Соціум

На хвилі камерних мелодій

Мистецьких заходів у нашому місті проводиться чимало, але черговий міжнародний фестиваль камерної музики обласної філармонії відзначався особливою яскравістю. Масштабна і насиченістю репертуару, і кількістю артистів естафета концертів розпочалася 22 березня.

Мистецьких заходів у нашому місті проводиться чимало, але черговий міжнародний фестиваль камерної музики обласної філармонії відзначався особливою яскравістю. Масштабна і насиченістю репертуару, і кількістю артистів естафета концертів розпочалася 22 березня.

Відкрили фестиваль музикою Емануїла Карла Баха, Ервіна Шульхова, Андре Жоліве та Йозефа Гайдна лауреати міжнародних конкурсів. Непросту, зичну і мелодійну музику для великих залів представив камерний оркестр обласної філармонії під керівництвом Олександра Драгана. Але на стартовому концерті фестивалю музичним колективом керував відомий прихильникам високої музики світу литовський диригент Дмитро Злотник. Поєднання талантів зарубіжного майстра і місцевих інструментальних віртуозів було настільки гармонійним, що, здавалося, наш оркестр грав з Дмитром Злотником завжди. Гармонійно доповнив музику оркестру ще один запрошений гість фестивалю — німецький рояліст Крістоф Ріттер. Його філігранна музика на клавішному інструменті додала концерту особливо тонкого ритму, потішила слух відвідувачів ніжними звуками. Витонченим у звучанні інструментом, представленим на концерті, була і флейта. Нею причарувала музичних естетів також представниця Німеччини Лізавета Бірюкова. Її лірика наче приглушила тривожність низьких тонів інших інструментів. З кожною нотою, відпрацьованою досвідченими музикантами, у слухача пробуджувались інші відчуття. Насичена музика то підбурювала нутро, то заспокоювала, лоскотала. У слухацькій тиші панували сотні різних емоцій. Саме на емоційність, щоб зачепити хмельничан мистецтвом, був розрахований фестивальний концерт. Певно, той, хто завітав на його відкриття, став відвідувачем й наступних його етапів.

Одними з найяскравіших у зірковому сузір’ї учасників фестивалю є лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка — заслужений діяч мистецтв Віктор Каменський та Герой України, народна артистка Ніна Матвієнко. Концерт знаменитої співачки відбудеться вже сьогодні.

Міжнародний фестиваль камерної музики у нашому місті проводиться за підтримки Міністерства культури України, облдержадміністрації, обласної ради та управління культури, туризму і курортів ОДА. “Переконаний, що фестиваль стане доброю мистецькою традицією хмельничан та невід’ємною часткою культурного життя нашої країни. Вітаючи учасників, організаторів та гостей, хочу висловити впевненість у тому, що він відкриє шлях у велике майбутнє багатьом молодим митцям, які гідно представлятимуть вітчизняне музичне мистецтво у світовому культурному просторі”, — відгукнувся у листі про фестиваль міністр культури України Михайло Кулиняк.

Ірина САЛІЙ
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *