Соціум

Перерахунок пенсій: розмір виплат збільшено

У квітні поточного року більшість пенсіонерів нашого міста отримують пенсії у нових розмірах. Як змінилися пенсійні виплати з 1 квітня 2011 року — наша розмова з начальником управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому Любов’ю МУДРОЮ.

 

У квітні поточного року більшість пенсіонерів нашого міста отримують пенсії у нових розмірах. Як змінилися пенсійні виплати з 1 квітня 2011 року — наша розмова з начальником управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому Любов’ю МУДРОЮ.

— Любове Антонівно, який мінімальний розмір пенсії осіб, які втратили працездатність?
— Згідно зі ст. 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії за віком за страхового стажу в чоловіків 25 років, а в жінок — 20 визначають у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. За кожний повний рік страхового стажу (більше 25 років для чоловіків і більше 20 років для жінок) пенсію за віком збільшують на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більше, ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Відповідно до прийнятого Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік” мінімальний розмір пенсії, а відповідно й прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, на 1 квітня 2011 року склав 764 грн. Із 66 тисяч пенсіонерів, які отримують виплати в нашому управлінні, 0,9% (609 осіб) розмір пенсії менший мінімальної, 12% (7958 осіб) — мінімальний та 87,1% (57778 осіб) — вище мінімального розміру.

— Яким категоріям пенсіонерів проводиться перерахунок пенсій?
— Перерахунки проведено з 1 квітня 2011 року, виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, зокрема: пенсіонерам, у яких основний розмір пенсії (без урахування надбавок та доплат), було встановлено на рівні розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність; шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах більше 15 років, мінімальний розмір пенсії встановлюється на рівні 2292 грн. на місяць (три розміри прожиткового мінімуму); пенсіонерам, в яких основний розмір пенсії (без урахування надбавок та доплат) встановлено на рівні, що перевищує мінімальний, доплату за понаднормовий стаж буде обчислено, виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму 764 грн.

— Чи змінився розмір мінімальної пенсії, доплат, підвищень, додаткової пенсії, компенсаційних виплат у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму?
— Виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок мінімальних розмірів пенсій, доплат, підвищень, додаткової пенсії, компенсаційних виплат, призначених відповідно до чинного законодавства, а саме: пенсій за особливі заслуги відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги”; державної соціальної допомоги до прожиткового мінімуму особам, яким виповнилося 100 років; мінімального розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника; мінімального розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей військовослужбовців; підвищень, передбачених Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту”; підвищень учасникам війни; підвищень учасникам війни, нагородженим медаллю; мінімальних розмірів пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, надбавки на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, довічної державної стипендії відповідно до Указу Президента України №358/2006, підвищень, передбачених Законом України “Про жертви нацистських переслідувань”; додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”; державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців І, ІІ та ІІІ груп; державної соціальної допомоги на догляд іншим інвалідам війни; мінімальний розмір пенсії відповідно до Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”; щомісячна доплата до пенсій у зв’язку з втратою годувальника членам сім’ї шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання.

— Чи потрібно пенсіонеру писати заяву й надавати додаткові документи для проведення перерахунку пенсії?
— Всі перерахунки пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, управління проводить автоматично та своєчасно. По 64 747 пенсійних справах виплатні документи передані підприємствам поштового зв’язку та установам банків. Починаючи з 4 квітня цього року, пенсії вже виплачуються в нових розмірах. У середньому виплати збільшилися на 11 грн. 68 коп., додатково на виплату пенсій треба 756 тис. грн.

— Від чого залежить розмір пенсії?
— Розмір пенсії залежить як від заробітної плати, так і тривалості страхового стажу (в свою чергу він залежить від сплати страхових внесків особисто найманим працівником або роботодавцем). Період роботи, за який не було сплачено страхові внески, не буде зараховано до страхового стажу.

— Чи є право на призначення пенсії без сплати страхових внесків?
— У Законі чітко визначено, що для призначення пенсії в мінімальному розмірі потрібно мати не менше п’яти років страхового стажу. Інша справа, що роботодавці сплачують внески не з усієї зарплатні найманих працівників. Планується запровадити накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного стажування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді для належного рівня життя у майбутньому.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *