В центрі уваги

Хто каламутить воду?

Хмельницький окружний адмінсуд зупинив виконання рішення Хмельницької обласної ради в частині призначення Віолети Лабазюк на посаду голови.

Перша сесія Хмельницької облради восьмого скликання, яка відбулася 7 грудня, була дещо пікантною. Спочатку несподівано для багатьох на посаду голови висунули двох депутаток — Віолету Лабазюк від політичної партії “За майбутнє” та Оксану Бочкарьову від провладної партії “Слуга народу”. За результатами таємного голосування посаду голови Хмельницької обласної ради виборола 34-річна Віолета Лабазюк. За неї віддали свої голоси 33 обранці з 64. Тобто 50 відсотків плюс один голос. У цей момент на Службу кризових ситуацій надходить повідомлення про замінування будівлі і з неї усіх евакуйовують. За годину вибухотехніки повідомляють, що замінування не підтвердилось. Утім “жартівника”, якому, скоріш за все, хтось дав відмашку на здійснення дзвінка, щоб дестабілізувати ситуацію в сесійній залі, й досі не знайшли.
Здавалося, ситуація нормалізувалась, як раптом Оксана Бочкарьова, за яку проголосували 27 депутатів, робить заяву про нелегітимність обрання очільниці ради. Приводом до цього став один бюлетень, в якому галочка стояла навпроти прізвища Лабазюк, але за ме-жами клітинки. І саме через цей один голос рішення про призначення Віолети Лабазюк два депутати почали оскаржувати в судах.
На другому пленарному засіданні, яке відбулося 14 грудня, депутатка від “Слуги народу” знову намагалася заблокувати роботу сесії, вимагаючи оголосити перерву до остаточного вирішення легітимності голови облради (до речі, в задоволенні позову Оксани Бочкарьової суд відмовив). Втім депутати не підтримали цю пропозицію і розкритикували дії провладної фракції “Слуга народу”, оскільки під загрозою може опинитися прийняття бюджету на 2021 рік.
Відтак депутати розглянули сім питань порядку денного сесії. Кілька стосувалися оплати праці та присвоєння рангу керівному складу ради. Інші — організаційні та кадрові. Зокрема обранці створили постійні комісії та обрали їхніх голів. А вже після завершення сесії стало відомо, що ще троє депутатів подали заяви про забезпечення позовних вимог у частині законності обрання голови ради. Позов одного з них, а саме Володимира Лозового, суд задовольнив. Віолета Лабазюк уже заявила, що рішення буде оскаржувати.
“Я це розглядаю як політичний тиск, хтось має власні амбіції. Але ми працюємо, закон на нашому боці, так само, як та кількість голосів депутатів, які проголосували за моє обрання на голову обласної ради”, — впевнена Віолета Лабазюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *