Соціум

Як хмельничани он-лайн впливають на владу

У Хмельницькому, як і в більшості міст України, триває процес впровадження електронного урядування. Він ініціюється і владою, і громадою.

У Хмельницькому, як і в більшості міст України, триває процес впровадження електронного урядування. Він ініціюється і владою, і громадою.

Наше місто вже має конкретні напрацювання у цій сфері. В органах місцевого самоврядування продовжуються модернізаційні процеси. Переконана, вони помітні для громади нашого міста. Хмельничани досить активно використовують новітні інформаційно-комунікаційні технології, зокрема, електронні звернення та електронні петиції для розв’язання багатьох проблем. З 1 січня до 30 червня цього року зареєстровано 491 електронне звернення. Щодо електронних петицій, то жителі міста вже встигли переконатися, що це — найкоротший шлях донести до влади те чи інше своє побажання. За 2016 рік було задекларовано 204 петиції, 152 — оприлюднено, 8 — взято до розгляду. Характер їх досить різний Наприклад, встановити на світлофорах сонячні батареї; відремонтувати дорожнє покриття на вулиці Ганжі; заборонити збирати кошти з батьків вихованців дитсадків і шкіл; заборонити аудіорекламу на вулиці Проскурівській; облаштувати світлофором перехрестя біля НВО №1 (Старокостянтинівське шосе); побудувати колесо огляду на Острові кохання і т.д. Наразі 25 петицій вже мають відповіді, дві перебувають на розгляді, а на 88 триває збір підписів. Останніми прийняті на розгляд петиції щодо оптимізації закладів профтехосвіти, яка набрала 507 підписів, та капітального ремонту дороги з облаштуванням тротуару для пішоходів від ТЦ “Агора” до ресторану “Три ведмеді” за рахунок фірм-забудовників на цій вулиці, ця петиція підтримана 504 підписами.
Така активність містян дуже радує. Адже це свідчить, насамперед, про те, що в місті живуть люди не байдужі, які все бачать та все помічають, а ще готові й надалі допомагати владі своїми ідеями задля загального блага. Найбільш ініціативною є, звичайно, молодь. Серед побажань цієї групи населення — облаштування паркових зон відпочинку та занять спортом, швидкісного wi-fi, велодоріжок. Також їм не байдуже впорядкування дорожнього покриття, будівництво нової тролейбусної лінії, збільшення кількості сміттєвих баків та інші побажання, що передбачають розвиток міста за участю молоді.
У партнерстві з Центром політичних студій та аналітики Хмельницька міська рада розмістила на своєму сайті візуалізацію доходів та видатків бюджету на 2016 рік “Відкритий бюджет”. Відтепер кожен житель Хмельницького може завантажити собі  зручну та зрозумілу інфографіку й дослідити, куди були витрачені гроші громади. Візуалізацію створює спеціальний механізм на порталі. Він є надзвичайно простим для користування. Щоб отримати візуальний звіт, розпоряднику треба лише завантажити документи з цифрами доходів та видатків на сайт. Відвідувачі сайту у доступній формі можуть аналізувати надходження у дохідну частину бюджету та слідкувати за поточними видатками. Інформація регулярно оновлюється і громадськість може без перешкод спостерігати, чи ефективно використовується бюджет міста. Нині можна дізнатися, що доходи міського бюджету зросли на 383 млн. грн. (31%). Для розвитку міста передбачено 277 мільйонів. Бюджет Хмельницького має соціальне спрямування, розрахований на підтримку малозахищених верств населення. Уперше місто має “Громадський бюджет” для реалізації ініціатив мешканців, громадських організацій, органів самоорганізації населення.
Також запрацював ще один масштабний проект — “Відкрите місто”. Він також сприятиме тіснішій спів-праці влади з громадою. З березня хмельничани можуть повідомляти про комунальну проблему через Інтернет-мережу. Після модерації заявки потрапляють на розгляд до відповідальної за вирішення конкретного питання організації. Якщо звернення взято до виконання, воно змінює статус на таке, що перебуває в роботі. Після вирішення проблему закривають. Якщо заявник не вважає проблему вирішеною, він може відкрити її повторно. Для того, аби акцентувати увагу на проблемі, під нею можуть підписуватися інші заявники.
Наразі на сайті Хмельницької міської ради є карта ремонтів, завдяки якій можна отримати інформацію про перелік запланованих робіт, їх адресу, виконавця та суму коштів, яка виділена на це.
Прозоре й ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції забезпечить впровадження електронних державних закупівель у системі “ProZorro”, яка створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Після проведення навчань структурні підрозділи та комунальні підприємства міськради до середини листопада будуть брати участь у пілотному проекті електронних закупівель та по закінченню прозвітують про свої успіхи.
У планах міської ради, як поділилася директор МКП “Хмельницькінфоцентр” Валентина Андріїшина, є розроблення веб-порталу замість старого сайту. Він відрізнятиметься функціоналом та можливостями. Скажімо, планується подавати більше інформації про депутатів міськради і налагодити спілкування з ними. Стоїть завдання покращити роботу з документами, забезпечити зворотний зв’язок. Також пошук інформації буде синхронізовано з державними порталами.
Як немає меж вдосконаленню, так і немає меж відкритості між владою та громадою. І той факт, що в І півріччі 2016 року на адресу керівництва міста надійшло 16337 звернень, що на 8559 (110%) більше, ніж за аналогічний період 2015 року, також тому підтвердження.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *