Соціум

“Подільська осінь” знайшла переможців

В останні листопадові дні в обласному центрі фізичного виховання учнівської молоді (ОЦФВУМ) за участю 16 команд з Вінницької, Тернопільської, Рівненської, Львівської та Хмельницької областей відбувся міжобласний легкоатлетичний турнір “Подільська осінь” серед юнаків та дівчат 1994 року народження і молодших. Серед 202 юних спортсменів, які змагалися в дев’яти видах програми, було декілька провідних українських легкоатлетів цього віку.

В останні листопадові дні в обласному центрі фізичного виховання учнівської молоді (ОЦФВУМ) за участю 16 команд з Вінницької, Тернопільської, Рівненської, Львівської та Хмельницької областей відбувся міжобласний легкоатлетичний турнір “Подільська осінь” серед юнаків та дівчат 1994 року народження і молодших. Серед 202 юних спортсменів, які змагалися в дев’яти видах програми, було декілька провідних українських легкоатлетів цього віку.

Під час урочистого відкриття турніру право підняття державного прапора було надано 16-річній Марині Бех, переможниці ХІ Європейського юнацького олімпійського фестивалю. За чотири роки тренувань у цьому манежі вихованка Вадима Крушинського пройшла шлях від початківця до майстра спорту, володарки найкращого результату в світі цьогорічного літнього сезону в стрибках у довжину (6 м 47 см) серед 17-річних дівчат і молодших.

На цих змаганнях найуспішніше виступали представники Старокостянтинівської ДЮСШ. Так, Наталя Ручківська першого дня найшвидше здолала 60-метрівку (7,8 с), а наступного перемогла на такій же дистанції з бар’єрами (9,1 с). Найкращий час серед юнаків (8,3 с) продемонстрував бар’єрист Віталій Юрчук.

У бігу на середніх дистанціях відбулося цікаве протистояння між призерами юнацьких чемпіонатів України. На цей період Максим Якимчук з Шепетівського району виглядав переконливішим від свого основного конкурента — Івана Савки з Самбірської ДЮСШ і впевнено виграв забіги на 1000 та 2000 метрів.

Поступово набирає форму і входить у зимовий сезон хмельничанин Валентин Фурманюк, переможець у потрійному стрибку, від якого фахівці очікують стабільних результатів за 14-метрову позначку.

А головною подією турніру, безумовно, стало урочисте відкриття для тренувань та змагань сектора для стрибків у висоту відомої фірми “Polanik”, який було придбано за безпосередньої участі обласного відділення НОК України. Це сучасне обладнання дасть змогу відродити раніше пріоритетний вид легкої атлетики в обласному центрі.

А місцевим юним спортсменам є на кого рівнятись! Першим майстром спорту в стрибках у висоту серед українок стала хмельничанка Олена Кудрявцева, котра в 1956 році на І Спартакіаді народів СРСР у Москві встановила свій другий республіканський рекорд (165 см) і здобула срібло. Нині рекордом України в приміщенні (201 см) володіє заслужений майстер спорту Віта Паламар, яка в цьому манежі тренувалась упродовж десяти років, а зараз готується до своєї третьої Олімпіади, перебравшись до Києва.

Разом із нею в Сіднеї (Олімпіада-2000) в стрибках у висоту виступали також наші земляки — майстри спорту міжнародного класу Андрій Соколов-ський, який розпочинав спортивну кар’єру в Старокостянтинові, та Руслан Глівинський, вихованець ОЦФВУМ.

Варто згадати ще одного “міжнародника”, призера Всесвітньої універсіади 1993 року Руслана Стіпанова, якому належить рекорд області серед чоловіків (230 см).

На турнір прибули відомі в краї легкоатлети-стрибуни Надія Тарасова, Оксана Поляк, Наталя Снігур та інші. Червону стрічку на стійках сектора урочисто розрізали майстер спорту СРСР зі стрибків у висоту та десятиборства, факелоносець естафети олімпійського вогню 1980 року 64-річний Микола Хоружий та майстер спорту України, бронзовий призер І Юнацьких олімпійських ігор в Сінгапурі 18-річний Віктор Черниш зі Старокостянтинова.

Після символічного подолання першої висоти Миколою Хоружим 36 юних спортсменів та всі охочі, зокрема й ветерани, продовжили змагання в стрибковому секторі.

Серед юнаків до своєї чергової перемоги у бігу на 60 м (6,8 с) найкращий спринтер області старокостянтинівець Петро Мухаровський додав золото ще й в стрибках з особистим досягненням (190 см).

У дівчат спроба на 160 см виявилась найкращою в 15-річної тернополянки Юлії Лукачат.

У показових виступах Віктор Черниш легко і невимушено виконав дві вдалі спроби на висоті 200 і 205 см, продемонструвавши красу цього виду спорту.

Турнір пройшов у святковій і дружній атмосфері. Цьому сприяли гарне оформлення манежу наочною агітацією від НОК України оригінальними афішами, проведена фотовиставка, нагородна атрибутика (дипломи, медалі, призи, література), яку забезпечили організатори змагань: ОЦФВУМ, Хмельницьке обласне відділення НОК України та обласна федерація легкої атлетики.

Віктор Флентін
На фото: Петро Мухаровський та Віктор Черниш  зі своїм тренером Володимиром Гоником
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *