Соціум

Згадати все могли ліквідатори в зоні відчуження

Напередодні 30-х роковин на Чорнобильській АЕС хмельничани-ліквідатори побували на екскурсії в зоні відчуження.

Напередодні 30-х роковин на Чорнобильській АЕС хмельничани-ліквідатори побували на екскурсії в зоні відчуження. Вони відвідали міста Прип’ять та Чорнобиль, сфотографувалися на фоні саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а також ще раз побачили покинуті села на території колишнього Чорнобильського району. Поїздка-спогад для 37 ліквідаторів була організована за ініціативою керівництва управління надзвичайників в області.

Три десятки років тому, коли довелося рятувати країну від наслідків техногенної катастрофи, ці люди, їдучи в небезпечну зону, не мали достовірної інформації про “мирний атом”, працювали не десять запланованих днів, на які були направлені, а залишалися на місяці. Відкачували “важку” воду, очищали від графіту вентиляційні труби четвертого блока, працювали на подачі води в розчинні вузли, дезактивовували заражені території, здійснювали постійний контроль за виконанням протипожежного режиму в районі третього і четвертого блоків…
А нині Чорнобильська зона відчуження зустріла ліквідаторів пусткою — моторошними безлюдними спорожнілими будинками у покинутих містах і селах, залишеною заржавілою технікою… Ці сумні картини навіяли у ліквідаторів спогади про пережите, а також думки, як в один момент може змінитися життя тисяч людей.
Під час екскурсії меморіальним комплексом “Зірка Полин” у Чорнобилі ліквідатори знайомилися з розсекреченими документами, картами, фотографіями, споглядали ансамблі з пам’ятників, звезених з усієї зони відчуження. Вразила їх алея цвинтарних хрестів із перекресленими табличками назв зниклих населених пунктів, зворушила експозиція з дитячими люльками і ліжечками як ще одне нагадування лиха.
За кілька кілометрів моторошними картинами зустріло місто-привид Прип’ять, яке вимушено залишили майже 55 тисяч людей. Ліквідатори пройшлися покинутими вулицями — безлюдні будинки, школи, дитячі садки, готель “Полісся”, ДК “Енергетик”, кінотеатр “Прометей”…
Потім побували на самій атомній станції, де сфотографувалися біля меморіалу, відвідали оглядовий майданчик об’єкта “Укриття”, а також оглянули пожежно-рятувальну частину біля електростанції, а це — пожежні танки, спецавтомобілі…
Завершилась екскурсія-спогад відвідинами пам’ятника перлині космічної розвідки ЧОРНОБИЛЬ-2. Це — радянська радіолокаційна станція для раннього виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет. А нині — це дві стіни різної висоти та довжини, які стоять серед лісу майже за 20 км від ЧАЕС. Надсекретний об’єкт перестав нести бойове чергування після аварії на ЧАЕС.
Три десятки років минуло з 26 квітня — сумної дати в історії нашої країни, коли в одну мить змінилося життя багатьох українців — найперше місцевих мешканців, а також тих, хто звідусіль приїжджав рятувати світ від екологічного лиха. Наслідки трагедії відчуваються і сьогодні і ще довго впливатимуть на наше життя — рівнем радіації, хронічними хворобами. А головне — усвідомленням того, що подібного лиха ми не повинні допустити. 
За інформацією ГУ ДСНСУ в Хмельницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *