Соціум

Про здоров’я допоможе розказати пульс

Поклавши пальці на променеву артерію та проаналізувавши пульс, можна сказати чи в порядку здоров’я людини. Кардіолог Хмельницької міської поліклініки №1 Лариса СМОТРИТЕЛЬ розповіла все про пульс і про те, як, вимірюючи пульс, можна тримати під контролем своє здоров’я.

Поклавши пальці на променеву артерію та проаналізувавши пульс, можна сказати чи в порядку здоров’я людини. Кардіолог Хмельницької міської поліклініки №1 Лариса СМОТРИТЕЛЬ розповіла все про пульс і про те, як, вимірюючи пульс, можна тримати під контролем своє здоров’я.

Правильно вимірювати пульс треба в положенні сидячи. Місце виміру — променева артерія. Якщо знайти її важко, спробуйте на сонній артерії. Пульс здорової людини в стані спокою складає 60-80 ударів на хвилину. Він ритмічний і рівномірний за наповненням. Щоб покази були правильні, ніколи не вимірюйте пульс одразу після прийому їжі та алкоголю, при гострому відчутті голоду, після важкої фізичної або напруженої розумової праці, після масажу, душу, ванни, сексу, а також у критичні дні. Нагадаю, що показники нормального артеріального тиску (АТ) в різному віці дещо відрізняються. При народженні типовий АТ складає 80/50 мм рт. ст. Протягом дитинства він поступово підвищується і до дорослого періоду складає 120/80 мм. рт. ст. Відповідно до того, як ми стаємо старші, АТ продовжує підвищуватись і з віком нормальний систолічний (верхній) тиск складає вік у роках +100. Артеріальний тиск знижується лише в пізньому періоді вагітності та під час сну.

Частота (ударів на хвилину): менше 45 свідчить про серцеву блокаду, яка може бути причиною відчуття слабкості, хронічної втоми, а в запущеній формі — утворення тромбів у серці. Якщо ви нарахували такий пульс, треба зробити кардіограму і відвідати кардіолога. 45-60 — нерідко ознака пониженої функції щитоподібної залози. Запишіться на прийом до ендокринолога. 80-100 — може свідчити про гіпертонічну хворобу. Треба виміряти тиск. Якщо він буде вище 140/90 мм. рт. ст., необхідно відвідати кардіолога. Більше 100 — такий пульс часто ознака підвищення функції щитоподібної залози. Обов’язковий візит до ендокринолога.

Ритмічність: якщо пульс на якусь мить пропадає — ознака блокади серця; якщо посередині нормального ритму “вклинюються” неритмічні удари — це свідчить про аритмію серця. В обох випадках потрібна консультація кардіолога.

Наповнення: якщо один удар пульсу сильний, а наступний слабкий або якщо пульс відрізняється наповненням на правій та лівій руках, це може свідчити про порок серця. В даному випадку потрібна консультація кардіолога; якщо пульс слабкий за наповненням (тонкий, ниткоподібний, ледь прощупується), це симптоми анемії або пониженого тиску. Виміряйте тиск, якщо він понижений, відвідайте кардіолога та гематолога (спеціаліста по крові).

Підготувала Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *