Соціум

Життя примушує думати про енергоефективність

Як зробити так, аби мешканці почувалися комфортно в своїх помешканнях і платили за спожиті енергоносії помірні суми, переймалися на спільному зібранні голови ОСББ міста Хмельницького й області.

Питання енергоефективності житла — одне з найактуальніших сьогодні. Як зробити так, аби мешканці почувалися комфортно в своїх помешканнях і платили за спожиті енергоносії помірні суми, переймалися на спільному зібранні голови ОСББ міста Хмельницького й області. Ініціатором зустрічі став депутат Хмельницької міської ради, нині начальник обласного управління житлово-комунального господарства Ігор Ялоха, а долучилися Асоціація Хмельницьких ОСББ та рада голів ОСББ. Організатори запросили до розмови кам’янчан, які вже мають п’ятирічний досвід успішного впровадження міської програми “Теплий дім”. Напрацюваннями стосовно утеплення будинків поділився заступник Кам’янець-Подільського міського голови Сергій Бабій. Мова йшла насамперед про будинки старого житлового фонду, бо новобудови мають бути енергоефективними за законодавством. Не секрет, що вимоги Державних будівельних норм щодо теплоізоляції зовнішніх стін, склопакетів стають дедалі жорсткішими. Але й досі не приділяється увага старим будинкам, побудованим у 60-70-ті роки минулого століття. А саме в них, як показують теплоаудити, відбуваються величезні втрати тепла, оскільки тоді ніякі утеплювачі не використовувалися.

Сергій Бабій докладно розповів, що програма “Теплий дім” у Кам’янці-Подільському була започаткована в 2010 році.  25 лютого 2011 року рішенням 7-ї сесії міської ради №3 вона була затверджена, де визначені основні умови фінансування робіт. Передбачили й мінімальну дольову участь у фінансуванні проекту для власників квартир — 50%. “Ми переслідували одночасно дві мети, —  наголосив Сергій Бабій, — фінансово допомогти мешканцям житлових будинків у термоізоляції житла, а також припинити самовільне, хаотичне та безконтрольне утеплення фасадів. Наразі в місті над Смотричем у такий спосіб термомодернізували 40 будинків, 58 фасадів. Загальне фінансування програми за п’ять років склало 2 мільйони 583 тисяч гривень, з них частка з бюджету міста — 1 мільйон 428 тисяч”.
Цікаво, що ініціатива утеплення будинків йде від мешканців, які організовуються, пишуть колективні звернення у міську раду, узгоджують з відповідальними працівниками міськради всі моменти й заповнюють заяву-замовлення. В ній підтверджують свою готовність сплатити половину визначеної на ремонт суми. Ця петиція одразу реєструється в електронній черзі на сайті міської ради, нині в черзі 33 заяви. Далі йде конкретна робота: заміри, складання кошторисної документації та укладання тристоронньої угоди між виконавцем (підрядником) робіт, департаментом житлово-комунального господарства і мешканцями будинку, які виступають одночасно і замовниками робіт, і контролерами якості. Кошти мешканців використовуються на придбання підрядником матеріалів. Договором передбачено, що ціни на матеріали не можуть бути вищими за вказані в кошторисі, а також у вартість робіт не включаються сезонне подорожчання, тимчасові споруди та будівлі, ризики на будівництві та перевезення працівників. Місто, що виступає першим замовником, свою долю співфінансування виділяє лише після завершення робіт і підписання всіх актів. Неякісно виконані роботи не оплачуються.
Розповідь кам’янчан зацікавила хмельницьких голів ОСББ насамперед тим, що ця практика працює й приносить результат. Наразі утеплити 1 метр квадратний для мешканців коштує приблизно 140 гривень. Стільки ж заплатить і міська рада. Крім того, рада займається конкурсним відбором виконавців робіт. Тут усе прозоро: конверти з пропозиціями, визначення найбільш привабливих для міста й громади. Дуже важливо, що учасники конкурсу дають гарантійний термін своїй роботі до 10 років. За малозабезпечених у кожному конкретному випадку дольова участь сплачується з міської казни. Технічний нагляд за виконаними роботами здійснює структура, яка працює на договірних умовах з міською радою.
Присутній на зустрічі заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук акцентував на основних напрямках реалізації муніципальної політики у сфері енергозбереження та енергоефективності. Це — робота з грантодавцями та можливість залучення іноземних інвестицій. Перші кроки в цьому напрямку Хмельницький уже робить, зауважив посадовець, виділивши кошти з бюджету для утеплення 9 шкіл та 22 дитсадків. Також фінансуватиметься заміна ламп на енергоощадні для зменшення витрат на оплату освітлення та покращення самого освітлення.
Про хід виконання обласної Програми підвищення енергоефективності  поінформував спеціаліст відділу інфраструктури департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Валерій Сорока.
Голова Асоціації ОСББ Юрій Хмельницький порушив питання навчання ефективних управляючих. А голова ради голів ОСББ Богдан Малінський заявив про готовність до співпраці з управлінням житлово-комунального господарства міста над розробкою нової програми допомоги ОСББ. Мабуть, до цього побажання управлінню слід дослухатися, бо, на жаль, з 2013 року запустити програму з утеплення будинків у Хмельницькому так і не вдалося.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *