Соціум

Як розпоряджатися спільною власністю

Поясніть, будь ласка, права мешканців багатоквартирних будинків щодо спільної сумісної власності.

На запитання наших читачів відповідає Міністерство з питань житлово-комунального господарства.
Відповідно до ст. 382 Цивільного кодексу України власникам квартир у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Спільна власність власників квартир на допоміжні приміщення не має самостійного юридичного значення і не може бути самостійним предметом договору, за яким може бути здійснене їх відчуження. Крім того, будь-яка перебудова та інші юридичні дії щодо спільного майна багатоквартирного житлового будинку мають здійснюватися за згодою всіх співвласників. Так, відповідно до ст. 369 Цивільного кодексу України розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

Правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним зі співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень. Таким чином, співвласниками допоміжних приміщень житлового будинку можуть бути тільки власники квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирного житлового будинку.

Власники нежитлових приміщень багатоквартирного житлового будинку не є співвласниками якихось інших приміщень цього будинку, оскільки нежитлове приміщення — це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не належить до житлового фонду і є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин. Відповідно до статті 1 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” до допоміжних належать приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку (сходові клітини, вестибулі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти, машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення).

Передача будь-якого допоміжного приміщення у володіння, користування (оренду) одного або декількох співвласників, інших фізичних чи юридичних осіб приведе до обмеження права користування вказаним приміщенням решти співвласників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *