Соціум

Дачні масиви невдовзі матимуть проїзди з назвами

Рік тому держава надала право громадянам переоформити садові та дачні будиночки під житло, за умови його відповідності вимогам Державних будівельних норм.

Рік тому держава надала право громадянам переоформити садові та дачні будиночки під житло, за умови його відповідності вимогам Державних будівельних норм.

Наразі в Хмельницькому налічується 95 садових товариств. Вони різні не лише за кількістю ділянок, а й за часом створення. Є товариства, що об’єднують 50-60 ділянок, а є й більше трьохсот. Найстаршим уже понад 30 років. Колись їх утворили на землях району, які потім увійшли в межі міста. На жаль, старе законодавство обмежувало права членів садівничих та дачних товариств порівняно з хмельничанами, які проживають у будинках на вулицях міста. Якщо будинок не мав статусу житлового і присвоєної йому адреси, то його мешканці не могли скористатися правом отримувати пенсію, субсидію, інші соціальні виплати, викликати “швидку” чи проголосувати на виборах… І лише після набрання чинності Закону України “Про порядок переведення дачних та садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки” — так званої “будівельної амністії” — люди, які проживали на території садових та дачних товариств, отримали право себе легалізувати.
Ні згаданий Закон, ні постанова Кабінету міністрів, яка визначає порядок переведення дачних будинків у житлові, не наполягають, що адреси повинні бути ідентифіковані. Але коли готували відповідне положення у Хмельницькій міській раді, взяли за основу пропозиції щодо чіткої ідентифікації адрес будинків, аби полегшити, в першу чергу, роботу відповідних служб і закріпити за мешканцями всі належні їм по законодавству права. Отож два засідання поспіль топонімічна комісія при виконкомі Хмельницької міської ради разом із представниками підбирає назви проїздам садових товариств у мікрорайонах Лезневе та Дубове.
“На мій погляд, цілком правильно, — поділився член топонімічної комісії Володимир Швець, — що назву проїздів переважно намагаємося наблизити до назви товариства. Не відмовляємо і тим, хто підібрав власну назву. Вважаю, що робота потрібна, а після її закінчення перелік нових вулиць з’явиться в Інтернеті і їх неважко буде знайти будь-кому. Важливо, аби люди почули цю інформацію і зверталися”.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *