих технологій — справа дорога, але потрібна для енергетичної безпеки міста.

— Підприємство ще майже десять років тому зробило ставку на економію енергоресурсів.
— Ще в 2002 році в Хмельницькому була затверджена концепція розвитку комунальної енергетики міста. Цей документ визначав засади створення в комунальному господарстві нової галузі електроенергетики, яка передбачає впровадження 12 газопоршневих міні-електростанцій (когенераційних установок) на котельнях міста, що мають позитивні техніко-економічні показники та невеликий термін окупності. Від початку свого впровадження когенераційні установки виробили більше 125 млн. кВт/год. власної електроенергії. Продовжуємо розвивати цей напрямок діяльності, оскільки вважаємо його перспективним і згідно з затвердженою концепцією плануємо ввести в експлуатацію ще одну когенераційну установку. Цього року триватиме автоматизація котелень на вул. Рибалка, 32, Трембовецької, 51, заміна пальникових пристроїв і повної автоматизації процесів на котлах ПТВМ-30 котельні на вул. Зарічанській, 30, яка також має великий потенціал з економії енергоносіїв. Додатково буде проведено повну реконструкцію котельні обласного шпиталю ветеранів Великої Вітчизняної війни в мікрорайоні Ружична, де планується заміна застарілих котлоагрегатів на сучасні високоефективні аналоги з повною автоматизацією та диспетчеризацією всіх процесів. Також впроваджуємо пристрої частотного регулювання потужності (ЧРП) електродвигунів. За останні роки було встановлено понад 50 одиниць таких пристроїв і це дозволяє економити понад 700 тис. кВт/год. електроенергії за рік.

— В яку суму обійдеться підприємству запланований обсяг робіт? Чи будуть інші, крім власних, джерела фінансування?
— За попередніми підрахунками підприємство розраховує витратити приблизно 10 мільйонів гривень власних коштів. У міському бюджеті на 2011 рік передбачено майже 800 тис. грн. для купівлі сучасного екскаватора (за кошти міського бюджету вже придбано автокран). Тож хочу подякувати міській владі, міському голові за те, що, незважаючи на економічні труднощі, переймаються проблемами підприємства, допомагають фінансово.

— На відміну від інших міст, у Хмельницькому чітко прослідковується позиція щодо збереження централізованої системи теплопостачання.
— Цілком виправдана позиція і влади, і підприємства, оскільки до цього часу міські системи теплопостачання залишаються найбільш безпечним, зручним та низькозатратним джерелом теплопостачання за існуючих умов густоти населення, кількості опалювальних днів, можливостях для спільного виробництва тепла та електроенергії тощо.

— Але, погодьтеся, власники індивідуальних опалювальних систем хочуть повної автономності в плані кількості та графіка подачі тепла...
— Розумію, але індивідуальні системи потребують частішої заміни, вони створюють велику кількість джерел забруднення навколишнього середовища. Не секрет, що випадки смертності, травматизму та ушкоджень майна також найчастіше трапляються з мешканцями, які встановили індивідуальні системи теплозабезпечення, оскільки спостерігається низький рівень обслуговування, відтак низький рівень безпеки. Крім того, життєздатність індивідуальних опалювальних систем повністю залежить від субсидій.

— Справжньою проблемою є самовільне втручання окремих споживачів у внутрішньобудинкові системи опалення та гарячого водопостачання.
— Випадки незаконного та некваліфікованого переобладнання систем наносять шкоду теплопостачанню і теплоспоживанню. Скажімо, досить часто трапляється, що при несанкціонованому переобладнанні застосовують металопластикові труби завуженого діаметру, встановлюють додаткові крани на стояках, ліквідовують з’єднувальні перемички між стояками та приладами опалення, застосовують фурнітуру, непризначену для централізованного опалення, виводять прилади опалення на балкони, лоджії, прокладають трубопроводи в підлозі і заливають їх бетоном, влаштовують опалення в підлозі… Такі дії категорично заборонені чинним законодавством та Правилами технічної експлуатації теплових мереж. Ми закликаємо наших споживачів вирішувати проблеми теплопостачання цивілізованими, законними методами з залученням фахівців, які мають дозвіл на такі роботи.

— Яке покарання передбачено за це?
— Закон України “Про внесення змін до деяких законодав- чих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в житлово-комуналь-ному господарстві” від 13.01.2011 року доповнено ст. 270 “Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства”, згідно з якою порушення нормального функціонування об’єктів житлово-комунального господарства карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами до двох років, або обмеженням чи позбавленням волі до трьох років. Тільки за 2010 рік було видано 95 приписів про ліквідацію порушень, складено 31 протокол про адміністративні правопорушення й розглянуто в адміністративній комісії при міськвиконкомі, а вісім найбільш злісних правопорушників подано до суду. Тому закликаємо споживачів при проведенні ремонтних робіт у своїх помешканнях у літній період утриматися від несанкціонованого втручання в систему централізованого опалення. На підприємстві “Хмельницьктеплокомуненерго” торік була створена й працює група по роботі зі скаргами та заявами споживачів (контактний телефон 61-63-89). Це дало можливість за короткий термін вирішити багато проблем, про які споживачі повідомляли в усній або письмовій формі. Порівняно з 2009 роком на незадовільне опалення та гаряче водопостачання у 2010 році поскаржилось на 20% споживачів менше.
Хочу подякувати всім працівникам нашого підприємства за сумлінну працю, завдяки якій МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” за підсумками фінансово-господарської діяльності за опалювальний сезон 2010-2011 років вибороло перше місце в конкурсі на звання “Краще підприємство комунальної теплоенергетики України”. Грамоту переможця вручив перший заступник міністра Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич на міжнародній науково-практичній конференції, що днями проходила в Києві.

— Дякую за розмову й успіхів вам!

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *