Соціум

Що на Хмельницькій атомній?

На четвертій сесії Хмельницької міської ради, яка відбулась у лютому, було запропоновано провести громадські слухання стосовно добудови ще двох реакторів Хмельницької атомної електростанції.

 

На четвертій сесії Хмельницької міської ради, яка відбулась у лютому, було запропоновано провести громадські слухання стосовно добудови ще двох реакторів Хмельницької атомної електростанції.

Нагадаю, у 90-х роках минулого століття в Україні прокотилася хвиля мітингів, демонстрацій тощо з приводу будівництва нових енергоблоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС. Під впливом протестів у 1990 році на сесії обласної ради було прийнято мораторій про припинення будівництва нових енергоблоків на ХАЕС. Авторитетні люди запевняли, що питання вирішене: більше одного блоку на ХАЕС не буде. Ми повірили. Але якось непомітно мораторій опинився під сукном. Через засоби масової інформації населенню почали доводити, що вкрай необхідно закінчити будівництво другого енергоблоку, тому що пропадає обладнання на мільйони карбованців. Запевняли, що енергоблок ядерним паливом завантажуватися не буде. З часом ми побачили, що це лише хитра тактика тих, кому потрібно виграти час. Хтось вкрай у цьому зацікавлений. Хто? Нас поставили перед фактом, збудувавши другий енергоблок. Тепер не виключена можливість будівництва третього та четвертого енергоблоків.

На недавньому засіданні ради міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” пройшло бурхливе обговорення статті, яка була опублікована в газеті “Проскурів” №54 від 23 грудня 2010 року під назвою “Добудова ХАЕС: небезпечна авантюра на 30 мільярдів гривень”, в якій сказано: “Добудова третього та четвертого блоків на Хмельницькій атомній електростанції — справа не лише екологічно ризикована, але й економічно невигідна”. Таку думку висловили експерти Національного екологічного центру України (НЕЦУ), представники якого провели в Хмельницькому прес-конференцію. Ґрунтувалася вона на результатах спеціального дослідження, яке фахівці виклали в доповіді “Проект добудови енергоблоків №№3, 4 ХАЕС: плани, перспективи, проблеми”.

Висновки експертів свідчать, що об’єктивних причин нарощування атомної потужності в Україні немає. Навпаки, пропозиція значно перевищує споживчий попит. Зі слів експерта з енергетичних питань НЕЦУ Дмитра Хмари, навіть у річний пік споживання електроенергії, який спостерігався наприкінці лютого 2010 року, з 15 діючих енергоблоків п’ять не подавали її в мережу. За попередніми підрахунками, будівництво енергоблоків обійдеться в майже 30 мільярдів гривень. Оскільки в державному бюджеті таких коштів не знайшлося, кредити на нього погодилася дати Росія.

За висновками Державного комітету водного господарства, збільшення потужності “атомки” вдвічі не можливе саме через брак води. Річка Горинь не впорається з охолодженням чотирьох енергоблоків. Це потягне за собою безповоротну руйнацію екосистеми водойми.

Крім того, ми знаємо, яка недосконала конструкція радянських атомних станцій, то хто ж зможе переконати нас, що не повториться на них аварії на зразок чорнобильської? Ліквідатори аварії на ЧАЕС проти добудови ХАЕС! Ми вживатимемо всіх заходів, щоб в черговий раз не дати себе ошукати. Ми навчені на гіркому досвіді. Тож не допустимо перетворення України на випробувальний атомний полігон.

Володимир Лукіянчук, голова міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *