Соціум

Відроджуючи купальські обряди

Інтерес мешканців міста до народних традицій та обрядів зростає з кожним роком. Так, минулої середи попри похолодання і короткочасні дощі на міський пляж прийшли кілька сотень хмельничан, щоб долучитися до купальських дійств.

Інтерес мешканців міста до народних традицій та обрядів зростає з кожним роком. Так, минулої середи попри похолодання і короткочасні дощі на міський пляж прийшли кілька сотень хмельничан, щоб долучитися до купальських дійств.

 

Свято народних традицій “Купайло у Хмельницькому” організували міське управління культури і туризму та громадська організація “Відродження традицій Поділля”. Більшість відвідувачів обрядового дійства прийшли у вишиванках, а майже всі дівчата мали на головах віночки. Ті, хто не взяв з собою віночка, могли його сплести безпосередньо під час святкування Івана Купала. Для них був організований спеціальний майстер-клас.
“Нині продовжуємо гарні традиції знайомства з нашим фольклором. Нещодавно хмельничани могли відвідати етнофестиваль, а зараз долучаються до відродження національних обрядів. Українці — дивовижна нація, яка змогла поєднати свої прадавні свята з християнством. Нині ми по-народному відзначаємо Івана Купала так, як раніше святкували наші діди, прадіди”, — розповів начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.
Під час свята хмельничани брали участь у різноманітних народних іграх, конкурсах і забавах. Опісля дівчата пустили у воду віночки. Серед чоловіків знайшлися сміливці, готові пірнути у холодний Південний Буг, щоб дістати плетіння з квітів.
Завершилося свято традиційними стрибками через вогнище.
За словами заступника міського голови Галини Мельник, у поєднанні язичницьких та християнських мотивів немає нічого дивного. Вони не суперечать одне одному.
“З приходом християнства на наші землі давньоукраїнське свято Купайла трансформувалось у свято Івана Хрестителя. Однак і язичницька, і християнська традиції наголошують на тому, що нам слід очищатися, не грішити і мати чисту душу. Споконвіку на це свято одягали вишиванки. Тому я хочу, щоб усі ми мали вишиванки у своєму домі, вишиті рушники, приходили на свято Купала, очищали душу та були чисті перед Богом, людьми і всі разом будували самодостатню Україну”, — зазначила Галина Мельник.
Наш кор.
Фото Миколи Шафінського

Вкотре відлунало купальськими піснями над Книжківцями народне чарівне свято Івана Купала.

А розпочалось воно вечірньою молитвою в церкві святої Параскеви та хресною ходою до чудодійного джерела “Вдовина криниця”, де настоятель храму отець Віктор (Патерко) освятив воду, а охочі омилися в купальні біля криниці.
У місцевому клубі члени комітету самоорганізації населення провели з молоддю та дітьми майстер-класи з виготовлення вінків та самого Купайла.
Директор клубу Микола Стаднік разом з молоддю закопали на стадіоні Марену, зібрали хмиз для багаття, квіти для свята.
Біля клубу зібралися малі й старі. Наймолодших учасників ще носили на руках, а найстарішому минуло 73 роки. Голова комітету самоорганізації населення мікрорайону Оксана Зіменко разом з волонтерами Любов’ю Нащубською, Надією Ящук, Ганною Савчук, Жанною Яковлевою наліпили вареників з вишнями для всіх учасників свята.
Працівники клубу Раїса Козак та Микола Чернюх підготували до свята і приміщення клубу, і площу перед ним. Захопили присутніх купальськими хороводами учасники танцювального гурту “Делайн” НВО №23, яким керує Альона Хоменко. А дуже доречні тематичні костюми дівчаткам пошила мама однієї з юних танцівниць Олена Скомаровська. Порадували старовинними купальськими піснями учасники фольклорного гурту “Книжківчанка, яким керує Олексій Радецький і який працює при місцевому клубі.
А далі всі учасники свята під супровід пісень пішли до ставка, який колись викопав депутат міської ради, а нині важко хворий пенсіонер Микола Пляцок. На ставку дівчата пустила на воду вінки, а хлопці їх виловили і повернули кожен своїй дівчині.
Заступник голови комітету самоорганізації населення Іван Петришин занурив у воду Купайло, а потім учасники свята розірвали його на шматки, щоб покласти хоч по квіточці на городи на гарний урожай.
Микола Стаднік та Оксана Борисевич загадували загадки, провели конкурс скоромовок. Призами переможців нагородила підприємець Лілія Стаднік. А далі запалало купальське вогнище, відбувся футбольний матч для хлопчиків, який організував учасник АТО Андрій Мішин, відгриміла дискотека для молоді, яку організували два Максими — Зіменко і Сорока.
І я щиро пораділа, що у моїх рідних Книжківцях не забувають звичаїв та свят наших предків і що участь у святі взяли так багато моїх односельців — дітей, молоді, людей старшого покоління. Многая всім літа!
Валентина Коляденко, учасниця свята

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *