Соціум

Заграли молоді бандуристи

На “Золотих струнах” — третьому всеукраїнському фестивалі бандуристів, який 30-31 березня проходив у нашому місті, грали юні артисти з 11 областей України.

На “Золотих струнах” — третьому всеукраїнському фестивалі бандуристів, який 30-31 березня проходив у нашому місті, грали юні артисти з 11 областей України.

Свято автентичної музики відбулось у міській дитячій школі мистецтв за підтримки обласного управління культури, національностей і релігій та міського управління культури і туризму.   
“Головна мета щорічного фестивалю-конкурсу — популяризувати національний інструмент серед творчої молоді, прищепити любов до бандури. Адже за цим музичним інструментом ідентифікують наш народ”, — каже голова журі, заслужена артистка України Людмила Федорова-Коханська.
Учасників фестивалю оцінювали за техніку виконання, творчий підхід… Музиканти-початківці демонстрували вміння грати на бандурі колективно (вражала музика ансамблів), сольно та, звичайно, вокальні здібності.
Фестиваль дав можливість слухачам не просто почути розмаїті мелодії бандури, а й відчути колорит її звучання в різних стилях.
“Золоті струни” стали передусім музично-пісенною скарбницею народної творчості. Тут ожили українські пісні “Ой, я знаю, що гріх маю”, “Пісня про калину”, “Грай, моя бандуро”, “Заспівай, вівчарю, пісню” та інші. Музичні композиції звучали в обробці знаних композиторів і початківців, зокрема хмельничанки Марини Круть.
Концертну програму фестивалю супроводжували вітчизняні вірші про бандуру.
Журі довелося нелегко, адже солісти й колективи вражали талантами. Із майже 200 учасників “Золотих струн” обирали кращих у різних номінаціях та вікових групах.
Отож гран-прі конкурсу отримали студентка Хмельницького музичного училища ім. В.Заремби Анастасія Батіг та учениця Хмельницької школи мистецтв Христина Муравей.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *