Соціум

“Вірусний гепатит С. Спільні зусилля в подоланні епідемії”

Так, сьогодні, 28 липня, з 10.00 у нашому місті триває всеукраїнська акція “Вимагаємо негайного лікування гепатиту С”. Біля кінотеатру ім. Т.Шевченка на вулиці Проскурівській працюватиме пересувна амбулаторія з медичними працівниками. Кожен охочий може пройти безкоштовно тестування на наявність вірусу гепатиту С. У разі позитивного результату людина отримає на руки бланк-направлення на лабораторні аналізи з 50% знижкою.

Директор департаменту Яків Цуглевич акцентував на проблемі зростання захворюваності вірусними гепатитами в Україні, зокрема й на Хмельниччині. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, розповів він, більше двох мільярдів людей у світі інфіковані вірусами гепатитів В і С. Серед них майже 200 мільйонів хворі на хронічний гепатит С, 350 тисяч щороку помирає. Ще 400 мільйонів людей живуть з гепатитом В, смертність від якого складає 700 тисяч осіб. Більше 60% випадків цирозу і майже 80% первинного раку печінки зумовлені вірусами гепатитів В і С. Нині спостерігається практично пандемія вірусного гепатиту С у світі. У зв’язку з тим, що хвороба має прихований характер, статистика в Україні стосовно цього захворювання лише на 10% відповідає дійсності. Вибірковий моніторинг засвідчив, що інфікованість вірусом гепатиту С у нашій країні значно перевищує середньосвітові показники і кількість хворих, на жаль, зростає. Тож, за офіційними даними СЕС, інфікованих вірусом гепатиту С зареєстровано 3, а реально — до 7 відсотків. Про реальний стан речей могли б розповісти скринінгові обстеження щодо гепатиту С, які в Україні не проводяться. На жаль, вони не входять до переліку обов’язкових навіть для тих, хто лікується в стаціонарних медичних закладах.
Загрозлива ситуація складається і на Хмельниччині. Наразі зареєстровано 258 хворих на хронічний гепатит С (повністю обстежених) і 300 перебувають на обліку в електрон-ному реєстрі Хмельницької міської інфекційної лікарні, які потребують противірусної терапії.
Яків Цуглевич наголосив на необхідності посилення профілактичної роботи серед населення з метою вчасної діагностики вірусу гепатиту С та об’єднання зусиль для запобігання пандемії. Головний лікар міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна поінформувала про державну програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, ухвалену урядом у  квітні 2013 року, зауваживши, що в нашій області на базі інфекційної лікарні цей документ реалізовується з 2014 року. За цей час проводилося специфічне лікування 59 хворих на хронічні вірусні гепатити, серед них 52 — на гепатит С і 7 — на гепатит В.
Лікар пояснила, що відбір пацієнтів на лікування в рамках “Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів до 2016 року” здійснюється комісійно, за медичними показами відповідно до клінічної настанови та уніфікованих протоколів МОЗ України. Нині в електрон-ному реєстрі до 300 хворих потребують противірусної терапії (серед них десятеро ВІЛ-інфікованих, один із них претендує на лікування за державною програмою). Також з жовтня 2013 до 2015 року кошти на лікування хворих на гепатит С виділялися з обласного бюджету. За них розпочато лікування 39 хворих. У вересні минулого року в Україні був зареєстрований і внесений до держпрограми новий препарат прямої противірусної дії софосбувір, але в Хмельницькій області його поки що немає. З обласного бюджету кошти на лікування хворих гепатитом С також не перераховані. Керівник інфекційного закладу зауважила, що дороговартісні лабораторні обстеження проводяться як за рахунок пацієнтів, так і за кошти, виділені департаментом соціального захисту населення області.
Про те, як організовано діагностику та лікування гепатиту С в осіб з поєднаною патологією ВІЛ/гепатит С, розповів головний лікар обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук. Статистика свідчить, зауважив він, що кожен четвертий серед ВІЛ-інфікованих хворий на гепатит С. 90% цих людей не мають коштів на обстеження та лікування і лише 10% можуть частково купити ліки. Олександр Касяндрук також відзначив, що державної субвенції в розмірі 1 млн. грн., які отримує Хмельниччина, недостатньо, аби вилікувати хоча б хворих у реєстрі, а тому треба підвищувати поінформованість населення про ознаки гепатиту С, шляхи передачі вірусу та наслідки, до яких призводить хвороба, аби убезпечити людей від зараження цим страшним вірусом. “Обізнаність населення — шлагбаум для епідемії”, — наголосив Олександр Петрович.
Інформаційно-просвітницькій роботі був присвячений виступ т.в.о. головного лікаря обласного центру здоров’я Олексія Невінського. Він зауважив, що в нинішній ситуації профілактична роз’яснювальна робота тримається на ентузіазмі лікарів, бо коштів на це немає. Проте практика підказує, що навіть гривня, вкладена у формування здорового способу життя, пізніше зекономить сотні тисяч, які мали б витрачатися на лікування хворих.
Президент ГО “Вікторія” Лариса Висоцька поділилася результатами співпраці з медичними закладами, зауваживши, що дуже важливо пожвавити профілактичну роботу серед населення. Адже вірусний гепатит С нерідко маскується під неврози, хронічну втому, хвороби суглобів, шкіри, системи крові, ураження щитоподібної залози… Тому значна частина хворих госпіталізуються у терапевтичні відділення, нерідко не обстежуються на гепатити, відтак не лікуються вчасно. Потрібно максимально налагодити обстеження пацієнтів у стаціонарах, обов’язкову перевірку мають пройти медичні працівники і не лише обстеження, а й щеплення.
Так, сьогодні, 28 липня, з 10.00 у нашому місті триває всеукраїнська акція “Вимагаємо негайного лікування гепатиту С”. Біля кінотеатру ім. Т.Шевченка на вулиці Проскурівській працюватиме пересувна амбулаторія з медичними працівниками. Кожен охочий може пройти безкоштовно тестування на наявність вірусу гепатиту С. У разі позитивного результату людина отримає на руки бланк-направлення на лабораторні аналізи з 50% знижкою.
“Розповсюдження вірусу гепатиту С перевищує пандемію СНІДу, — наголосила керівник громадської організації, — і ситуація досить складна. А тому я закликаю поширити цю інформацію, аби більше людей дізналося про акцію і прийшли обстежитися”.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *