Соціум

Впроваджуватимуться мікропроекти у сфері житлово-комунального господарства

Підбито підсумки результатів конкурсу мікропроектів, який проходив у рамках проекту “Від мешканця до відповідального власника — шлях до реформування житлово-комунальної сфери”, що реалізується обласною громадською Асоціацією “Поділля Перший” спільно з управлінням житлово-комунального господарства міської ради за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

На прес-конференції, яку провели представники Асоціації “Поділля Перший”, управління ЖКГ, управління з питань екології та благоустрою міста Хмельницького, йшлося, зокрема, про те, що бажання брати участь у цьому конкурсі виявили 17 учасників. Починаючи з 1 листопада минулого року, заявки надійшли від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), неурядових організацій (НУО) та ініціативних груп мешканців. За тематикою мікропроекти мали різні напрямки: будівництво дитячих майданчиків, впровадження енергозберігаючих технологій, юридичний супровід діяльності об’єднань. Після публічного захисту, який відбувся 17 грудня минулого року, за результатами оцінки конкурсної комісії, право на життя отримали вісім мікропроектів. Зокрема, переможцями стали: ОСББ “Прима-52”, назва проекту “Створення та облаштування дитячого майданчика та зони відпочинку”, ОСББ “Юлія” — “Установка малих форм на дитячому майданчику”, ініціативна група на чолі з О.Вербицьким — “Новий дах — для покращення санітарно-гігієнічних умов проживання мешканців та збереження технічного стану будівлі”, ОСББ “Чайка” — “Модернізація електромережі та економія тепла в місцях загального користування будинку”, ОСББ “Партнер” — “Економний будинок”, ОСББ “Веста” — “Через спільне вирішення проблем власного будинку до почуття відповідальності за спільну власність”, ініціативна група на чолі з А.Дорожкіною — “Проект заміни системи водопостачання будинку та встановлення теплозберігаючих вхідних дверей під’їздів”, ОСББ “Затишок” — “Встановлення датчиків руху та світильників у будинку на Зарічанській, 44/1”. Ті, хто представляв ці проекти, зуміли провести ретельні обрахунки, підтвердили свою готовність долучитися до співфінансування у розмірі 15 відсотків від зазначеної суми та довести значущість їхнього впровадження. На ці проекти буде спрямовано 105 тисяч гривень. Реалізація розпочнеться з лютого і триватиме до травня включно.

Організатори прес-конференції розповіли, що на шляху реформування житлово-комунального господарства відбуватиметься поступовий перехід від ЖЕКів до добровільних об’єднань громадян — співвласників будинків. Однак найголовніша мета цього процесу: виховання відповідального співвласника, який дбатиме про житло, дворову територію, як справжній господар. Участь у запропонованих проектах — перші кроки на цьому шляху. Як зауважив Дмитро Нікітін, фінансовий директор Асоціації, незабаром буде напрацьовано положення, згідно з яким розподілятимуться кошти, отримані на реформування житлово-комунального господарства від держави чи з місцевої казни.
Вл. інф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *