Соціум

Італійців зацікавив місцевий бізнес

 

У Торгово-промисловій палаті італійські експерти провели воркшоп EU-Project, на який запросили хмельницьких підприємців. Представники місцевого бізнесу познайомили з власними інвестиційними проектами, аби зробити їх цікавими для закордонних інвесторів.

 

У Торгово-промисловій палаті італійські експерти провели воркшоп EU-Project, на який запросили хмельницьких підприємців. Представники місцевого бізнесу познайомили з власними інвестиційними проектами, аби зробити їх цікавими для закордонних інвесторів.

 

Місяць тому ми зустрілися з італійською делегацією й обговорили кілька напрямків співпраці. Приємно, що це не була зустріч з розряду “поговорити й розійтися”, а має низку продовжень. Одне з них — воркшоп для хмельницьких підприємців. На ньому розглядатимуться інвестиційні проекти, які можна реалізовувати не лише на місцевому рівні, а й міжнародному. Сподіваюся, що співпраця з європейськими країнами буде успішною й триватиме далі”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

На розгляд італійських експертів місцеві підприємці представили до 40 проектів різних напрямків, що потребують різних обсягів фінансування: від кількох сотень гривень до 50 мільйонів євро. Серед них — зелений туризм, альтернативні джерела енергії, тепличне господарство, переробка побутових відходів тощо.

Почесний консул України в місті Падуя Італійської Республіки Марко Тозон запевнив, що італійців цікавить український бізнес. Вони готові вкладати гроші, а дехто навіть переносити частину своїх виробничих потужностей в Україну. Проте інвестори мають чимало побоювань, зокрема їх лякають нестабільність і корупція.

Я невпинно вкладаю італійцям у голову думку, що Україна — не Росія. Проте досі італійські підприємці перепитують у мене, чи я часом не в Росію їду? Також часто запитують, чи тут безпечно? Все ж міфи розвіюються, коли вони приїжджають у цивілізовану європейську державу з колосальними перспективами розвитку. Щоб ця думка вкорінювалася в головах європейців, українцям потрібно показати, що вони готові до співпраці. Насправді італійці та українці мають багато спільного, адже це працьовиті, приязні народи”, — наголосив Марко Тозон.

Заступник міського голови Володимир Гончарук запевнив італійських гостей, що вони можуть вільно почуватися в Хмельницькому та не боятися загроз для бізнесу.

Якщо хтось із міських чиновників вимагатиме хабара або якимось іншим чином ставитиме палки в колеса, він буде звільнений. Якщо це стосуватиметься державних структур, міська влада звертатиметься до вищого керівництва, щоб недобросовісні чиновники були покарані. Хмельницький готовий до співпраці з західним бізнесом”, — запевнив Володимир Гончарук.

Експерт EU-Project Дієго Канчан заявив, що Європейська комісія розглядатиме інвестиційні проекти, які відповідатимуть трьом параметрам — перспективні ідеї, технології, інновації. Наприклад, інноваційний проект у галузі енергоефективності обов’язково отримає належне фінансування, бо його можна реалізовувати не лише на локальному, а й на міжнародному рівні.

Проте, щоб отримати інвестиції від європейських фондів, необхідно вміти належним чином оформити заявку. У цьому допоможуть італійські експерти, які проаналізують перспективність інвестиційного проекту, допоможуть знайти інвестора та заповнити заявку. Зокрема, цим займається компанія “OpenGateItaly”.

Отже, початок співпраці покладено, якими будуть результати — побачимо згодом.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *