Соціум

Загубились у часі й просторі — грав джаз

Довго чекало місто фестивалю “Джаз фест Поділля-2016”. Нарешті минулими вихідними він відлунав на повну. Було чим дивуватися, що слухати, під що танцювати…

 

 

Довго чекало місто фестивалю “Джаз фест Поділля-2016”. Нарешті минулими вихідними він відлунав на повну. Було чим дивуватися, що слухати, під що танцювати…
Засновниками фестивалю вважаються викладачі Хмельницького музичного училища імені В.Заремби Віктор Бернацький, Леонід Олійник та Петро Максименко. Саме за їхньої ініціативи та за підтримки міського управління культури і туризму Джаз фест уперше відлунав  2005 року. З тих пір відбулося ще дві фестивальні сторінки (у 2007 та 2012 роках), які познайомили місто з джазом, що виник у США наприкінці XIX початку XX століття як синтез африканської та європейської культур, а також з кращими джазовими виконавцями міста, країни.
У 2016-ому фестиваль відбувся вчетверте. Його ініціаторами та організаторами стали міські рада, управління культури і туризму, муніципальний естрадно-духовий оркестр. Тривало свято джазу три дні на майданчику просто неба біля кінотеатру ім. Т.Шевченка та на локальних відкритих сценах міста.

День перший —
знай наших!

Розпочався “Джаз фест Поділля-2016” 27 травня. Свій професіоналізм продемонстрували хмельницькі колективи. А як танцювати під джазову музику  показали вихованці ансамблю танцю “Альборадо”.
“Цього року змінили формат фестивалю — зробили його вуличним, аби зібрати більше людей.  Це нагода хмельничанам познайомитися з культурою світової музики, стимул пишатися музичними досягненнями свого міста”, — зазначив, відкриваючи фестиваль, міський голова Олександр Симчишин.   
Першими випробували фестивальну сцену академічний симфонічний оркестр філармонії, художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов, диригент та аранжувальник — заслужений артист України Сергій Рабійчук.
Звучання злагодженого джазу в академічній манері — особливе, бо, за природою розхристана музика стає дисциплінованішою, приборканішою, хоча такою ж енергетично насиченою, потужною.
Кілька джазових композицій під супровід оркестру виконали заслужені артисти Олена Леонова, Степан Дробіт. Овації публіки викликала композиція Джеймса Ванхаузена, що в перекладі означає “Хіба це не удар?” у виконанні заслуженої артистки Фатіми Чергіндзії.
“Офіційна радянська пропаганда розповідала, що у СРСР джазу не було, — зазначив ведучий фестивалю, співак Віктор Шайда. — Але одні з провісників арт-року — пітерська команда “Арсенал” —  доводили протилежне”. Їх популярна композиція “Ностальгія” прозвучала на відкритті фестивалю у виконанні оркестру, соліст — Ігор Легельбах.
Чимало джазових хітів створив італійський композитор Генрі Манчіні, котрий став відомим завдяки створенню музики до голівудських кінострічок. Оркестр філармонії та соліст Сергій Іваськевич виконали його “Місячну ріку”.
Кілька пісень, серед яких і легендарна “Cry me a river” Елли Фіджеральд, виконав і сам Віктор Шайда.
Наступним колективом, який на фестивалі відсвяткував 30-річний ювілей, став “Проскурів сіті бенд”. Створений колектив на базі відділу духових та ударних інстументів муз-училища ім. В.Заремби, керівник — Леонід Олійник. Студентський джаз додав музичної свободи, розслабив публіку. Музичні стиляги вразили попурі українських народних творів у джазовій обробці.
Перший день фестивалю відкрив молоді імена. Впродовж трьох фестивальних днів під супровід музичних колективів співали Інна Гласова, Марина Українець та Ірина Барилюк.
Висококласною музикою порадував “Біг бенд” дитячої школи мистецтв. У його репертуарі — сотні різньостильових композицій. Недаремно колектив став переможцем численних всеукраїнських музичних конкурсів.
Кожен учасник фестивалю отримав спеціальні дипломи від міського управління культури і туризму.

День другий —
джазували Київ і Харків

Перед виступами гостей 28 травня сцену розігрів хмельницький джазовий колектив “Free Jam”.
Київських виконавців — квартет Богдана Кравчука Хмельницький зустрів оваціями та вигуками “Любимо Київ!”. 
“Дуже приємно побувати у вашому місті. Саме тут уперше наш квартет гратиме у новому складі. Виконаємо шедеври улюбленого американського композитора, саксофоніста, одного з засновників стилю кул Джері Маллігана”, — зазначив соліст-саксофоніст, учасник міжнародного фестивалю “Art Jazz Cooperatio” Богдан Кравчук. 
Не лише підплескувати, а й підтанцьовувати спровокувала композиція квартету “Одяг для прогулянок”. Першими до стильних танців підхопились учасники міського танцювального клубу “Хот Бугі клаб”, закликаючи під сценою всіх охочих.
Навіть дощ не налякав шанувальників — уважно слухали кожен номер. Популяризуючи улюбленого композитора, квартет Богдана Кравчука продемонстрував, як тонко може звучати музика, народжена з полярних культур.
Після квартету фестивальна публіка зустріла  молодих та амбітних музикантів з Харкова — колектив “Velvet Band”. Звучання музичної команди особливе, адже в її складі десять  музикантів, які захоплюються різними стилями музики. Зачіпають публіку і музика колективу, і харизма солістів-вокалістів. Від них особливо шаленіла хмельницька молодь.
На згадку про “Джаз фест Поділля-2016” колективи з Харкова та Києва отримали дипломи й подарунки.

У неділю — свято
висококласного джазу

Остання фестивальна сторінка — 29 травня була пізнавальною та наймузичнішою. Нарешті хмельничани поспілкувалися з одним із засновників українського джазу, радіоведучим, представником України в Європейській джазовій федерації, членом Міжнародної джазової асоціації журналістів Олексієм Коганом. Віртуоз джазу виступив з колективом “Jazz in Кiev Band”.
Особливого шарму чоловічій команді з Києва додала молода вокалістка Лаура Марті. Легко, музично вона виконала кілька бразильських пісень. Публіка ніби увійшла в транс — піспівувала, хтось відтворював ритми танцем.
Доповнили виступ кияни класним джазом від баби Тані. Так серед своїх називають улюблену бразильську джазову співачку, композиторку, піаністку Таню-Марію Корреа Реіс.
Уже в сутінках колектив подарував останню композицію нашому місту, зичивши нею кохання й любові.
Але прощатися з “Jazz in Кiev Band” не хотілося й оплесками публіка випросила ще й блюзу. А, як просвітив Олексій Коган, джаз — це блюз з вищою освітою. Саме блюз точно передав тугу музикантів через від’їзд. Бо “блюз — це коли добрій людині погано”.
“Дуже полюбила вашу малечу, — каже солістка Лаура Марті. — З’юрмившись під сценою, діти підтанцьовували під усі пісні, уважно слухали музику”.
“Взагалі хмельницький фестиваль видався дуже домашнім. Хмельничанка пані Оксана перед концертом нагодувала нас смачними пиріжками. Сподобалися місто (мій батько — родом з Хмельниччини, з Теофіполя), фестиваль, хмельничани, особливо хмельничанки”, — доповнив Олексій Коган.
Десь о дев’ятій вечора на сцену вийшов “Квінтет Денніса Аду”. Нещодавно хлопці — одні з кращих музикантів країни — повернулися з Нью-Йорка, де записали власний альбом. Цінність цього колективу в тому, що вони не просто переспівують хіти, а й створюють власні. Здивували джазом, присвяченим Карпатам. Замість традиційної трембіти оду українським вершинам грав саксофон.
Якщо попередники давали джазу, налягаючи більше на струнні, то “Квінтет Денніса Аду” зваблював слух ритмічним джазом на саксофоні у супроводі інших інструментів.
В останній фестивальний день грали джаз й організатори фестивалю — міський естрадно-духовий оркестр. Світові хіти під керівництвом Тараса Безнюка після змаху чарівної палички диригента Романа Чернюка легко вдавалися нашим музикантам. Спробував себе у складі хмельницького оркестру і київський музикант Богдан Кравчук.
“Це фестиваль непопулярної музики. Але публіки зібрав чимало. Тим, хто раніше не слухав джаз, було з чим познайомитися, а прихильники цього стилю музики почули та побачили чимало цікавого”, — каже начальник міського управління культури Артем Ромасюков.
І хоча джаз — стиль запозичений, не український, наші музиканти сповна передали манеру світових зірок, а також показати власне розуміння джазу.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *