Соціум

Школярі дізнаються про енергоефективність

Громадські активісти спільно з міською владою пропагуватимуть ідею енергоефективності у навчальних закладах Хмельницького. Про це у понеділок в стінах міської ради розповіли представники ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”. Під час “круглого столу” вони презентували результати анкетування, проведеного у навчальних закладах міста.

Громадські активісти спільно з міською владою пропагуватимуть ідею енергоефективності у навчальних закладах Хмельницького. Про це у понеділок в стінах міської ради розповіли представники ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”. Під час “круглого столу” вони презентували результати анкетування, проведеного у навчальних закладах міста.

Активісти ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” продовжують пропагувати питання енергоефективності серед хмельничан у рамках проекту “ЕСКОМ” (Енергоефективність: створення коаліцій на місцях), що впроваджується у чотирьох країнах Східної Європи — Грузії, Вірменії, Молдові та Україні. Якщо раніше громадські активісти за допомогою підписання меморандумів намагалися звернути увагу міської влади до цієї проблеми, нині вони націлилися на молодь.
“Під час підписання меморандумів помітили, що більшість нинішнього депутатського корпусу міської ради турбує питання енергоефективності. Нині нашим партнером у цій справі є й міський голова Олександр Симчишин. Тепер хочемо звернутися до молоді — учнів та студентів. Молоде покоління повинне зрозуміти важливість цієї проблеми, адже від її вирішення залежать якість нашого життя та незалежність України. Тому, щоб наступні покоління українців не потрапили в пастку енергетичної залежності, потрібно виховувати громадян ще зі шкільного віку”, — наголосив голова ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” Степан Кушнір.
Завідувач міського відділу енергоменеджменту Наталя Плеканець зазначила, що просвітницька кампанія у міських навчальних закладах є невід’ємного частиною Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Хмельницького на 2016-2025 роки, затвердженого на минулій сесії міської ради.
У цій сфері вже зроблені перші кроки. Громадські активісти провели анкетування серед старшокласників та студентів перших курсів вищих навчальних закладів Хмельницького, щоб зрозуміти рівень обізнаності молоді.
За словами менеджера проекту “ЕСКОМ” у Хмельницькому Артура Кокаревича, загалом було виготовлено тисячу анкет. Результати 761 анкети ляжуть в основу розробки навчального посібника з енергоефективності, який планують випустити до 1 вересня.
“Частину анкет ми відсіяли, адже деякі з них були майже незаповненими, а інші — заповнювали вчителі. Нам же була цікава думка лише молоді, адже для неї готуватиметься навчальна програма. Тому за основу візьмемо саме 761 анкету. Наймолодший вік учасника опитування 13 років, найстарший — 22. Отримані результати допомогли нам виявити низку проблем навчальних закладів. Наприклад, чимало учнів та студентів нарікали на холод в аудиторіях”, — розповів Артур Кокаревич.
Під час обговорення майбутнього навчального посібника учасники “круглого столу” висловилися  й про його наповнення та зовнішній вигляд. Зокрема, слід вмістити інформацію про заходи енергозбереження в побуті.  Аби посібник був цікавим, доступним і зрозумілим дітям, окрім теоретичної частини, треба його наповнити малюнками та схемами. Також пропонували ввести факультативний курс чи виховну годину в школах —  дисципліну з енергозбереження, залучати дітей до виконання практичних завдань.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *