Соціум

Проста поезія непростої долі

Поезія народжується за життя автора, але живе вічно. Чиясь — у серцях цілого світу, а чиясь ― у спогадах дітей, онуків, правнуків… Зібрати у книжечку вірші своєї улюбленої матері, свекрухи, бабусі вирішили рідні Наталії Боб.

Проста селянка-трудівниця взялася за перо у зрілому віці. Її вірші — не вершина римованого професіоналіму, але у них є те, що робить поезією поезію — душа. Щире, добре, незіпсоване сучасною вседозволеністю слово змогла увіковічнити літня жінка на сотні аркушах. “Чи то справді так судилось — на старість писати? Треба долі запитати. Їй бо краще знати. Доля моя, скупувата, не дала освіти. Як мені тепер писати, де слова глядіти?” — запитує у віршах поетеса-аматорка. Родичі Наталі Парфентіївни кажуть, що старенька часто поривалася вір-шувати, але завжди боялася, що її творіння невмілі, безграмотні, адже її освіта — лише сім класів школи. “Серце, душа, бажання творити — важливіше, а пунктуації можна навчитися навіть на схилі літ”, — заспокоювали стареньку близькі. І вона знову охоче писала про найдорожче. Діти — це головний скарб Наталі Парфентіївни, їм і найсолодші присвяти: “Діти мої — син, три дочки, мов налиті ягідочки. Понесли у світ вас крила, себе на вас поділила”. Тішиться у поезії Наталя Парфентіївна й онуками: “…А тепер мої внучата на подвір’ї, як курчата. Всі для мене однакові — і біленькі, й чорноброві”.

Народилася Наталя Боб 1924 року у селі Миколаїв Хмельницького району. Куди б не заносила її доля-життя, завжди поверталася до рідного села, хати. “Недалеко моя хата від тихого ставу, що пускає від місточка річечку ласкаву…” — так з любов’ю, просто і поетично описала пейзажі села Миколаїв Наталя Парфентіївна. Саме пейзажна лірика, зрозуміла кожному і близька тим, хто хоч раз милувався красою ненамарафеченої сільської природи, найчастіше зустрічається у творчому доробку поетеси. Оптимізмом гартують читача вірші, наївністю і щирістю. Але є у жіночих римах і сльози. “Кажуть люди — гріє сонце, а мене — минає, Через долю недобрую сльоза обмиває”. Нелегкою була доля пані Наталі з дитинства. Коли їй виповнилося дев’ять, помер батько — головний годувальник сім’ї, отож доводилося сутужно. Особливо важко було у роки війни: з сестрою переїздили до Ростова, в дорозі тоді ще молоду Наталю контузило. Майже злиденне життя, неспокій і страхи зіпсували здоров’я Наталі Парфентіївни змолоду. Був період, коли жінці діагностували саркому. Але весела вдача, бадьорий дух, оптимізм допомогли їй перетерпіти всі негаразди. Після війни одружилася з коханим чоловіком, йому присвячувала найпалкіші рядки, надиктовані серцем. Чоловік вчителював, спонукав дружину до науки. Разом вони виплекали чотирьох дітей, шестеро онуків і восьмеро правнуків — рід міцний і великий.

У 1985 році, коли помер дорогий чоловік, Наталя Парфентіївна доживала віка у дітей в Хмельницькому, саме тут написала найбільше, тут і сподіваються рідні видати її посмертну ластівку — збірку поезії, багатої добрим словом. 
Не здивує читача грядуща збірка Наталі Боб хитромудрими римами, символами, алегоріями, але змусить задуматися про справжні цінності життя, навчить жити правильно, радісно, довго…

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *