Соціум

На “Барвах Поділля” — молоді, креативні, талановиті

Конкурси — це завжди відкриття та нові можливості для молодих креативних людей. Учасники 24-го Всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу “Барви Поділля” вчергове підтвердили, що мають творчий потенціал, авторський світогляд, а також бажання поділитися власною творчістю.

 

Конкурси — це завжди відкриття та нові можливості для молодих креативних людей. Учасники 24-го Всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу “Барви Поділля” вчергове підтвердили, що мають творчий потенціал, авторський світогляд, а також бажання поділитися власною творчістю.

Для тих, хто любить і цікавиться творчістю молодих фахових дизайнерів обласного центру, дорогу в життя яким дає Хмельницький національний університет, було приємною несподіванкою проведення цього феєричного дійства знову в залі телерадіокомпанії “Поділля-центр”, яка позиціонує себе співзасновником. Отож глядачі та поціновувачі молодих талантів в індустрії моди поспішали зайняти місця в глядацькій залі задовго до початку заходу. Приємна метушня чинилася в коридорах телестудії. Під прискіпливим поглядом творців готувалися до виступу моделі, хвилювались організатори дійства, займали свої місця телеоператори та журналісти. Нарешті ведучий запросив на сцену голову оргкомітету, голову обласної спілки дизайнерів України, академіка Української технологічної академії, професора кафедри дизайну Хмельницького національного університету та керівника Студентського Будинку моделей Ірину Баннову і співзасновника конкурсу, виконавчого директора “Поділля-центр”, заслуженого журналіста України Тетяну Колісніченко, які привітали учасників, членів журі та гостей дійства.
До складу журі увійшли заслужений художник України Олександр Гуменчук, який очолив конкурсну комісію, Алла Славінська — доктор наук, професор, завідувач кафедри технології та конструювання швейних виробів ХНУ, Лариса Корницька — кандидат наук, доцент кафедри теорії та методики трудового і професійного навчання ХНУ, член Спілки дизайнерів України, Марина Кисіль — кандидат мистецтвознавства, доцент Харківської гуманітарно-педагогічної академії, Олександр Поворозник — дизайнер, власник торгової марки “Трикотаж-центр”, член Спілки дизайнерів України, Юлія Овчарик — головний дизайнер торгової марки “I’Klairie”, член Спілки дизайнерів України (Київ); Олександр Очеретний — дизайнер, власник торгової марки “Олександр Очеретний” (Вінниця), Світлана Подчаха-Ремішевська — головний дизайнер торгової марки “Бембі”, Людмила Зарічнюк — дизайнер біжутерії і власник торгової марки “Зармілка”, Тетяна Гарматюк — дизайнер, керівник авторської майстерні з виготовлення одягу, Олена Матвійчук — дизайнер торгової марки “Робінзон”, Ірина Околіта — дизайнер, керуючий партнер дизайн-студії “Севен”, Ольга Бологова — головний дизайнер етно-майстерні “Коза Дереза” (Тернопіль), Тарас Войтков — керівник приватного швейного підприємства.
Роботи на конкурс “Барви Поділля” готували студенти кафедр дизайну, технології і конструювання швейних виробів, теорії та методики трудового і професійного навчання, Студентського будинку моделей ХНУ, учні Хмельницької дитячої школи мистецтв, а також студенти Галицького коледжу ім. В.Чорновола та Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Кримського. Змагалися юні творці одягу в трьох номінаціях: “Власний погляд”, “Молода надія” та “Фольк”, а також у конкурсі однієї сукні.
Глядачі, як завжди, насолодилися неймовірно яскравим шоу-дефіле. На сцені під вдало підібрані музичні треки дефілювали юні моделі школи манекенниць СБМ ХНУ, керівник Ірина Баннова, школи моделей “Fashion me”, керівник Олена Пополітова, модельної агенції “Ірен-моделс”, керівник Ірина Щавінська. Яскравість та виразність образам додавали власноруч створені авторами прикраси та доповнення. Було представлено 27 колекцій чоловічого й жіночого одягу та 11 суконь. Їх автори — сміливі та креативні. Оцінюючи конкурсні роботи, члени журі зважали найперше  на професіоналізм та складність робіт, відповідність модним тенденціям, гармонійність та естетичність створеного образу, а також на оригінальність ідеї та її практичність.
За висновками журі, два перші місця в номінації “Власний погляд” було присуджено колекціям “В обіймах лісу” (автор Мирослава Побережна) та “Gentlemen’s club” (автор Володимир Сідлецький). Колекції “Беллона” (автор Надія Гладка) та “Big city night” (автор Вікторія Будник) посіли друге місце, а третє дісталося колекціям “Моя геометрія” (автор Катерина Тишкун), “Wild life” (Світлана Пунда) та “Неопрен стайл” (Уляна Федорчак). Оскільки у номінації “Фольк” першого місця не визначали, друге дісталося Лесі Дяк, автору колекції “Ілюзія присутності”, а третє — Віталії Матвеєвій з колекцією “Дерево життя”. У номінації “Молода надія” визначили лише одного переможця. Ним стала автор колекції “Народна лялька” Анна Нікітіна. Оцінюючи дизайнерську роботу в номінації “Кращі аксесуари та доповнення”, кращою журі визнало Надію Гладку з колекцією “Беллона”.
У конкурсі однієї сукні, де голов-ними критеріями були ансамблева композиція одягу, аксесуарів та доповнень, а також оригінальний художній образ, переможцями назвали Тетяну Тішакову та Ольгу Невінську. Кращими моделями стали Тетяна Тішакова й Олеся Сельська.
Переможці конкурсу отримали в подарунок спеціалізоване швейне приладдя — манекени, праски та кравецькі ножиці, а також дипломи від обласної спілки дизайнерів України й грамоти від Хмельницького національного університету. Також найдостойніших із конкурсантів запросили на стажування на підприємства провідних торгових марок одягу та в авторські майстерні.
Приз Хмельницької міської ради дістався студентці кафедри дизайну ХНУ Мирославі Побережній. Його вручив секретар міськради Михайло Кривак, зазначивши: “Хочу висловити подяку від міської влади та міського голови Олександра Симчишина усім причетним до організації та проведення свята. Вражений, як може реалізуватися політ фантазії молодих людей за допомогою тканини, ниток та аксесуарів”.
У рамках позаконкурсного показу була представлено колекцію “Синьо-жовта країна” від молодих дизайнерів нашого міста Ірини Ігнатьєвої та Олени Замирайло, які працюють із модельною агенцією “Афродіта” під керівництвом Світлани Краснюк.
Глядачі “Барв Поділля” отримали естетичну насолоду від пісень у виконанні заслуженого артиста України, соліста філармонії Миколи Дов-гальова.
“Дякуємо постійності та надійності наших партнерів і спонсорів, які вже багато років допомагають “Барвам” квітнути, а їх учасникам —  творити: виконавчому комітету Хмельницької міської ради, торговій марці “Шиємо разом”, керівник Володимир Марценюк, торговій марці “Бембі”, керівник Вікторія Хитрук, приватному підприємцю Тарасу Войткову, торговій марці “Трикотаж-центр”, керівник Олександр Поворозник, приватному підприємству “Вітнел”, керівник Віталій Чорненький”, — наголосила Ірина Баннова, водночас запросивши всіх наступного року на “Барви Поділля”, які стануть ювілейними — 25-ими.
Вікторія Стандрійчук
Фото Миколи Шафінського

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *