Соціум

Людмила Бесєда: “Експорт до Росії розпочався у 1944-му і ніколи не припинявся”

Не так багато у нашому місті працюючих підприємств, ще менше тих, які пережили рубіж нелегких 1990-х, коли економічний розпад буквально знищував передові свого часу промислові об’єкти. І лише одиниці тих, що вистояли, утвердились і почали з року в рік впевнено нарощувати виробництво. Про таке підприємство і розповімо.

Не так багато у нашому місті працюючих підприємств, ще менше тих, які пережили рубіж нелегких 1990-х, коли економічний розпад буквально знищував передові свого часу промислові об’єкти. І лише одиниці тих, що вистояли, утвердились і почали з року в рік впевнено нарощувати виробництво. Про таке підприємство і розповімо.

Продукція, яку тут виробляють під брендом “Вершковий рай”, — одна з кращих в Україні і не потребує гучної реклами. Вона користується великим попитом у споживачів. Певна річ: ви здогадались, про кого йде мова. Звичайно ж, про “Хмельницьку маслосирбазу”, яку очолює вже впродовж багатьох років умілий, грамотний керівник, депутат Хмельницької міської ради Людмила Бесєда. Тут відбулося її професійне становлення, тут вона пройшла велику виробничу школу.

Нині, коли навколо тимчасової заборони “Роспотребнадзором” експорту твердих сирів українських виробників точиться чимало розмов, коли одні ймуть все на віру, інші шукають політичну складову у цьому питанні, а треті виправдовуються, Людмила Василівна запросила представників місцевих та центральних ЗМІ відвідати підприємство, аби на власні очі побачити, як тут працюють люди, яку продукцію випускають та пересвідчитись у її якості, а також почути з перших уст, що підприємство постачає і надалі буде постачати продукцію до сусідньої Росії.

Уже доведено, що в українських сирах жодних слідів пальмової олії не виявлено. Цього і не могло бути. Тим паче на нашій маслосирбазі. Підприємство з такими багатими традиціями та історією завжди тримало марку. А історія його почалася далекого 1944-го, коли наступного дня після визволення міста від фашистських загарбників згідно з наказом №1 17 осіб так званого тоді особового складу почали заготовляти вершкове масло для потреб фронту. І не тільки. Відвантажували його ще й у Ленінград та Москву. Отож у далекі воєнні та післявоєнні часи цю продукцію добре знали росіяни і добре знають тепер.

Сьогодні “Хмельницька маслосирбаза” — це понад 700 працівників, включаючи заготовачів молока. Це широкий і різноманітний асортимент продукції — 200 її видів на суму 18 мільйонів гривень виробляють щомісяця. Це чисті автоматизовані та механізовані цехи з новітнім технологічним устаткуванням, яке, до речі, виготовлене також у Хмельницькому підприємством “Тесмо-М”. Це більше десяти мільйонів гривень у рік податків та зборів, системна заробітна плата, своєчасні розрахунки з постачальниками.

Тут кожен на своєму місці робить усе, щоб продукція, яку отримає споживач, була високоякісною. “Для нас це дуже важливо, — каже Людмила Бесєда, — бо це — наше обличчя. Мені прикро, коли люди, далекі від виробництва, доходять до повного абсурду і починають стверджувати, що, мовляв, українців годують порошковим молоком. Подумайте самі: а молоко, котре ми заготовляємо (на даний період 170 тонн щодня — 45 молоковозів!), куди діваємо?.. Виливаємо чи як?.. Вчора, скажімо, переробили 140 тонн молока. Це натуральні вироби: пастеризоване та ацидофільне молоко, кефір, йогурт, ряжанка, різноманітні сири, сметана, вершкове масло, морозиво, солодкі сирки, сирочки у шоколадній глазурі… Виготовлено все за нашими українськими рецептами, точніше, за нашою нормативно-технічною документацією”…

До речі, на кожну партію молока є відповідне свідоцтво ветеринара. Дослідження роблять міська та обласна лабораторії, а також, коли потрібно, спеціальний інститут.

За словами Людмили Василівни, під час виробництва вони не використовують консервантів. Нема такої необхідності. Адже найкращий консервант — молочна закваска, яка не дає розмножуватися шкідливим бактеріям. Тепер думають над тим, аби самим виготовляти закваску, а не купувати її в інших виробників.

Загалом поступ цьому підприємству притаманний. Воно не стоїть на місці, а постійно розвивається, розширюючи ринки збуту, опановуючи випуск нових видів продукції. Скажімо, нам під час зустрічі було презентовано випуск твердого сиру пармезан і кожен зміг оцінити його чудовий смак. І не тільки його. Все, що тут виготовляють, якісне і смачне. Адже “Хмельницька маслосирбаза” неодноразово отримувала всеукраїнські та міжнародні нагороди за якість своєї продукції. І недарма надходять запрошення про співпрацю з інших країн. Останні такі пропозиції зробили Китай та Ліван.

Побувавши на такому підприємстві, відчуваєш, що не все так погано у нашому домі. Якщо є такі виробничники, якщо є такі керівники, то можемо і вміємо працювати, конкурувати і перемагати. Варто лише захотіти.

Галина ПАКУЛЬКО
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *