Холестерин — це жироподібна речовина, яка життєво необхідна людині. Він входить до складу оболонок (мембран) усіх клітин організму. Багато холестерину містить нервова тканина. Він є джерелом для утворення багатьох гормонів. Для всіх цих потреб в організмі утворюється більш ніж достатньо холестерину. Однак людина ще споживає його з їжею і часто у великій кількості. Основним джерелом цієї речовини є жирні тваринні продукти. За умови їх значного вмісту в раціоні харчування збільшується концентрація холестерину у крові і він перетворюється в смертельного ворога.
Холестерин — це жироподібна речовина, яка життєво необхідна людині. Він входить до складу оболонок (мембран) усіх клітин організму. Багато холестерину містить нервова тканина. Він є джерелом для утворення багатьох гормонів. Для всіх цих потреб в організмі утворюється більш ніж достатньо холестерину. Однак людина ще споживає його з їжею і часто у великій кількості. Основним джерелом цієї речовини є жирні тваринні продукти. За умови їх значного вмісту в раціоні харчування збільшується концентрація холестерину у крові і він перетворюється в смертельного ворога.
Проте не весь холестерин крові небезпечний. Прийнято говорити про так званий “добрий” і “поганий” холестерини. Однак як речовина він весь однаковий, просто перебуває у крові в різних сполуках з іншими жировими та білковими речовинами, що називаються ліпопротеїдами. Одні з них (ліпопротеїди низької щільності) несуть холестерин із кров’ю в периферичні тканини з печінки, де він синтезується. Якщо цих сполук утвориться занадто багато або порушується їхній розпад, у крові зростає концентрація холестерину. І тоді ліпопротеїди низької щільності можна назвати “поганими”. Річ у тім, що холестерин проникає у стінки кровоносних судин. Там він накопичується в атеросклеротичній бляшці, яка звужує просвіт судини й утруднює плин крові.
Атеросклеротичні бляшки бувають різними. Найнебезпечніші з них характеризуються великим вмістом холестерину і тонким покриттям зі сполучної тканини. Воно легко розривається і бляшка сприяє утворенню тромбу. Найчастіше тромб росте і закриває, як корок, просвіт судини. Плин крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку — мозковий інсульт.
На щастя, рівень холестерину у крові можна знизити. Для цього слід змінити свій спосіб життя: більше рухатися, відмовитися від куріння, дотримуватися низькокалорійної дієти.
Основою всіх дієт, що сприяють зниженню холестерину, є зменшення споживання жирів тваринного походження (жирне м’ясо, субпродукти, вершкове масло, жирні молочні продукти, жирні сорти сиру, здобна випічка тощо). Замініть більшість тваринних жирів рослинними оліями: соняшниковою, оливковою, кукурудзяною. З маргаринів вибирайте тільки м’які сорти (у баночках, а не в пачках). У помірній кількості дозволяються молочні продукти зі зниженим вмістом жиру, нежирні сири (не більш 30% жирності), пісне м’ясо, випічка на рослинних жирах чи м’яких маргаринах, смажена риба, смажена на олії картопля.
Яйця можна вживати тільки варені і не більше двох на тиждень.
Частіше використовуйте у раціоні продукти зі зниженим вмістом жиру і холестерину: хліб з борошна грубого помолу, каші, макаронні вироби, знежирені молочні продукти, всілякі овочеві страви і фрукти.
З м’ясних продуктів слід віддати перевагу курятині, індичатині, телятині. Причому з птиці до її приготування треба видаляти жир і шкіру. Рекомендуємо збільшити споживання риби, особливо морської. Якщо ви любите десерти, віддайте перевагу таким, що не містять жиру, вершків і цукру. Найкращими є фруктові десерти.
Зверніть увагу на регулярне споживання продуктів, що знижують рівень холестерину в організмі і збільшують його виведення. Вони містять розчинну клітковину і при варінні утворюють желеподібну масу. Це вівсяні пластівці (геркулес), яблука, сливи, різні ягоди. Регулярно вживайте бобові (квасоля, горох).
Під час приготування їжі уникайте смаження, частіше відварюйте, тушкуйте, запікайте. Використовуйте посуд зі спеціальним покриттям, що не вимагає додавання жиру під час приготування їжі. За умови ретельного дотримання такої дієти можна досягти зниження рівня холестерину у крові на 5-10%.
Якщо дотримання дієти протягом шести-восьми тижнів не призведе до бажаного зниження рівня загального холестерину крові (менше 5 ммоль/л), а ризик розвитку захворювань, викликаних атеросклерозом, залишається високим, то лікар може запропонувати ліки, що знижують холестерин. Таких препаратів зараз багато. Однак пам’ятайте, що не можна займатися самолікуванням, наслухавшись реклам про чудодійні і безпечні харчові добавки.
Кардіологи дотримуються думки про те, що кожна людина після 32 років повинна знати свій рівень холестерину у крові (зробити лабораторний аналіз крові). Якщо холестерин підвищений, існує небезпека розвитку атеросклерозу і важких серцево-судинних захворювань.
Володимир ВОКАЛЮК, лікар-кардіолог