Соціум

Актуальні питання соціального захисту

У майже 40% звернень до міської влади хмельничани порушують питання соціального захисту — інформують у відділі роботи зі зверненнями громадян. Значна частина звернень стосується нового порядку призначення субсидій та надання одноразової грошової допомоги. На питання, які хвилюють городян, відповідає заступник начальника управління праці, соціального захисту населення та охорони здоров’я міської ради Валентина Костенецька.

У майже 40% звернень до міської влади хмельничани порушують питання соціального захисту — інформують у відділі роботи зі зверненнями громадян. Значна частина звернень стосується нового порядку призначення субсидій та надання одноразової грошової допомоги. На питання, які хвилюють городян, відповідає заступник начальника управління праці, соціального захисту населення та охорони здоров’я міської ради Валентина Костенецька.

— Яку інформацію необхідно вказувати в декларації про майновий стан для оформлення житлової субсидії?
— Обов’язково слід подати відомості про власника житла (П.І.Б., місце реєстрації, контактний телефон), а також про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, та членів їх сімей, які проживають окремо (дружина, чоловік, неповнолітні діти) (П.І.Б., ступінь родинного зв’язку, дата народження, ідентифікаційний номер); всі види доходів осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні за період, необхідний для розрахунку субсидії; відомості про інші житлові приміщення, що перебувають у власності або володінні зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та членів їх сімей, які проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей) — у разі наявності; кількість транспортних засобів, які зареєстровані в установленому порядку та перебувають у власності або володінні зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та членів їх сімей, які проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей), крім автомобілів, отриманих через органи праці та соціального захисту населення — у разі наявності; відомості про земельні ділянки, що перебувають у власності або володінні (користуванні) зареєстрованих у житловому приміщенні осіб — у разі наявності; відомості про витрати на придбання товарів довгострокового вжитку, майна, оплату послуг, які здійснені протягом 12 місяців перед зверненням за субсидіями, — у разі здійснення.

Призначення усіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій проводиться у громадських приймальнях, які знаходяться за адресами: вул. Шевченка, 99, тел.: 65-42-61, 65-83-66, 65-60-57; вул. Зарічанська, 14/4, тел.: 63-00-23, 75-23-12, 63-12-17; вул. Інститутська, 18, тел.: 67-01-56, 67-02-34, 67-05-29; вул. Купріна, 61 (приміщення ЖЕКу №5), тел. 74-35-15; вул. Панаса Мирного, 31 (приміщення ЖЕКу №7), тел. 77-59-94.

— Чи враховується у сукупний дохід сім’ї соціальна допомога при народженні дитини і чи може у такому разі молода сім’я розраховувати на субсидію?
— До сукупного доходу сімей (одержувачів) входить допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово).

Щодо визначення права на отримання житлової субсидії, молода сім’я сама може зробити попередній розрахунок. Розрахунок не складний: береться дохід всіх членів сім’ї, зареєстрованих на цій житловій площі, за попередніх шість місяців (розмір допомоги при народженні дитини, який виплачується щомісячно та, якщо батько дитини працює, нараховану заробітну плату), ділиться на 6 — так обраховується середньомісячний дохід. Далі треба взяти відповідний відсоток цього доходу — 15% і порівняти з місячною платою за житлово-комунальні послуги у межах норм. Якщо плата за послуги є вищою за визначений відсоток (15%) сімейних доходів, то сім’я має право на субсидію. Якщо не перевищує його, то необхідно дочекатись опалювального періоду, коли збільшаться комунальні платежі, і знову зробити розрахунок.

— Які умови отримання субсидій для громадян, котрі вже мають пільги на оплату комунальних послуг?
— Житлові субсидії призначаються, виходячи з вартості житлово-комунальних послуг з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства. Умови призначення субсидії для осіб, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, не відрізняються від умов отримання субсидій для інших осіб.

— Якщо людина сплачує банківський кредит, чи впливає це на можливість отримання субсидії?
— У зазначеному випадку необхідно розглядати декілька видів кредитування, а саме: на навчання, на купівлю транспортного засобу або житла.
До сукупного доходу сім’ї не враховуються кошти на навчання, отримані безпосередньо особою від підприємства, установи чи організації на умовах позики чи кредитів, та щомісячні компенсаційні виплати. Отже, такі кошти не впливатимуть при визначенні права на отримання житлової субсидії.

Субсидія не призначається у випадку, коли будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму) або оплатив послуги за навчання на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

При цьому враховується прожитковий мінімум, встановлений на 1 липня 2010 року: для дітей віком до 6 років — 771 гривня, для дітей віком від 6 до 18 років — 921 гривня, для працездатних осіб — 888 гривень, для осіб, які втратили працездатність, — 709 гривень.

Так, для сім’ї, яка складається з чоловіка, дружини працездатного віку та двох дітей (2 роки та 10 років), 10-кратний розмір прожиткового мінімуму становитиме: (888 грн.+ 888 грн.+ 771 грн.+921 грн.)х10 =34 680 гривень.
Отже, у випадку, якщо здійснено купівлю транспортного засобу, житла або сплачено за навчання, у тому числі на умовах кредитування, у розмірі, що перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму, субсидія не призначається.

— Якщо в квартирі зареєстровані пенсіонер та особа працездатного віку, яка працює, але на цій житловій площі не проживає. Який відсоток нараховується при субсидії?
— Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, та їх доходів.

Отже при визначенні права на призначення субсидії до сукупного доходу сім’ї враховуватимуться як доходи пенсіонера, так і працездатної особи. При цьому обов’язковий відсоток платежу становитиме 15%.

— Якщо в квартирі зареєстрований громадянин, місцезнаходження якого неможливо встановити, що треба зробити, щоб оформити субсидію?
— Якщо у житловому приміщенні зареєстрована така особа, при призначенні субсидії вона не буде врахована, якщо на неї за даними підприємств-надавачів послуг не нараховуватиметься плата за житлово-комунальні послуги. Всі питання щодо плати за житлово-комунальні послуги громадяни вирішують з підприємствами та організаціями, які надають ці послуги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *