Соціум

Будівництво зупинять?

Будівництво двоповерхового приміщення поблизу дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Мозгового, про яке ми писали у попередньому номері газети “Проскурів”, продовжує обростати новими подробицями. Не здаються й представники громадськості, які вимагають зупинення будівельних робіт.

Будівництво двоповерхового приміщення поблизу дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Мозгового, про яке ми писали у попередньому номері газети “Проскурів”, продовжує обростати новими подробицями. Не здаються й представники громадськості, які вимагають зупинення будівельних робіт.

Наприкінці минулого тижня очільник обласного управління культури, національностей, релігій та туризму Ірина Трунова надіслала припис про необхідність припинення будівельних робіт директору ТОВ “Діамант” Людмилі Кобельчук, підприємство якої зводить двоповерхову споруду з парковкою та офісними приміщеннями.
На підставі Законів України “Про охорону культурної спадщини”, “Про охорону археологічної спадщини” та Земельного кодексу управління вимагає зупинити проведення будь-яких будівельних робіт у безпосередній близькості до об’єкта культурної спадщини — “Кінотеатру “Модерн”, який був на місці нинішньої музичної школи на вулиці Проскурівській, 18. Також забудовник повинен у триденний термін надати копії дозвільних документів на проведення реконструкції приміщень і проектну документацію.
Такі вимоги є природними, адже один із перших проскурівських кінотеатрів був зведений ще 1910 року в неокласичному стилі. У квітні 1995 року будинок був включений до переліку пам’яток архітектури Хмельницького. Тому втрата такої пам’ятки буде відчутною для нашого обласного центру, який не надто багатий на історичні цінності.
Ще одним свідченням про резонансність цієї справи є електронна петиція, зареєстрована 8 липня 2016 року у Єдиній системі місцевих петицій: e-dem.in.ua/khmelnytsky/Petition/View/446. У ній громадяни вимагають заборонити будь-яке будівництво у дворі музичної школи та створити там “мистецький дворик”. Поки що електронна петиція набрала 79 підписів.
Схожої позиції дотримуються представники хмельницького “Правого сектора”, які одними з перших вийшли на захист архітектурної пам’ятки.
“Ми, активісти “Правого сектора Хмельниччини” та “Жіночої Січі”, як альтернативу приватним офісним приміщенням з паркінгом пропонуємо створити культурно-освітній проект “Культурно-музичний арт-дворик” для проведення культурних заходів. Хмельничани! Чи хочемо ми віддавати громадську власність під добудову готелю “Арєна”? Чи потрібні нам ще додаткові офісні приміщення на місці культурної спадщини? Чи хочемо ми закувати молоде покоління на рабство в нечесних бізнесменів? Чи хочемо ми виховувати неосвічену націю без сформованої культури дозвілля?” — йдеться у зверненні “Правого сектора Хмельниччини” на їхній офіційній сторінці у соціальній мережі “ВКонтакте”.
Незважаючи на це, фундамент майбутнього двоповерхового приміщення майже встановлений, але саме будівництво начебто “затихло”. Проте чи надовго? Ми слідкуватимемо за розвитком подій…
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *