Соціум

Нова 500-гривнева банкнота захищена від шахраїв

Відтепер в обігу з’явилася нова 500-гривнева банкнота з сучасним захистом від підробок. Про її переваги над старим зразком 2006 року у вівторок розповіли в обласному відділенні Національного банку України.

Відтепер в обігу з’явилася нова 500-гривнева банкнота з сучасним захистом від підробок. Про її переваги над старим зразком 2006 року у вівторок розповіли в обласному відділенні Національного банку України.

Нову банкноту номіналом 500 гривень ввели в обіг 11 квітня. Це стало черговим кроком в оновленні банкнот зразка 2003-2007 років у рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки. Фактично цей процес відбувається задля вдосконалення захисту вітчизняних грошей. Так, згідно з європейськими стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або й унеможливити спроби шахраїв їх підробити.
Розмір банкноти залишився без змін. Основні нововведення торкнулися її дизайну та захисту від підробок. На лицьовому боці банкноти зображений портрет філософа Григорія Сковороди, який, на відміну від зразка 2006 року, зміщений у центральну частину. На зворотному боці зображена будівля Києво-Могилянської академії. Також було вирішено забрати так званий масонський знак — людське око в трикутнику.
“Трикутник та людське око на зворотному боці банкноти зразка 2006 року — це авторський малюнок Григорія Сковороди, в який він вкладав глибокий символіко-філософський зміст. Проте після детального вивчення негативних зауважень громадськості про цей знак було вирішено прибрати його з оновленої банкноти”, — зазначив представник Національного банку України у Хмельницькій області Зіновій Никифорчин.
Новенька 500-гривнева банкнота має посилену систему захисту. Для цього впроваджено нові елементи з оптично-змінними ефектами. Найперше — це “віконна” захисна стрічка, на якій спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення, й елемент SPARK — зображення, на окремих ділянках якого при зміні кута нахилу банкноти можна побачити кольори — від зеленого до синього.
Зіновій Никифорчин запевнив, що громадянам не варто хвилюватися й бігти у банки обмінювати банкноти зразка 2006 року, адже процес заміщення відбуватиметься природним шляхом.
“Банкноти обох зразків будуть одночасно в обігу. Заміщення старих банкнот на нові проходитиме поступово. Так, щороку НБУ вилучає до 900 мільйонів штук грошових знаків усіх номіналів у зв’язку з їх фізичним зношенням. Найбільше зношуються низькі номінали від 1 до 20 гривень. Загалом у громадян перебуває в обігу приблизно 2,8 мільярда банкнот різних номіналів”, — розповів представник НБУ.
Також він торкнувся теми підробки грошей. За словами Зіновія Никифорчина, найчастіше шахраї фальшують банкноти чотирьох номіналів — 50, 100, 200 та 500 гривень. З іноземної валюти — 100 та 200 євро і 100 доларів США. Цьогоріч на один мільйон справжніх гривень в Україні припадає 2,7 банкноти підроблених. Це значно краща ситуація, аніж у попередні роки.
“Якщо ж вам у руки потрапить фальшивка, варто звернутися до банків або регіональних підрозділів НБУ для безкоштовної експертизи. За її результатами вам компенсують суму грошових коштів, що були визнані справжніми. В іншому разі гроші не компенсуються і про такі випадки повідомляються правоохоронні органи для проведення розслідування”, — наголосив Зіновій Никифорчин.
Варто й відзначити ще одне досягнення НБУ — розробку інноваційної технології для створення банкнотного паперу. Вже незабаром український льон використовуватиметься для виготовлення гривень. Впровадження такої технології знизить вартість виготовлення банкнот на 10-15%, адже вітчизняний льон набагато дешевший закордонного бавовняного волокна, яке нині використовується для друку грошей. Також це позитивно вплине на міцність купюр.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *