Соціум

Про статус Матері-героїні

У Хмельницькому проживають 43 багатодітні жінки, удостоєних почесного звання “Мати-героїня”.

Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженого Указом Президента від 29 червня 2001 року, почесне звання “Мати-героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми повної загальної середньої освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Це звання може бути присвоєне жінкам, які (знаходячись у однакових з іншими жінками територіальних умовах — село, район, область) відмінно виконали свій материнський обов’язок щодо виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювали належні умови для розвитку її природних здібностей, поважали гідність дитини, готували її до самостійного життя та праці.

Жінкам, яким присвоєно почесне звання “Мати-героїня” відповідно до Закону “Про державні нагороди України” виплачується одноразова грошова винагорода. Сума винагороди обчислюється відповідно до Указу Президента “Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно звання “Мати-героїня”, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на час присвоєння нагороди.

Багатодітні матері, діти яких були засудженими умовно або знаходилися в місцях позбавлення волі, а також без поважних причин (інвалідність дитини, за станом здоров’я тощо) виховувалися в інтернатних закладах або знаходились під опікою, не мають підстав для порушення клопотання щодо присвоєння звання “Мати-героїня”.

Подання щодо присвоєння цього почесного звання жінкам-хмельничан-кам формується в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради (вул. Проскурівська, 32, каб. 16, телефон для довідок 65-85-74).

За інформацією управління праці та соціального захисту населення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *