Соціум

В Америку через “Відкритий світ”

Щороку до Америки в рамках програми “Відкритий світ” їздять українські фахівці — юристи, політологи, журналісти, держслужбовці, громадські діячі. Головна мета програми: формування кращого взаєморозуміння між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання новітнім лідерам України можливості безпосередньо спостерігати та пізнавати досвід американського політичного, ділового та громадського життя. 11-19 березня цього року українська делегація, в складі якої був і начальник управління праці, соціального забезпечення та охорони здоров’я міської ради Словян ВОРОНЕЦЬКИЙ, також побувала в США.

Щороку до Америки в рамках програми “Відкритий світ” їздять українські фахівці — юристи, політологи, журналісти, держслужбовці, громадські діячі. Головна мета програми: формування кращого взаєморозуміння між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання новітнім лідерам України можливості безпосередньо спостерігати та пізнавати досвід американського політичного, ділового та громадського життя. 11-19 березня цього року українська делегація, в складі якої був і начальник управління праці, соціального забезпечення та охорони здоров’я міської ради Словян ВОРОНЕЦЬКИЙ, також побувала в США.

 

— Словяне Ільковичу, чим ця програма відрізняється від інших американсько-українських програм і на кого вона розрахована?
— “Вільний світ” — міжнародна програма Конгресу Сполучених Штатів. Від інших програм її відрізняють насамперед масштабність та широта географічного охоплення. Скажімо, в нашій делегації були представники з різних куточків України. Крім того, програма має чітку спрямованість, вона призначена для лідерів України — представників різних рівнів державної влади — від національного до регіонального та місцевого, академічного співтовариства, громадських організацій і ділових структур.

— Хто фінансує цю програму?
— “Відкритий світ” є єдиною програмою обмінів у середині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США. Таким чином, номінування на участь у програмі і сама участь не передбачають ніяких фінансових витрат з боку учасників. Управління програмою здійснює Центр “Відкритий світ” при Бібліотеці Конгресу США — незалежне федеральне агентство, що управляється Радою опікунів, яка очолювана Джеймсом Біллінгтоном. Офіси Центру “Відкритий світ” знаходяться у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні та Посольстві США в Москві. На контрактній основі з Центром працює американська неурядова організація “Американські ради з міжнародної освіти”: ACTR/ACCELS (American Councils) (адміністрування i логістика програми).

— Хто опікується приїжджими згідно з програмою обміну?
— Це роблять партнерські організації, представлені, в основному, неурядовими й некомерційними організаціями, що мають досвід у проведенні програм міжнародних обмінів з Україною. Вони відповідають за розміщення в американських родинах, харчування, культурну й суспільну програми, а також за організацію професійної програми-візиту.

— Якою була ваша делегація?
— Вона складалася з 45 учасників, по п’ятеро осіб в кожній з дев’яти груп. Оскільки програма передбачала різні напрямки навчання, то групи роз’їхались по різних штатах. Хмельничани, а нас було троє — я, Тетяна Полончук та Микола Панасюк — працівники апарату облради, потрапили в Каліфорнію вивчати досвід управління громадами.

— Що найперше запам’яталося?
— Програма перебування в місті Модесто, Хмельницький підтримує з ним довголітні дружні стосунки, була щільно спланована й дуже насичена. Звичайно, ми й досі під враженнями від побаченого. Насамперед, від порідненого міста, що є 17-м за величиною в штаті. Місто має доступ до трьох основних портів, свій місцевий аеропорт. В ньому проживають трохи більше 200 тисяч населення.
Чим вразило Модесто? Воно дуже комфортне для проживання. Нас з Миколою Панасюком три дні приймала родина Стели Вестон. Господарці 87 років. Щодо хобі жінки, то це — садівництво і кулінарія. Також вона утримує двох собак та двох кішок і займається громадською діяльносітю. Членами її родини є 48-річний Скот Блом та 52-річна Кеті Блом, які мешкають по сусідству. Обоє працюють у поліцейському управлінні Модесто. Родина спілкується українською і, оскільки має родичів в Україні, багато знає про свою далеку Батьківщину. Відчувалась непідробна цікавість подіями, що останнім часом відбуваються в нашій країні. Родина дуже гостинна і привітна. Завдяки цьому наше перебування там було приємним і комфортним.
Першим культурним заходом на американській землі став Кельтський фестиваль, що проходив у місті Сонора. Кельтська культура — дуже цікавий сплав язичницьких вірувань і християнства, що породив різні напрямки в живописі, скульптурі, музиці, інших видах мистецтва та творчості. Тож ми стали свідками разом з тисячами інших людей незабутнього свята. Музиканти виконували як традиційні мелодії, так і дещо нове, навіяне кельтськими мотивами. Крім музикантів, на фестивалі виступали танцювальні колективи, була виставка-ярмарок художників та умільців, які продавали свої роботи з традиційними для цієї культури орнаментами та плетіннями.

— Що дізналися про самоуправління містом і громадою?
— У Модесто діє система урядування мер-рада. І рада, і мер обрані населенням. Мер має право призначати керівників департаментів й керує адміністрацією міста, реалізуючи закони й постанови, ухвалені радою. Членами міської ради є 16 представників округів. Рада міста має законодавчі функції та наділена правом затверджувати міський бюджет. У компетенції органів місцевого самоврядування — прийняття і виконання місцевого бюджету, питання громадського порядку, надання соціальних послуг (муніципальне житло, лікарні, місцеві дороги, здійснення контролю за органами управління тощо). Загальноміська влада надає організаційну і фінансову допомогу місцевим громадам. Для нас була організована зустріч з офіційними особами міста, зокрема з діючим мером Джимом Ріденуром, які познайомили нас зі структурою міського управління.

— Відомо, що всі учасники програми “Відкритий світ” обов’язково відвідують Вашингтон.
— Хочу лише підтвердити, що французькому інженеру, який планував столицю Америки, справді вдалося зробити так, що місто й досі вражає приїжджих незвичним плануванням вулиць, унікальними ландшафтними задумами та широкими проспектами. Саме в цьому є його надзвичайний шарм. Цікава екскурсія містом, будівлі Капітолію, Білого Дому, Меморіалу Лінкольна, Національного Меморіалу пам’яті учасників Другої світової війни, Бібліотеки Конгресу США (саме при цій бібліотеці діє Центр лідерства, через який ця програма здійснюється) запам’ятались назавжди. Ми побували на засіданні Сенату (традиційно засідання розпочинаються з молитви). Посол України в США Олександр Моцик виступив у Бібліотеці Конгресу США перед учасниками програми “Відкритий світ”. Посол поінформував учасників про нинішній стан і подальші перспективи українсько-американських відносин, висловив вдячність організаторам стажувальних програм, відзначивши їх особливу роль у розвитку співробітництва між українськими та американськими містами-побратимами.

— Чи була нагода побувати в соціальних закладах?
— Так, ми побували в міській лікарні, точніше, медичній лабораторії, обладнаній найсучаснішим устаткуванням. До речі, міська лікарня має майданчик для гвинтокрила. Відвідали ще й притулок для бездомних собак, познайомилися з умовами утримання тварин, дізналися, що бездомними тваринами опікуються неурядові благодійні організації і залучаються кошти місцевого бюджету.

— Що з набутого досвіду запровадили би в нас?
— Мене вражає висока свідомість американців брати активну участь у житті свого міста. Адже кожен його житель в міру можливості займається волонтерством, обов’язково робить посильний фізичний чи фінансовий вклад у розвиток культури, захист екології тощо. Думаю, що нам не завадило б повчитися цього в американців. А ще пам’ятати, як і вони, своє коріння…

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *