Соціум

Ми — проти добудови Хмельницької атомної!

Подоляни протягом місяця збиратимуть підписи під листом-протестом

Будівництво енергоблоків №№3 і 4 ХАЕС було розпочато ще у 1985 році. Спорудження зупинили після оголошення мораторію на будівництво ядерних об’єктів після аварії на Чорнобильській АЕС. За результатами тендера 2008 року, на старих конструкціях планують встановити реактори іншої модифікації. Це може бути небезпечним, оскільки нова модифікація реакторної установки ВВЕР-1000\В-392 має конструктивні відмінності, що значно ускладнює проект. Більше того, модифікація ВВЕР-1000\В-392 у світі не була реалізована, тому спроби встановити експериментальну реакторну установку підвищують ризики експлуатації.

Виникають сумніви і щодо довговічності та надійності наявних конструкцій, які не консервувалися й простояли під відкритим небом чверть століття. Спроби використати конструкції, значна частина яких була пошкоджена внаслідок пожежі у 1989 році, а багато приміщень, що знаходяться нижче нульової позначки, залиті водою, виглядають як спекуляція безпекою людей.

Водночас у добудові ще двох блоків ХАЕС немає економічної потреби: в Україні існує надлишок електроенергії, а очікуваного росту її споживання не відбувається. Навіть у річний пік споживання електроенергії — наприкінці лютого 2010 року — п’ять з п’ятнадцяти діючих енергоблоків не подавали електроенергію в мережу.

Добудова двох непотрібних реакторів ляже на плечі простих людей через тарифи на електроенергію та бюджетні відрахування на подолання наслідків роботи ядерної галузі.

Хмельницька обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, Хмельницька обласна організація Українського товариства охорони природи, Хмельницька міська організація ВО “Свобода” закликають хмельничан приєднати свій голос проти добудови енергоблоків №№3 та 4 Хмельницької атомної електростанції!

Залишити свій підпис “проти” можна у наметах ВО “Свобода”, які розміщені у різних районах Хмельницького (всього їх 14), та на пунктах прийому оголошень: у супермаркетах “Фуршет”, що у центрі міста та на Тернопольській, в універсамі “Вінницький”, ТЦ “Ріко”, у міні-маркетах “ВоПак” в мікрорайонах Ракове та Гречани, у магазині “Подільський коровай”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *