Соціум

Позашкільна освіта на порозі реформування

Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді цьогоріч став місцем проведення Всеукраїнського семінару-практикуму директорів обласних центрів НТТУМ. Керівники закладів позашкільного навчання школярів усієї країни 11-13 травня спілкувались на тему: “Модернізація змісту, форм та методів роботи в умовах сучасного позашкільного навчального закладу науково-технічного спрямування”.

Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді цьогоріч став місцем проведення Всеукраїнського семінару-практикуму директорів обласних центрів НТТУМ. Керівники закладів позашкільного навчання школярів усієї країни 11-13 травня спілкувались на тему: “Модернізація змісту, форм та методів роботи в умовах сучасного позашкільного навчального закладу науково-технічного спрямування”.

На відкриття конференції у середу, 11 травня, прибули представники всіх регіональних центрів науково-технічної творчості учнівської молоді. Їх вітали у приміщенні Хмельницького обласного ЦНТТУМ не лише директор центру Григорій Гончарук, а й директор Українського державного Центру позашкільної освіти Віталій Ткачук, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Віктор Очеретянко, його заступник з питань позашкільної роботи Олександр Попик, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Валерій Брицький. Після ознайомлення з науково-методичною виставкою і виставкою творчих робіт вихованців Хмельницького центру, яке провела завідувач організаційно-масового відділу Інна Кірпота, розпочалася серйозна розмова про проблеми та перспективи роботи позашкільних закладів.

“Держава гарантує кожному безкоштовну освіту. Сюди має входити не лише школа, дошкільна підготовка, але й позашкілля”, — зазначив у своєму виступі Віктор Очеретянко. Адже позашкільний час — це важлива складова виховання дітей і підлітків. Як зараз, в основному, школярі проводять свій позаурочний час? Яку альтернативу шкідливим звичкам та сумнівним заняттям пропонує сучасна освіта? Головний освітянин області справедливо зауважив, що держава мало займається позашкільним вихованням учнів, а тому і зростають злочинність, алкоголізм, наркоманія і хвороби серед молоді. Щоб змінити цю ситуацію, треба виходити на повне забезпечення дітей навчально-виховними заняттями — так звана “Школа повного дня”. За словами начальника управління освіти і науки ОДА, наступного року гряде реформа позашкільного навчання. “Керівництво дало завдання відпрацювати схему роботи з позашкільним часом, щоб вирішити проблему виховання дітей”, — сказав він. Для цього передбачається перехід закладів на госпрозрахунковий тип фінансування, щоб зменшити навантаження на бюджет. “Зараз чимало закладів пропонують платні уроки танців, співів, у Кам’янці-Подільському на такій основі діє картинговий гурток. Чому б нам не надавати такі послуги?” — зазначив Віктор Очеретянко. Ця заява неабияк стурбувала працівників центрів науково-технічної творчості учнівської молоді. Бо і зараз, на безоплатній основі, не так багато, як хотілося б, дітей відвідує гуртки — неповних 10 відсотків по області. Чи не зменшиться кількість гуртківців, коли батькам доведеться платити за позашкільне навчання? І де ж тоді гарантування безкоштовної освіти? На ці запитання чиновник відповіді не дав. Проте у планах — збільшення контингенту вихованців до 35 відсотків. “Доведеться йти на непопулярні кроки”, — підсумував Віктор Очеретянко.

Виступ Григорія Гончарука стосувався проблем розбудови та розвитку центру за останні чотири роки, відколи Григорій Макарович став керувати цим навчальним закладом. За цей час йому вдалося покращити матеріально-технічне забезпечення, розширити мережу закладу по всій території Хмельницької області, створивши у кожному районному центрі гуртки та філії, а завдяки цьому і поповнити свої лави новими, молодими кадрами. Як свідчення ефективності такого керівництва — перемога у Всеукраїнському конкурсі “Країна юних майстрів”, що відбувся у лютому у Києві. Також було прийнято рішення на базі центру відкрити відділення Малої академії наук — і вже цього року юні науковці отримали 20 призових місць на обласному етапі. “Зараз ми працюємо над облаштуванням потужного методичного кабінету для працівників”, — розповів про плани директор. Але, за його словами, все це вдасться досягти лише за умов тісної співпраці з владою. Чи зуміє центр без втрат пережити грядущу оптимізацію навчальних закладів і системи управління — покаже час.

У рамках семінару представники всіх обласних центрів України мали можливість побувати не тільки в Хмельницькому, а й поїздити по області. Зокрема, учасників конференції познайомили з роботою центрів науково-технічної творчості учнівської молоді у Дунаївцях, Кам’янці-Подільському, Красилові, Меджибожі.

Анастасія СІМАШОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *