Соціум

Зведімо “Скіфський курган” усім миром!

Одне з кращих міст в Україні за результатами соціологічних досліджень у 2010 році, наш рідний Хмельницький при уважному спогляданні на його майже 600-літню історію виявляється досить бідним на славні імена, події, історичні пам’ятки. Нинішні хмельничани є нащадками прадавніх бужан і дулібів, Болохівського князівства, оборонців Кам’янецької і Меджибізької фортець, козаків полковника Богуна, Кармалюкових месників та інших.  
Свято боронити і берегти рідну землю заповідали з давніх-давен наші предки і як нагадування про цю заповідь полишили нам велику поховальну споруду — скитський курган або, як в народі казали, “козацьку могилу”. Виявляється, що цьому похованню, за оцінками археологів, 2300-2700 років. Інші дані вказують на приналежність його до культури племені скитів-орачів, тобто наших предків- хліборобів. Швидше всього, на цьому місці було бойовище і скити-орачі побили зайд, а полеглих одноплемінників за своїм звичаєм поховали в кургані, оскільки переможені по собі кургани не насипали.

Очевидно, що це поховання для нас, нинішніх, є великою святістю і великою цінністю, яка підтверджує наше право на святу землю предків, а також їх велич і славу.
Минуло би ще трохи часу і це святе місце для нас було б назавжди втрачене. “Нові загарбники” вже протягували свої загребущі руки, щоби на цьому святому місці спорудити свої багатоповерхові “хатинки” або церкву, в кращому випадку. Ми повинні низько вклонитися нашим землякам з небайдужими душами Богдану Теленьку, Івану Рудику, Івану Бухалу, Миколі Мазуру та іншим, які словом і ділом не допустили такої наруги над “козацькою могилою”.
Торік 37-а сесія міської ради підтримала звернення громадського об’єднання “Українська громада” і доручила міському управлінню архітектури та містобудування провести конкурс на спорудження пам’ятника “Скіфський курган — історія наших предків” у м. Хмельницькому за адресою: просп. Миру, 102. Результатом цього конкурсу стало прийняття проекту народного художника України Миколи Мазура, який вражає глибиною змісту, широкою панорамою історії і життя наших предків від трипільських часів до завершення козацької доби.

Практично на в’їзді до міста з північних воріт буде розташований прекрасний туристичний об’єкт, який, як книга в камені, розповість і гостям, і жителям міста про славну минувшину України й Поділля зокрема. У великій пригоді стане цей історично-патріотичний комплекс вчителям і школярам, завдяки можливостям проводити уроки з історії рідного краю з великою глибиною предметності й наочності.

Справа залишається за малим — спорудити. І тут знову слід прислухатися до пропозицій художника Миколи Мазура. Головна суть їх полягає в тому, що бойові кургани-могили насипалися руками тисяч людей, багатолюдною толокою. Кожен хмельничанин повинен долучитися до святої справи висипати на курган шапку чи жменю землі і підтримати своєю кишенею спорудження пам’ятки. Можливо, дещицю і міська влада вділить, але коштів потрібно, за попередніми оцінками, до трьох мільйонів гривень. 
Для забезпечення цього проекту протягом 2011-2013 років виконком міської ради доручив громадському об’єднанню “Українська громада” створити благодійний фонд. “Українська громада” зареєструвала в управлінні юстиції такий фонд під назвою “Відродження історичної спадщини українців” (реєстраційне свідоцтво №7/2010 від 14.09. 2010 р.) і відкрила для накопичення благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб рахунок №2600501327352 в ПАТ “Кредобанк”. Перші внески вже надходять.
Шановні земляки, долучайтеся до святої справи — спорудження історичної пам’ятки в м. Хмельницькому “Скіфський курган — історія наших предків”, робіть свої внески.
Правління фонду буде регулярно інформувати громаду міста через газету “Проскурів” про хід справ, наповнення фонду та імена благодійників.

Рушаймо з Богом!
В.Кузьма, член об’єднання “Українська громада”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *