Соціум

Подолянин Дмитро Дмитрач вдруге здобув срібло чемпіонату світу

На світовій першості з бойового самбо серед чоловіків, яка нещодавно завершилася в Москві, українська збірна увійшла до трійки сильніших команд планети. Претендували на це спортсмени більше 30 країн світу — США, Японії, Південної Кореї, Китаю, Казахстану, Австрії, Німеччини, Данії, Ізраїлю, Індії, Мексики та інші.

Вибір місця проведення змагань випадковим не був, бо саме Росія вважається батьківщиною цього суворого та жорсткого виду спорту. Бойове самбо “позичило” собі трохи від дзюдо, джиу-джитсу, вільної боротьби, карате, боксу, кікбоксингу, боротьби самбо тощо. Таке багатство поєднання прийомів, на думку головного тренера Російської федерації бойового самбо Валерія Волосних, робити цей вид бойового мистецтва “своєрідною російською версією боїв без правил, але більш захоплюючою і видовищною”.
На попередніх світових першостях українці встигли показати себе добре підготовленими та конкурентами, з якими рахуються та яких поважають. Цей чемпіонат не став винятком. До фінальної стадії дійшло троє представників синьо-жовтої команди.
На жаль, лише один із наших хлопців зумів піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. Донеччанин Олексій Наумов (62 кг) здобув титул найсильнішого бійця планети, здолавши у вирішальній сутичці осетинця В’ячеслава Гарієва.
Трохи менше пощастило бійцю з Київщини Володимиру Опанасенку (74 кг), який не зміг до кінця витримати натиск господаря турніру Іслама Мамедова. Така ж ситуація повторилася і в нашого земляка Дмитра Дмитрача, який виступав у найлегшій ваговій групі — 57 кг. У фіналі він поступився росіянину Магомеду Шамілю й посів другу сходинку рейтингу. Нагадаємо, що Дмитро живе в Шепетівці й тренується в тамтешньому спортивному клубі “Колос-Комбат”. Він, до речі, вже вдруге здобуває титул віце-чемпіона світу.
У бойове самбо 17-річний хлопець потрапив, а сталося це п’ять років тому, маючи за плечима вже немало спортивного досвіду. Доти він займався легкою та важкою атлетикою і це, на переконання Дмитра, допомогло йому швидше адаптуватися та прогресувати в новому для себе виді спорту.
Якось в одному зі своїх інтерв’ю наш боєць зізнався, що його вважають трохи самовпевненим у спорті. “Я віру в себе та свої сили, в цілі, яких хочу досягти, бо без цього жоден атлет не зумів би вижити в спорті, не кажу вже про те, щоб показати достойні результати”, — переконаний Дмитро.
Зараз тренує дворазового призера світу Олег Рудіч. Однак перші уроки бойового самбо та перші досягнення були здійснені під керівництвом першого тренера Станіслава Кушика.
За українську команду виступав ще один подолянин, майстер спорту міжнародного класу з Шепетівки Євген Яворський. Він також був призером чемпіонату світу, однак цього разу посів лише восьме місце.
Додамо, що в командному заліку тріумфували росіяни. Кубок за друге місце дістався збірній Казахстану. А закрили трійку кращих українські спортсмени.

Підготувала Ольга Цимбалюк
На фотоз архіву: Дмитро Дмитрач перемагає у бою за звання чемпіона України з бойового самбо серед професіоналів 
Фото з сайту федерації бойового самбо України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *