Соціум

В області зростає рівень злочинності

У вівторок у Головному управлінні Національної поліції підбили підсумки діяльності за перше півріччя 2016 року. Під час звіту начальник поліції області Микола Семенишин зазначив, що Хмельниччина нині займає третє місце в Україні за оголошеннями про підозру по усіх кримінальних правопорушеннях, але рівень злочинності продовжує зростати. Також він оголосив про початок набору дільничних офіцерів і слідчих.

У вівторок у Головному управлінні Національної поліції підбили підсумки діяльності за перше півріччя 2016 року. Під час звіту начальник поліції області Микола Семенишин зазначив, що Хмельниччина нині займає третє місце в Україні за оголошеннями про підозру по усіх кримінальних правопорушеннях, але рівень злочинності продовжує зростати. Також він оголосив про початок набору дільничних офіцерів і слідчих.

За словами Миколи Семенишина (на фото), нині оцінка роботи правоохоронних органів дається не за кількісними, а за якісними показниками. Тобто моніториться спів-праця поліції з громадянами, представниками бізнесу, якість розкриття злочинів.
Першим кроком до покращення діяльності правоохоронних органів стала переатестація їх працівників. Цьому процесу підлягали 2071 правоохоронець. У результаті — 1605 поліцейських відповідають займаній посаді, 32 заслуговують призначення на вищу посаду, 134 — на нижчу, 300 слід звільнити.
Реформа правоохоронної галузі вже нині дала перші плоди. Про це свідчить тенденція до зростання кількості зареєстрованих заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень. Так, збільшення кількості звернень цього року порівняно з попереднім склало 12,6   відсотка. Це доводить, що громадяни почали більше довіряти поліції. Якщо щось сталося, нині люди вже не відмовчуються, а охочіше звертаються до правоохоронців.
Також Микола Семенишин повідомив, що рівень злочинності у розрахунку на 10 тисяч населення становить 50,2 злочина, що суттєво менше, ніж загалом в країні — 83,3. Нині по 2193 кримінальних правопорушеннях встановлено злочинців та вручено їм повідомлення про підозру, що становить 33,8 відсотка загальної кількості зареєстрованих злочинів — 6491. За цими показниками Хмельниччина посіла третє місце в Україні.
“Втім це не дає нам підстав для заспокоєння. Щоденно констатуємо зростання в області тяжких та особливо тяжких злочинів, а також майнових — пограбувань квартир, кишенькових  та дрібних крадіжок. Тому розроблятимемо заходи для попередження подібних злочинів найперше в містах обласного підпорядкування”, — зазначив начальник поліції області.
Окрім того, на Хмельниччині порівняно з попередніми роками зросла кількість автомобільних аварій. Так, за півроку правоохоронці зареєстрували 396 дорожньо-транспортних пригод з постраждалими, в яких 49 загинули та 531 травмований. Основ-на причина аварій — систематичне ігнорування водіями правил дорожнього руху.
Микола Семенишин підкреслив, що правоохоронці борються з проявами корупції у своїх рядах. Нині на розгляді в органах прокуратури та суду є дев’ять кримінальних проваджень щодо працівників поліції, з яких вісім — уже на стадії судового розгляду.
Наприкінці головний поліцейський області оголосив про відкриття набору дільничних офіцерів та слідчих, щоб укомплектувати посади, які стали вакантними після атестації правоохоронців. Цього разу вперше претендувати на ці посади можуть усі громадяни, які мають вищу юридичну освіту й пройдуть випробування. А боротися є за що: зарплатня слідчого — від 10 тисяч гривень, дільничного — від 6 тисяч.
Відбір у правоохоронні органи проводитиме нещодавно створена поліцейська комісія. До її складу увійшли народний депутат України Олександр Ксенжук, начальник управління патрульної поліції у місті Хмельницькому Олег Костенко, радник начальника ГУНП в  області Ігор  Бухер, представник громадського руху “Нова економічна політика” Олег Демчук і голова  обласної організації професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України Микола Шпичко.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *