Соціум

Сергій Ямчук: “Аби досягти успіхів, ми націлені на результат”

Наша розмова з начальником управління фінансів Сергієм Ямчуком.

 

Щороку місцева рада приймає один із головних документів громади — бюджет. У ньому прописані всі заплановані доходи та видатки на рік. Яким є цьогорічний бюджет міста Хмельницького та на що витрачатимуться гроші — наша розмова з начальником управління фінансів Сергієм Ямчуком.

— Сергію Миколайовичу, чи має цьогорічний бюджет якісь особливості?
— Розпочну з того, що для належного розвитку міста, маючи фінансовий ресурс, обов’язково слід визначити стратегію й основні пріоритети. Наразі ця робота триває, до неї залучені фахівці різних галузей та громадськість. Завершимо ми її, очевидно, на фініші року. А в березні на п’ятій сесії міської ради депутати прийняли зміни до бюджету, уточнили призначення, передбачивши значний бюджет розвитку, який є реальним фінансовим інструментом забезпечення покращення інфраструктури міста.
Цьогорічний бюджет складається з 285 мільйонів гривень. Це — досить солідний фінансовий ресурс і, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то це плюс додаткових 150 мільйонів гривень уже в першому кварталі. Маючи таку гарну тенденцію до забезпечення дохідної частини, можемо прогнозувати, що за півроку отримаємо ще додаткові фінансові ресурси, які зможемо спрямувати також на бюджет розвитку.
— Ви зауважили на пріоритетах. Які вони для нашого міста?
— Пріоритети — це завдання, які невідкладно вирішуються вже сьогодні. Хмельничани вказали на них під час опитування і виявилося, що найбільше проблем — у житлово-комунальному секторі. А тому на ЖКГ спрямовано 220 мільйонів гривень. Зокрема 97,5 млн. грн., а це майже вдвічі більше, ніж минулоріч, виділено на вулично-дорожню мережу, 24,3 млн. грн. складуть витрати на благоустрій міста, 20,6 млн. грн. — ремонт житлового фонду, 43 млн. грн. — оновлення техніки для комунальних підприємств. За ці кошти ремонтуватимемо та будуватимемо дороги, зробимо освітлення вулиць, реконструкцію систем тепло- і водопостачання, а також водовідведення. Маємо надію, що виділені та освоєні ресурси якісно покращать роботу житлово-комунального господарства міста.
На освітянську галузь у бюджеті передбачено 51,8 млн. грн. Безумовно, в пріоритеті будівництво чотирьох дошкільних навчальних закладів, а також НВК на Озерній, про які тривалий час лише йшла мова. На це виділено 29 мільйонів гривень.
Особливої уваги заслуговують заходи з енергозбереження. Понад сім мільйонів гривень передбачено на утеплення дитсадків.
Місто також активно працює в напрямку залучення іноземних інвестицій, тож для співфінансування проектів передбачено 1,9 млн. грн. Якщо задум вдасться, то зможемо залучити до 15 мільйонів гривень інвестиційних коштів.
Поетапно здійснюватиметься робота з покращення освітлення в навчальних закладах міста. Цьогоріч на заміну ламп розжарювання виділено 2,3 млн. грн., якщо наступного року фінансування на цю справу не зменшувати, то за два роки проблему з покращення освітлення зуміємо вирішити.
Серед пріоритетних і галузь охорони здоров’я. Зауважу, що ми змінили не тільки структуру видатків на медицину, а й підхід до використання фінансів. Бо не може галузь за 200 мільйонів гривень обслуговувати лише саму себе. Збільшено витрати на ліки. Місто гарантуватиме хмельничанам певний мінімум безкоштовної лікарської допомоги. Скажімо, 11 мільйонів гривень (вдвічі більше базового бюджету) виділено на організацію безкоштовного проходження обстеження пацієнтами на рентгенапараті. Дорослим та дітям гарантована безкоштовна допомога в травмпункті і три дні перебування в реанімаційному відділенні міської лікарні. 300 тисяч гривень цільових коштів буде спрямовано на закупівлю нової постільної білизни для стаціонарних відділень. Є також питання щодо заміни ліжок, як це зроблено в дитячій міській лікарні. І якщо буде можливість за підсумками першого півріччя, то ми готові профінансувати і цю статтю витрат.
Передбачено кошти й на придбання нового медичного обладнання. Акцент робимо на первинний рівень медичної допомоги — поліклінічні заклади. Саме для них закупимо прилади для діагностики, якими зможуть користуватися всі мешканці міста. Адже не секрет, що, виділяючи кошти на утримання поліклінік (до 15 млн. грн. на рік), даємо змогу заробляти приватним структурам, які  дуже добре прижилися в державних медичних закладах.
Щодо культури, то я, так би мовити, анонсую програму її розвитку до 2020 року. Забігаючи наперед, скажу, що 50 новаторських ідей повинні змінити Хмельницький і перетворити його в цікаве сучасне місто, готове приймати туристів з усього світу. Звичайно, втілення ідей вимагатиме значних капіталовкладень. Але ми мусимо це робити. Насамперед, створити потужний музейний комплекс історії й сьогодення Хмельницького, а також бачення його майбутнього. Такому музею потрібен простір, сучасне приміщення, бо це — фундамент візитівки обласного центру. В планах — реконструкція міського Будинку культури. Наразі триває ремонт покрівлі та приміщень всередині. Також закупимо стільці для кінотеатру ім. Т.Шевченка. З часом цей заклад має стати багатофункціональним. Оновлення (на це також передбачені кошти) торкнеться і музичних шкіл, матеріальну базу яких буде значно покращено. Не оминаємо увагою також бібліотечні заклади. Попри те, що виділяються значні кошти на їх утримання, на жаль, бібліотечні фонди майже не поповнювалися. Маємо виправити ситуацію, виділивши на придбання літератури 300 тисяч гривень, це вдвічі більше, ніж у попередній період.
Щодо розвитку фізкультури і спорту, то й тут передбачено гідне фінансове забезпечення. Зокрема, 3,3 млн. грн. буде витрачено на будівництво трьох футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Ще майже три мільйони гривень піде на завершення реконструкції стадіону “Поділля”.
В основному фінансовому документі міста є місце й для соціального захисту та підтримки вразливих верств населення. Шість мільйонів гривень виділено на матеріальну допомогу малозахищених. Фінансово підтримано також ряд соціальних проектів: оплата послуг перевезення інвалідів-візочників — майже 500 тисяч гривень; відкриття нової громадської приймальні для мешканців Виставки та частини Озерної на вулиці Перемоги, 10б — 1,5 млн. грн. Бо та приймальня, яка існує нині, незручна ні для працівників соціального захисту, ні для відвідувачів.
Виділено три мільйони гривень і наразі шукаємо приміщення для ЦНАПу, в якому надаватимуть максимальну кількість адміністративних послуг. Адже останнім часом місцевим органам самоврядування передано також повноваження з реєстрації нерухомості, юридичних та фізичних осіб, а також обов’язки міграційної служби.
— На чому будуть зосереджені зусилля служб, які займаються благоустроєм міста?
— 6,5 млн. грн. виділено на благоустрій парків. Облаштуємо зони відпочинку дендропарку “Поділля”, фонтани, туалети, плануємо реконструювати стеллу, бо вона аварійна. В парку ім. М.Чекмана відремонтують тротуари, фонтан, зроблять освітлення та велодоріжки. Понад 3,3 млн. грн. передбачено на завершення ремонту набережної Південного Бугу. Виділено також кошти на виготовлення проекту розчищення річки Плоскої. Під готовий проект буде фінансування на освітлення, створення зон відпочинку.
Відкрию ще один невеличкий секрет: є гарний проект створення парку закоханих на Виставці. Знову ж таки після підсумків півріччя будемо його розглядати.
Кошти будуть виділені і для парку Молодіжного, і для скверу ім. Івана Франка, і закладення двох нових на вулиці Прибузькій між Трудовою та Старокостянтинівським шосе. Справа дуже потрібна, адже центр міста останнім часом досить активно забудовується і терміново слід встановити межі забудови та зеленої зони. На розробку відповідного проекту закладено 200 тисяч гривень.
Я вже наголошував, що комунальники активно ремонтуватимуть житловий фонд. Скажімо, лише на дахи виділено п’ять мільйонів гривень. За ці кошти зможемо відновити до 30% покрівель. На ремонт внутрібудинкових каналізаційних мереж буде використано 2,7 мільйона гривень. Цілком можливо, що після уточнення бюджету фінансування буде збільшено вдвічі-втричі, якщо кошти будуть освоєні вчасно й ефективно.
— Чи передбачає місто підтримку для будинків, які оберуть формою господарювання ОСББ?
— Незалежно від форми господарювання кошти на ремонти будинків, систем, придбання техніки для прибирання прибудинкових територій, на заходи з енергозбереження та енергоефективності заплановані. Наразі управління ЖКГ і громадські організації займаються розробкою спеціальної програми.
— Хмельничан цікавить фінансова підтримка громадського транспорту.
— Основна проблема комунального транспорту — застарілий парк. У базовому бюджеті ми виділили 12 мільйонів гривень на придбання трьох нових тролейбусів та на капремонт одного, а також GPS-навігації та виготовлення інформаційних матеріалів на транспортних зупинках. Поповнення парку плануємо продовжувати і ставимо за мету оновити хоча б половину тролейбусів, адже це — найбільш економний та екологічно чистий вид транспорту. Паралельно моніторимо пасажиропотоки, аби визначити потрібну кількість транспорту, яка курсуватиме вулицями Хмельницького. Програма розвитку транспортної мережі міста передбачає перехід на перевезення пасажирів великогабаритними автобусами, завдяки чому розвантажиться рух і покращиться комфортність перевезень.
— Сергію Миколайовичу, на вашу думку, які найголовніші акценти в фінансовій сфері впливають на результат?
— Наша стратегія базується на плануванні та досягненні чітких завдань. Я постійно і під час роботи над формуванням змін до бюджету, і тепер націлюю головних розпорядників коштів, аби вони бачили проблему комплексно, поетапно її вирішували. Змінили підходи до виділення коштів. Займаємося розробкою програм, стратегій розвитку кожної галузі зокрема. Це щодо планування роботи.
Не менш важливе для результату своєчасне й ефективне використання коштів. Щоп’ятниці збираємося разом із головними розпорядниками коштів, аби стежити за ситуацією з освоєнням бюджетних коштів, задаючи, так би мовити, темп. Самоплину не буде, а буде чіткий контроль. Аби досягти успіхів, ми повинні бачити кінцевий результат.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *