Соціум

Привиди розповіли про кохання та історію Меджибожа

Минулої п’ятниці у Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж” стартував новий туристичний сезон. Хоч програма була не надто насиченою, проте приємно здивувала відвідувачів фортеці передусім атмосферою. Так, гостям заповідника презентували унікальну виставку ікон на склі та літературну імпрезу про привидів, історії кохання яких пов’язані з Меджибожем.

Минулої п’ятниці у Державному історико-культурному заповіднику “Межибіж” стартував новий туристичний сезон. Хоч програма була не надто насиченою, проте приємно здивувала відвідувачів фортеці передусім атмосферою. Так, гостям заповідника презентували унікальну виставку ікон на склі та літературну імпрезу про привидів, історії кохання яких пов’язані з Меджибожем.

Упродовж минулорічного туристичного сезону заповідник відвідали майже 30 тисяч туристів. Проте цей результат може бути значно кращим, адже Меджибізька фортеця поки що недооцінена мандрівниками. Виправити цю ситуацію зможуть два фактори: зручне географічне розташування — дорога з Хмельницького до Меджибожа займає лише півгодини, а з Вінниці — одну, і насичена фестивально-культурна програма, яка, як обіцяють музейники, здивує навіть вибагливих туристів.
Тому з визначення перспектив розвитку заповідника й об’єднаної територіальної громади, центром якої є безпосередньо Меджибіж, розпочалося відкриття туристичного сезону.
“Нинішнє відкриття сезону відрізняється від попередніх, бо в результаті реформи утворилася Меджибізька об’єднана територіальна громада, до якої увійшли 12 населених пунктів. Я переконаний, що завдяки розвитку туристичної галузі наша громада зможе стати самодостатньою. Це передбачає збільшення кількості робочих місць, що позитивно вплине й на демографічну ситуацію, й на якість життя”, — переконаний директор заповідника “Межибіж” Олег Погорілець.
Отож, щоб покращити умови для туристів у Меджибожі, планується створити дві парковки поблизу фортеці, відремонтувати дороги і тротуари, облаштувати ятки для торговців сувенірами, повернути ринок, відкрити готель і кафе.
Окрім фортеці, мандрівників можуть зацікавити “зелений”  і “археологічний” туризм, які користуються популярністю в Європі. Ці перспективи розвитку є доволі реалістичними, адже Меджибіж — одне з п’яти малих містечок західної України, які увійшли до канадсько-польського проекту підтримки новостворених об’єднаних громад. Вирішальне значення у цьому мав саме туристичний потенціал.
Одночасно з обговоренням перспектив розвитку громади працівники заповідника проводили екскурсії, а для найменших — майстер-класи з археології. Проте найбільш вражаючою виявилася виставка іконопису хмельницької художниці Тетяни Цимбарецької “Вікна, що змінюють. Воскресіння — погляд крізь скло”. Її унікальність у тому, що ікони написані на склі. За словами художниці, ця техніка колись була поширеною у західній Україні, Польщі та Румунії. Після приходу комуністичного режиму скляні ікони майже відішли в небуття. Проте завдяки старанням сучасних іконописців забута техніка повертається.
“Ікона — це вікно у духовний світ. Дивлячись крізь ці вікна, людина може щось змінити у житті — стати добрішою, посадити в душі паростки віри й плекати їх. Я це добре розумію, адже й сама не так давно прийшла у церкву та знайшла Бога. І це прекрасно”, — поділилася Тетяна Цимбарецька.
На подальшу роботу художницю благословив Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський УПЦ Антоній, який також побував на відкритті виставки.
Позитивні емоції залишила й літературна імпреза “Історії кохання Меджибізької фортеці”, яку організували студенти та викладачі Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. Майбутні економісти й менеджери не гірше професійних акторів крізь призму кохання відомих людей відтворили історію фортеці. Допомогла їм у цьому середньовічна атмосфера Лицарської вежі, де й розгорталося театралізоване дійство.
Імпреза складалася з трьох частин. У першій показали історію молодої пари, останки яких були знайдені на території фортеці. Парні поховання не характерні для християн, тому історики зійшлися на тому, що невідомих закоханих вбили родичі й поховали у стінах фортеці, щоб не надавати розголосу. Скоріше за все, дівчина мала благородне походження й була одружена з іншим, а кохала збіднілого шляхтича. Проте подробиці цієї історії кохання навіки залишаться таємницею. Лише на мить актори повернули до життя їх привидів, які розказали про свої почуття.
Друга історія також стосувалася нещасливого кохання відомого польського авантюриста, полковника Тадеуша Костюшка і Теклі Журовської. Лише на мить він віднайшов щастя у Меджибожі, проте дівчину батько насильно видав за іншого.
Єдина щаслива історія — княгині Ольги Романової і ротмістра Куліковського. їхнє палке кохання, яке пережило родинні перешкоди та Першу світову війну, вберегло княгиню від розстрілу більшовиками у 1917 році. Закохані втекли спочатку  в Європу, а потім перебралися в Канаду.
Відкриття нового туристичного сезону показало, що Меджибіж має чим дивувати туристів. З найближчих заходів —  Великоднє богослужіння у замковій церкві святого Миколая (1 травня), зліт байкерів “Medzhybizh bike fest 2016” (1-3 травня), “Ніч у музеї” (14-15 травня) і родинне свято “День матері” (15 травня).
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *