Соціум

Країна звуків, образів і фарб… Хмельницька дитяча школа мистецтв відзначає 20-річний ювілей

27 квітня, відбулись урочистості та святковий концерт з нагоди двадцятиліття заснування дитячої школи мистецтв.

 

 

 

27 квітня, відбулись урочистості та святковий концерт з нагоди двадцятиліття заснування дитячої школи мистецтв.

Хмельницька дитяча школа мистецтв — ровесниця незалежної України. В той час, коли український народ вступив у нову еру свого історичного розвитку, відкрилися широкі можливості розвитку освіти, науки, культури, створилися сприятливі умови для відродження вітчизняного мистецтва.

Історія навчального закладу охоплює дуже непрості роки становлення, випробувань і самоствердження. Тоді, у непевних 90-х роках, процес становлення відбувався на ентузіазмі засновників. Самостійність, незалежність, віра в свої сили робили їх романтиками. А кожен наступний рік засвідчував усю складність шляху і надзвичайну відповідальність перед майбутнім.

У ювілейний рік хочеться добрим словом згадати сіячів доброго, розумного, вічного, адже вони — наша гордість, обличчя дитячої школи мистецтв. Педагогічні працівники навчального закладу намагаються працювати так, аби кожен випускник відчував себе творчо багатим і був гордим за те, що провів тут свої дитячі роки.

У 1991 році чимало зусиль у створенні школи доклали Хмельницький міський голова Михайло Чекман та завідуючий відділом культури Е.Наконечний (згодом викладач школи). Біля витоків заснування навчального закладу були перший директор А.Чабан, Т.Бондаренко, А.Цвігун, Н.Шевчук, М.Ковбасіста, Т.Шваро, М.Нелюба, В.Павловський, С.Синьова, К.Гузенко.

Керували школою у свій час А.Чабан, С.Нагорний, Є.Пивоварова, А,Тарчевський. Сьогодні школу очолює викладач-методист Т.Бондарен-ко.

У структурі школи окреслилось п’ять відділень: музичне, образотворче, хореографічне, театральне та підготовче. Одним з пріоритетних напрямків роботи школи є розширення відділень та класів. З 1996 року розпочали роботу класи естрадного сольного співу, моделювання та конструювання одягу, з 2002 року — класи сучасної хореографії, підготовче відділення з групою підготовки до школи, з 2003 року — групи естетичного виховання, з 2004-го — виокремилось хореографічне відділення, з 2005 — хореографічний клас “Театр академічного танцю”, з 2006 року діє клас комп’ютерної графіки та дизайну. На базі орендованого приміщення обласного управління статистики відкрито класи сучасної та бальної хореографії. У жовтні минулого року розпочала роботу філія дитячої школи мистецтв на вул. Молодіжній, 2/3В з класами народної хореографії та образотворчого мистецтва.

Заступники директора та керівники структурних підрозділів генерують нові ідеї у відповідь сучасності та втілюють їх у життя: заступник директора з навчальної роботи, кандидат мистецтвознавства, старший викладач О.Дудар, заступник директора з виховної роботи А.Тітов, керівники структурних підрозділів: заступник директора з навчально-виховної роботи музичного відділення Л.Васячкіна, заступник директора з навчально-виховної роботи образотворчого відділення, викладач-методист А.Цвігун, заступник директора з навчально-виховної роботи хореографічного відділення О.Коваленко, завідуюча театральним відділенням О.Сивопляс, завідуюча підготовчим відділенням С.Мазур.

Колектив ХДШМ великий, згуртований. Викладачі школи впроваджують сучасні методи та форми роботи. Педагоги, які мають великий досвід роботи, із задоволенням передають його молодшому поколінню викладачів, що є доброю традицією у школі. Кожен викладач нашого закладу — яскрава творча особистість, а всі разом є основою дружнього колективу. Дитяча школа мистецтв нині є провідним навчальним закладом, потужною творчою лабораторією для педагогів та виконавців.

Культурно-мистецьке життя школи — насичене і цікаве. Це звітні та сольні концерти, виставки художніх робіт учнів та викладачів, театральні вистави. Щороку у школі проводять понад двісті заходів. Мистецькі формації навчального закладу добре знані в місті, області, в Україні та за її межами. Це справжня творча лабораторія виконавської майстерності. До переліку колективів входять: зразковий ансамбль бандуристів “Намистечко” (керівник М.Ковбасіста), дитячий зразковий фольклорний гурт “Берегиня” (керівник У.Прокопишена, концертмейстер О.Пірог), ансамблі сопілкарів та трубачів (керівник В.Ожеван, концертмейстер Л.Галт), ансамбль спортивного бального танцю “Каскад” (керівник О.Фурман), ансамбль сучасного танцю “Шок-денс” (керівник Л.Шупер), “Театр академічного танцю” (керівник О.Король), зразковий ансамбль сучасного танцю “Юлія” (керівник Ю.Суворова), клас класичного танцю (викладач Т.Шваро, концертмейстер О.Степанець), зразковий ансамбль народного танцю “Сяйво” (керівник І.Андрушко, концертмейстер Н.Слюсар), зразковий театр-студія “Чарівна скринька” (керівник М.Лукевич), хор (керівник І.Голоднюк, концертмейстер А.Платонова), вокальна група викладачів (керівник І.Бойко), естрадний оркестр (художній керівник та диригент П.Максименко), камерний ансамбль саксофоністів та ансамбль саксофоністів (керівник П.Максименко), ансамбль баяністів та акордеоністів (керівник А.Чабан), ансамбль скрипалів (керівник У.Злочевська, концертмейстер К.Бойко), ансамбль народної музики “Забава” (керівник Ю.Созонюк), камерний ансамбль “Імпреза” (керівник Л.Горобець), фортепіанний дует О.Колосовської та Л.Незборецької.

Показником ефективної роботи з обдарованими дітьми є їх участь та перемоги у різноманітних мистецьких фестивалях та конкурсах. Банк даних обдарованих дітей, який створений у школі та управлінні культури і туризму міської ради, з кожним роком зростає, і це свідчить про потужний мистецький потенціал талановитих дітей у школі. Найбільше перемог здобули танцювальні колективи “Юлія”, Сяйво”, “Каскад”, “Шок-денс”, фолькгурт “Берегиня”, театр академічного танцю. 
Призові місця здобували учні музичного відділення: Е.Любонько, М.Осипова (академічний спів, викладач І.Голоднюк), Т.Ковальська, К.Ясенчук (бандура, викладач М.Ковбасіста), Є.Панаріна, К.Коло-динська, В.Колодій (естрадний спів, викладач Л.Євгеньєва), В.Гунченко, Я.Підгородецька, Д.Терещенко (народний спів, викладач С.Цимбалюк, У.Прокопишина), Н.Ярославцева, О.Трачук (фортепіано, викладач Л.Ігнатьєва), В.Семагін (саксофон, викладач П.Максименко), В.Громов, О.Красноступ (труба, викладач В.Ожеван), тріо гітаристів у складі К.Лесів, Г.Лесів та І.Вознюка (викладач М.Журавльова).

Високо оцінено на конкурсах роботи учнів образотворчого відділення В.Шустер, К.Шустер (викладач М.Вербицька), О.Гонтар (викладач О.Чебан), О.Верхоли, Д.Пастух (викладач А.Цвігун), Г.Шелест (викладач С.Колесник) та інших.
Особливо урожайним на перемоги для учнів театрального відділення видався минулий рік. Звання лауреатів вибороли П.Прокоф’єв, Д.Осіпчук, В.Лунін, О.Кузнєцов, (театральне мистецтво, викладач А.Тітов), А.Мороз, О.Сівець, Я.Тараненко, Х.Кириляк (театральне мистецтво, викладач О.Сивопляс).

За 20 років існування школи склалося чимало традицій. Колективи та окремі виконавці беруть активну участь у загальноміських заходах. Традиційним стало проведення в школі мистецтв благодійної культурно-мистецької акції “Діти — для дітей”. В її рамках проводяться новорічні ранки та свято Миколая для школярів міста, дітей-сиріт, дітей-інвалідів. Ця ідея подобається не лише маленьких глядачам, її підтримали у міській раді, управліннях культури і туризму, освіти. Щороку діти охоче поспішають до школи мистецтв на захід “Святий Миколаю, прийди до нас з раю”, на якому панує атмосфера доброго родинного свята — світлого, затишного і прекрасного.

На високому професійному рівні проходять звітні концерти класів баяна та акордеона, класу бандури, сольного академічного та хорового співу, струнно-смичкових інструментів, класу труби і сопілки, класу дерев’яних духових інструментів, класу фортепіано, класів народного та естрадного співу, класів хореографічного відділення. Культурно-мистецькі заходи постійно супроводжуються виставками художніх робіт учнів та викладачів школи, які пензлем творять одвічну красу і вражають своєю майстерністю.

Важливим моментом в роботі з обдарованими дітьми є їх підтримка і стимулювання. Рішенням сесії Хмельницької міської ради прийнята міська комплексна програма “Обдарована молодь”, згідно з якою 14 кращих учнів шкіл естетичного виховання щороку отримують стипендії міської ради. За якісну підготовку учнів подібну стипендію отримують і викладачі, які їх навчають. І, як правило, левова частка стипендій надається учням та викладачам дитячої школи мистецтв.

Президентські разові стипендії отримували М.Осипова (академічний спів, викладач І.Голоднюк), В.Семагін (саксофон, викладач П.Максименко).

Якісні зміни в образі ХДШМ продовжуються. За останні роки навчальний заклад еволюціонував у своєму становленні, відкриваючи нові спеціалізації, розширюючи та зміцнюючи матеріально-технічну базу, поповнюючи викладацький склад висококласними фахівцями.

В адміністрації та викладачів школи багато творчих планів, задумів, вони перспективно, сучасним поглядом дивляться у майбутнє і не зупиняються на досягнутому, постійно перебуваючи у невтомному мистецькому пошуку.
Говорячи про естетичне виховання в наші дні, не можна не згадати слова Ф.Шіллера про те, що справжнє мистецтво здатне породити “високу душевну рівновагу, свободу духу, поєднану з силою і бадьорістю”. І ми не маємо сумніву, що естетичне виховання здатне вирішити всі соціальні суперечності людства.

І нехай нині та згодом не перестають звучати дитячі голоси у цьому храмі мистецтв, хай світлим буде майбутнє школи, її працівників та учнів!

О.Дудар, заступник директора з навчальної роботи, кандидат мистецтвознавства
На фото: ансамбль сопілкарів; колектив школи; під час вистави “Святий Миколаю, прийди до нас з раю”; учні класу моделювання конструювання одягу; театр академічного танцю; квартет бандуристок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *