Соціум

Слово за прокуратурою…

Будівництво поблизу дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Мозгового порушує низку законів. До цього висновку дійшли члени консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області, які у вівторок зібрались у стінах бібліотеки ім. М.Островського, щоб обговорити цю резонансну справу.

Будівництво поблизу дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Мозгового порушує низку законів. До цього висновку дійшли члени консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області, які у вівторок зібрались у стінах бібліотеки ім. М.Островського, щоб обговорити цю резонансну справу.

За словами головного спеціаліста обласного управління культури, національностей, релігій і туризму Валентини Лукашук, у вересні 2010 року працівники управління склали Перелік щойно виявлених об’єктів культурної спадщини міста Хмельницького. До нього був внесений будинок на вулиці Проскурівській, 18, зведений 1910 року як кінотеатр “Модерн”. Відповідно ця споруда має історичну, культурну та архітектурну цінність для обласного центру.
Окрім того, містобудівні умови й обмеження визначають, що територія, на якій розташована музична школа, є зоною громадського ядра історичного центру міста. Тому будь-які капітальні будівельні роботи з 2011 року мають проводитися лише на основі розробки історико-містобудівного обґрунтування. Це означає, що перед початком таких робіт на ділянці повинні працювати археологи. Звісно, цього не було зроблено.
“Оскільки ніхто не повідомив наше управління про початок проведення будівельних робіт, ми можемо лише здогадуватись, якими були підвальні приміщення та яку археологічну цінність вони несли. Відомо, що там були арки, які нині зруйновані. Якщо б спеціалісти виявили, що вони мають археологічну й історичну цінність, то про жодне будівництво на цій території не могло бути й мови”, — зазначила Валентина Лукашук.
Також вона підкреслила, що договір про оренду нині зруйнованих складських приміщень був укладений між музичною школою та ТОВ “Діамант” у квітні минулого року. Цікавим є один із його підпунктів. У ньому йдеться, що в разі загибелі орендованого майна договір припиняє свою чинність. Хіба знесення складських приміщень не означає загибель орендованого майна?..
Більше того, містобудівні умови й обмеження бралися під реконструкцію цих приміщень, а насправді — почалося капітальне будівництво. Тому, скоріше за все, забудовник просто вирішив оминути низку незручних формальностей. Втім нині можемо побачити, до чого це призвело…
Тимчасово виконуючий обов’язки голови ГО “Правий сектор Хмельниччини” Олексій Чорний послався на рішення Вищого господарського суду та Конституційного суду України, які розглядали подібні прецеденти і постановили припинити будівельні роботи і знести щойно збудовані споруди.  
“Забудовник порушив низку законів України, зокрема Земельний кодекс та Закон “Про охорону культурної спадщини”. Переконаний, що інвестор став заручником авантюризму виконуючого обов’язки директора музичної школи Миколи Бухти та бажання розширювати власний бізнес”, — наголосив Олексій Чорний.
Попри резонанс навколо музичної школи Микола Бухта пішов у відпустку та не допомагає розібратись у цій складній ситуації.
Представник забудовника Олександр Ружицький спробував виправдатися. Він пояснив, що вони спочатку дійсно розраховували робити реконструкцію складських приміщень, проте, як виявилося, вони в аварійному стані. Через це довелося їх зносити, вивозити землю з котлована й засипати його глиною для гідроізоляції. У результаті їм довелося витратити втричі більше, аніж планували.
Також він переконував, що музичній школі це будівництво піде на користь, адже забудовник замінить вікна, надасть додаткові приміщення та відремонтує фасад. Зведення запланованої споруди просувається швидкими темпами лише для того, щоб встигнути до початку нового навчального року.
Проте аргументи Олександра Ружицького не надто переконали представників консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, які майже одноголосно проголосували негайно звернутись у місцеву прокуратуру, адже вони виявили чимало  порушень. Тепер уже правоохоронці мають розібратися, хто ж правий у цій ситуації…
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *