Без категорії

Був обережний, але не знав, що його телефон прослуховують

Сім років позбавлення волі з конфіскацією майна. Такий  вирок  виніс Вищий антикорупційний суд  депутату Хмельницької обласної ради VII скликання від фракції “За конкретні справи” Миколі  Харкавому. Феміда визнала його винуватим у вчиненні закінченого замаху на шахрайство та підбурюванні до надання неправомірної вигоди.

За матеріалами справи події відбувалися у 2016-2017 роках. Тоді комунальний заклад “Кам’янець-Подільська спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів “Славутинка” отримав з обласного бюджету кошти на будівництво спорткомплексу та котельні, але оскільки потрібну суму, а саме 8 мільйонів гривень, сесія виділила, як завжди, в кінці року, часу на використання коштів було не достатньо. Аби вони не пропали, директорка цієї спецшколи Олена Козлова вирішила придбати за них електропідстанцію, ліфт та замовила залізобетонні конструкції. Частина закупленого обладнання зберігалась на території спецшколи, а частина — у виробників. Власне, вся ця історія й стала преамбулою до подій, які розгорнулися згодом і завершилися кримінальною справою для тодішнього депутата Хмельницької облради Миколи Харкавого.
Почалося все з відвідин школи-інтернату. До закладу прибула комісія обласної ради, до складу якої увійшли депутати Микола Харкавий та Артур Фрідман. За ініціативи останнього до розмови запросили представника будівельної фірми, роботою якого він був, м’яко кажучи, не задоволений. Навіть вимагав, аби підрядник повернув виділені з обласного бюджету кошти, а ще погрожував директорці “Славутинки” кримінальною справою. Для Олени Козлової, яка насправді нічого кримінального не вчинила, це був не добрий сигнал, оскільки в неї мав ось-ось закінчитися контракт. Козлова розуміла, що над нею завис дамоклів меч. Відтак вона, йдучи знову на конкурс, який вже був оголошений, мала б продемонструвати позитив своєї роботи та якусь конкретику. Будівництво спорткомплексу та котельні було би непоганим варіантом, але грошей на це заклад вже не мав. На цьому етапі в “гру” і вступив депутат Харкавий. Козлова звернулась за допомогою саме до нього, оскільки він пройшов до Хмельницької обласної ради від партії “За конкретні справи”, а вона підтримувала цю політичну силу. Жінка навіть уявити не могла, що цей солідний чоловік виявиться насправді звичайним шахраєм, але з депутатським мандатом. Ні, з початку Козлова вірила у його щире бажання допомогти їй отримати прихильність від влади області та виграти конкурс на посаду директорки спецшколи, в якій вона чимало часу хазяйнувала. Та й як не повірити: Харкавий надував щоки, козиряв прізвищами нерядових депутатів облради і навіть обіцяв залучити до цієї справи самого голову. Під час кожної зустрічі, яка відбувалася в готельному комплексі, який належить сім’ї депутата Харкавого, депутат малював Козловій нові не вельми яскраві картини, мовляв деякі відомі і авторитетні депутати готують запит до Генпрокуратури щодо нецільового використання школою-інтернатом “Славутинка” бюджетних коштів. Це був реальний натяк на те, що все залежить від неї, яке вона прийме рішення, а простішими словами, чи готова дати хабара. Про такий розвиток подій вона розповіла своїй заступниці, а згодом вирішила написати заяву про вимагання до департаменту захисту економіки Національної поліції України. З того часу правоохоронні органи почали вести негласні слідчі дії, зокрема й прослуховувати телефонні розмови Харкавого. Під час однієї зустрічі з Козловою в тому ж готельному комплексі Харкавий отримав позитивну відповідь від Козлової і одразу її попередив, що він у цій “справі” не повинен фігурувати. Задля власної безпеки депутат навіть розписав для неї детальний сценарій передачі грошей. За його планом, директорка мала зняти номер в готельному комплексі, в якому є сейф. Саме в сейф вона має покласти 50 тисяч доларів, а потім його людини гроші забере. Козлова зробила все, як велів Харкавий, повідомляючи телефоном усі свої кроки. До речі, правоохоронці зафіксували більше ста розмов Харкавого з Козловою, які в подальшому стали доказовою базою в суді.
Затримали Харкавого в Кам’янці-Подільському в червні 2017 року в готельно-ресторанному комплексі, зареєстрованому на його дружину. Досудове слідство та розгляд справи в судах були тривалими. Незважаючи на потуги адвокатів Харкового, які намагалися відбілити свого підхзахисного, 21 січня 2022 року вироком Вищого антикорупційного суду колишнього депутата Хмельницької обласної ради визнано винуватим у вчиненні закінченого замаху на шахрайство та підбурюванні до надання 50 тис. доларів США неправомірної вигоди і засуджено до 7 років позбавлення волі. Однак цей вирок не набув остаточної законної сили, адже на нього можна подати апеляцію впродовж 20 днів від дати його проголошення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *